Öğretmen Atamaları Kadrolarının Yüzde 70’i Doğu İllerine Verildi

Öğretmen Atamaları Kadrolarının Yüzde 70’i Doğu İllerine Verildi

Öğretmen Atamaları Kadrolarının Yüzde 70’i Doğu İllerine Verildi

 Öğretmen atamaları başvuruları dün alınmaya başlandı. MEB illere göre kadro dağılımını da açıkladı;kadroların yüzde 70’i Doğu ve Güneydoğu illerinde yer alıyor. 4 bin 640 öğretmen kadrosunun ayrıldığı Şanlıurfa ilk sırada bulunurken Karabük’te tüm branşlarda sadece 12 kadroya öğretmen ataması yapılacak
 
AYSEL BOZAN YILMAZ
MİNE ÖZDEMİR

 
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB), bağlı eğitim kurumlarına atama yapılacak 37 bin öğretmen kadrosu için başvurular dün başladı. Adaylar başvurularını 10 Eylül’e kadar elektronik ortamda yapacaklar. Adayların eğitim kurumları arasından en fazla 40 tercih hakkı var. Atamalar 15 Eylül’de açıklanacak. MEB, bu yıl başvurularda, işlemleri kolaylaştıracak yeni bir uygulama başlattı.
Uygulamayla adaylar, il bazında ülke genelindeki öğretmen ihtiyacından tercih etmek istediği okulun sosyal olanaklarına kadar birçok bilgiye ulaşabilecekler.

26 bin kontenjan Doğu’ya
MEB illere göre kontenjan haritası da yayınladı. Harita incelendiğinde, kadroların yüzde 70’inin Doğu ve Güneydoğu illerine ayrıldığı görülüyor. Öyle ki MEB, ilk atama kapsamında 36 bin 512 kadro ayrıldığını açıklamıştı, bu kadroların 25 bin 870’i Doğu ve Güneydoğu illerinde. İller arasında da 4 bin 640 kadroyla Şanlıurfa ilk sırada yer alıyor. Onu Van ve Ağrı takip ediyor. Van’a ayrılan kadro 3 bin 207, Ağrı’nın kadrosu ise 2 bin 239. MEB, haritada kontenjan durumuna göre illeri renklendirmiş. Buna göre gri renk 1-30 arası kadrosu olan illeri, sarı 30-250 arası kadro sayısını, turuncu 250-750 arası kadroyu, kırmızı da 750’den fazla kadrosu olan illeri gösteriyor. Haritada Doğu ve Güneydoğu illerinin çoğunluğuyla İstanbul ve Konya illeri kırmızı. İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin ise genellikle sarı olduğu görülüyor. Tüm alanlarda kadro sayısı 30’dan az olan Karabük, Uşak, Isparta, Kırşehir ve Bayburt illeri ise adeta atamaya kapalı durumda.

Öğretmenler kaçıyor
Artan terör olayları ve yaşanan çatışmalar nedeniyle Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapan öğretmenler, bölgeden kaçış yolları arıyorlar. Okulların açılması 28 Eylül’e ertelendi, öğretmenler 1 Eylül’den itibaren meslek içi seminerler için göreve başladılar. Ancak seminerler için görev yerine gitmeleri gerekmiyor,bulundukları illerde bu seminerlere katılabiliyorlar. 28 Eylül’den itibaren bölgedeki durum daha da netleşecek ama sendikalar öğretmenlerin bölgeye gitmek istemediklerini kaydediyor. Konuyla ilgili Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, bölgedeki çatışmalar nedeniyle öğretmenlerin can güvenliği kaygısı olduğuna dikkat çekerek bölgeden kaçmak için rapor almayı deneyen, özür grubu için evlilik ve benzeri yöntemleri kullanmak isteyen, ücretsiz izin almak için çabalayan hatta istifayı düşünen öğretmenler olduğunu söyledi.

28 Eylül’e kadar durumda bir düzelme olmazsa bölgedeki öğretmen ihtiyacının bugünkünün üç katına çıkabileceğini kaydeden Karaca, il milli eğitim müdürlüklerinin öğretmenlere dayalı döşeli ev veriyoruz, can güvenliklerini sağlıyoruz gibi açıklamalarını da gerçekçi bulmadığını belirtti.

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir de “Öğretmenlerin okullara gideceği meçhul. 28 Eylül’de okulların açılabileceğini düşünmüyoruz” dedi. Genelde öğretmenlerin 15 gün erken gelip okulun camı, penceresi, badanası gibi ihtiyaçlarıyla ilgilendiğine değinen Demir, bu yıl korkudan gelmedikleri için köy okullarının
eğitime hazır olmadığını vurguladı.

‘Bölgede sorun yok’
En fazla öğretmen kadrosunun Şanlıurfa’ya neden verildiğini Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci’ye sorduk. İlci, son iki yılda 5 bin 700 dersliğin hizmete açıldığını, yeni okullar yapıldığını o nedenle öğretmen ihtiyacının arttığını kaydetti. Şuana kadar öğretmenlerle ilgili kendilerine olumsuz bir durumun yansımadığını kaydeden İlci, “Biz eylülde bütün öğretmenlerimizi görevlerinin başına bekliyoruz, can güvenliği sıkıntısı olan yerlerde gerekli tedbirleri aldık, gönül rahatlığıyla gelsinler” diye konuştu.

Öğretmenler için Şanlıurfa’da 484 köyde lojman yaptıklarını açıklayan İlci, öğretmenlerin konfor içinde kalabilecekleri evler de temin ettiklerini söyledi.

Batı’daki iller dolu
Öğretmen adayları tercih yapmak için sisteme giriş yaptıklarında kendi branşlarında illere göre kontenjan sayılarını da görebiliyor. Ancak bazı branşlarda batıdaki illerin dolu olduğu görülüyor. Örneğin okul öncesi öğretmenliği branşında, ilk atama kapsamında toplam 2072 öğretmen alınacak. Ancak bu branşta İstanbul,İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Aydın gibi illerde hiç kontenjan yok. Manisa, Edirne, Tekirdağ, Bursa gibi illerde de kadro sayısı 5’i geçmiyor. Şanlıurfa bu branşta da en fazla öğretmen ihtiyacı olan il; 354 kadrosu bulunuyor. Van’da 298, Diyarbakır’da 190, Ağrı’da 179, Şırnak’ta 137 kadro var. Türkiye genelinde sadece 309 kişi atanacak tarih öğretmenliğinde de durum farklı değil. İzmir, Çankırı, Çorum, Kırşehir, Denizli, Mersin gibi illerde hiç kadro yok. Bu branşta Malatya, Elazığ gibi Doğu illerinde de kadro bulunmuyor. Şanlıurfa ve Şırnak 32 kadroyla en fazla kontenjanın bulunduğu iller.

Öğretmenlere kolaylık
Tercih yapacak öğretmen adayları bu yıl MEB’in uygulamaya koyduğu sistemle hem okul hem de gidecekleri ille ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olabilecekler. Konuyla ilgili açıklama yapan MEB Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı, uygulamayı öğretmenlerin tutarlı tercih yapabilmeleri için hazırlandığını belirterek,
şunları söyledi: “Ekranlardan öğretmen adaylarımız, tercih ettikleri okullarla ilgili sosyal yaşam alanlarını ulaşım imkanlarını ve bu gibi zihinlerinde oluşabilecek tüm soruların cevaplarını da kolayca bulabilecekler.”
Adaylar ayrıca şifreleriyle girdikleri tercih sayfasında, kendi branşında illere göre kontenjan sayılarını, kontenjanı dolu olan illeri de görebilecekler.
 
Tercihlerinizi mutlaka onaylatın!
* Adayların en fazla 40 tercih hakkı bulunuyor. Ancak 40 tercihi dışında boş kalan kadrolara atanmak isteyenlerin “Tercihlerim dışındaki eğitim kuramlarına atanmak istiyorum” seçeneklerinden birini seçmeleri gerekiyor.
* Adaylar, il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünce başvuruları onaylanmadıkça tercih değişikliği yapabilecekler.
* Başvurular http://mebbis.meb.gov.tr ve http://ikgm.meb.gov.tr adreslerindeki form kullanılarak yapılacak.
* Adayların, elektronik ortamda yaptıkları başvuruları ve buna ilişkin elektronik başvuru formunun çıktısını, şahsen ya da noter aracılığıyla vekalet verecekleri kişiler tarafından il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine onaylatmaları şart.

Kaynak:egitimajansi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.