Öğretmen Adaylarına Haklarını Arama Fırsatı

Öğretmen Adaylarına Haklarını Arama Fırsatı

Öğretmen adaylarına çok önemli bir uyarı yazısı

 Sözlerime HZ. Ali (R.A)’ın  “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” sözüyle başlayarak öğretmenlik mesleğinin kutsallığını bir kez daha gözler önüne sermek istedim. Branşı ne olursa olsun öğretmenlerimiz ve öğretmen adaylarımız baş tacıdır.

Binbir zorlukla ailesinden uzakta, maddi sıkıntılar içerisinde üniversite eğitimini tamamlayıp KPSS gibi zorlu bir sınava tabii tutularak atanmayı bekleyen öğretmen adaylarımızın sayısı oldukça fazla, diğer taraftan MEB’in öğretmen atamaları için ayırdığı kontenjan belli olunca gençlerimiz sıkıntı yaşıyor ve ümitsizliğe düşüyorlar. Gönül ister ki ne kadar mezun varsa hepsi atansın ama MEB ayırdığı kontenjanların dışına çıkamıyor maalesef. Durum böyle olunca öğretmen adayları, MEB’in öğretmenler hakkında uyguladığı haksız durumlara bile sevinir oldu. Bunun en somut örneği alan değişikliği konusudur.

Nedir bu alan değişikliği? Öncelikle bunu açıklayalım:  Alan değişikliği MEB’in öğretmenlerine rutin olarak verdiği bir haktır. Bu hakkı sadece kriterlere uyan öğretmenler kullanmakta olup, sanıldığının aksine büyük kontenjanlarla alan değişikliği yapılmamaktadır. 2. Üniversitesini okuyup öğrenim gördüğü alana geçmek isteyen, mezun olduğu alan dışına MEB tarafından atanıp mezun olduğu bölüme geçmek isteyen öğretmenler MEB’in ayırdığı kontenjan dahilinde hizmet puanı üstünlüğüne göre alan değişikliği talebinde bulunabilirler. Söz konusu alan değişiklikleri gerçek alan değişikliği olup MEB’in istisnai uyguladığı bazı durumlarda vardır. 2012 yılında 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle norm kadro fazlası durumuna düşen sınıf öğretmenlerinin sayısını azaltmak için üniversitede gördükleri haftada 2 saat dersle yan alan diplomasına sahip olan sınıf öğretmenlerine sadece o yıl istisnai alan değişikliği hakkı verilmiştir. Söz konusu yan alanla branşa geçenlerin sayısı 50 bindir. Eş durumu atamalarında il emrinin kaldırılması nedeniyle eşler bir araya gelemiyor, aile birliği ve bütünlüğü sağlanamıyordu. MEB yine sadece bir kereliğine yer değiştiremeyen öğretmenlere zihinsel engelliler sınıf öğretmeni ve teknoloji tasarımı öğretmenliğine geçerek yer değiştirme hakkını vermiştir. Bu alan değişikliğinde hiçbir kriter, eğitim durumu, alanı vs dikkate alınmadı. Amaç sadece yer değiştirmelerini sağlamaktı. Bu iki durum branş öğretmeni adaylarının atama kontenjanlarının düşmesine neden oldu. Öğretmen adayları gerçek alan değişikliği ile bu istisnai alan değişikliklerini ayırmayıp alan değişikliğine genel olarak karşı olduklarını dile getiriyorlar. Ama şu bir gerçek ki gerçek ve rutin yapılan alan değişikliğinde çok az sayıda öğretmen alan değiştirebiliyor. Bu gerçek alan değişikliği onların haklarını kesinlikle gasp etmiyor ayrıca alan değiştiren öğretmenlerin kadroları boşaldığı için onların kontenjanı bile arttırıyor. Haklarını aramak isteyen öğretmen adaylarımıza naçizane tavsiyem şudur: MEB’in istisnai yaptığı bu yan alan ve koşulsuz alan değişikliklerine dava açarak bu atamaların iptalini istemeleridir.

SAYGILARIMLA…

 

SELVİ ÖZ

AJANSKAMU

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.