Öğretmen Atamaları Kontenjan Belirleme İşlemleri

Öğretmen Atamaları Kontenjan Belirleme İşlemleri

Öğretmen atamalarından en çok merak edilen konu branşların nasıl belirlendiği, öğretmen atamalarında branşlara göre dağılım nasıl yapılıyor, meb öğretmen açıklarına göre atanması gereken öğretmen sayısı ne kadar? Öğretmen atamalarında kadro belirleme işlemleri nasıl yapılıyor? MEB, öğretmen ataması yaparken branşları belirleme işlemlerinden bahsedeceğiz.

 300 bin civarında atama bekleyen öğretmen arkadaşların varlığı ve bu sayının bu kadar çok olması, kontenjan dağılımını belirlerken kısa zamanda oluşturmayı engelleyen faktörlerin başında gelmektedir. 

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nde atama kontenjanlarını belirlemek için yetkili arkadaşların bu hafta içindeki çalışma performanslarını gördüğümde anladım ki, üzerinde olan sorumlulukların farkındalar ve yapılan her adımı ve gerçekleştirilen her aşamayı ince eleyip sıkı dokumaktalar.

Yapılan çalışmalarda atama kontenjanlarını belirlerken hangi kriterler göz önünde bulundurulmakta naçizane ele almaya çalışalım.

1- Atamalarda kontenjan belirlemede en önemli faktör şüphesiz ki illerden gelen bölümlere göre ihtiyaç sayıları olacak. Ama bu ihtiyaçlar ülke geneli norm durumu sayısına göre oluşturulan bir liste. Örneğin 21.07. 2014 Türkiye geneli norm durumunun en güncel olan listeye baktığımızda, İngilizce öğretmenliğinde çalışması gereken kadrolu öğretmen sayısı 76.357 olması lazım. Bu oran,  okul sayısı ve o okuldaki o dersin saat oranı ile o derse giren öğrenci sayısına göre belirlenmektedir. Ama şuan görevde olan İngilizce öğretmeni sayısı 57.486. Yani ihtiyaç sayısı 18.871. Beden eğitimi ihtiyaç sayısı 5.404, Müzik öğretmenliği ihtiyaç sayısı 2.867 dir. Açıklamaya Beden Eğitimi Öğretmenliği kadrosunu örnek vererek devam etmeye çalışayım. Türkiye genelinde kadrolu Beden eğitimi öğretmeninin olması gereken sayısı 34.085 ama şuan mevcut durumda çalışan beden eğitimi öğretmen sayısı 28.681. Fakat bu yıl aradaki açığın hepsini kapatmak mümkün değil. Yani Beden eğitiminde ihtiyaç sayısı olan 5.404 sayısını vermeleri çok çok zor. Aynı durum İngilizce öğretmenliği bölümü içinde geçerlidir. Ama açık oranı arttıkça kontenjan oranının artacağı yöndeki klişeleşmiş fikir herkesin malumu olan bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.

Bazı bölümlerde ihtiyaç fazlası olduğunu yine bu son olarak güncellenmiş listeye baktığımızda görüyoruz. Bu bölümlerden mezun olan arkadaşlarımızın bilmeleri gereken önemli bir durum, fazlalık olması atama olmayacağı anlamına gelmiyor. Bunu bir zat yetkili kişinin ağzından işittim. Müsaadenizle burada bölüm adı vermeden devam edeceğim. Örneğin X bölümünde ülke genelinde okul sayısı ve o dersin öğrenci oranına göre çalışması gereken öğretmen sayısı 1710 ama buna rağmen toplam kadrolu çalışan sayı 1803. Yani 33 kadrolu öğretmen fazlalığı var. Fazlalığa rağmen bu bölümden bazı illerde okulların boş olduğunu görüyoruz. Bunun en önemli sebebi eş veya özür grubu atamaları ile ihtiyaç olan ilden hiç ihtiyaç olmayan bir ile öğretmenlerin eş durumu ataması ile gitmiş olmasıdır. Yani bir ilde X bölümünden derse girmeden maaş alan 21 öğretmen varken başka bir ilde o bölümün öğretmeni bulunmamaktadır. Bakanlığın burada en çok korktuğu durum özür grubu atamaları ile bazı illerde fazlalıklar artacak ama bazı illerde doluluğun sağlanamayacağını endişesidir.

Ama buna rağmen illerde belirlenen açık pozisyon sayısı kadarınca fazlalık olmasına rağmen atama yapılacağı bilinmelidir.

2- Diğer bir önemli kriter sınava giren aday sayısı hangi branşta fazla ise yetkilinin ağzından duyduğum kelimeyi aynen buraya aktararak yazıyorum ' o bölümde bekleyen arkadaşlara cansuyu olsun diye alımları biraz, yine ihtiyaç sayısı dahilinde artıracağız'.

Bu yazıyı yazarken bile 300 bin atama bekleyen arkadaşları yanlış bilgilendirmekten veya umut tacirliği yapıp yapmamaktan o kadar endişeliyim ki anlatamam. Ama atama kontenjanlarının nasıl belirlendiği, ne gibi kriterleri ön plan koyduklarını bilmek atama bekleyen her bireyin hakkıdır diye düşünüyorum.

Edindiğimiz bazı bilgileri paylaşalım. Ortaöğretimde Biyoloji, fizik ve kimya gibi derslerin, ders saatlerinin artması ihtiyaç listesine de yansımış desek yanlış olmaz. Yine son listeye göre biyoloji öğretmenliğinden açık sayısı 3.700'leri gösterirken, Fizikte bu sayı 1.491, kimya da ise 1759'u göstermektedir. İlk başta Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği 19.605 açık ile başta gelirken İngilizce öğretmenliği bunu takip etmektedir. Özel Eğitimden açık sayısı; 17.244, Rehberlik bölümünden; 14.629, Sınıf öğretmenliğinden 10.574, İlköğretim Matematik; 8.766, Türkçe öğretmenliğinden; 5.868, Okul öncesi öğretmenliğinden 5.223, mebpersonel.com Beden eğitimi öğretmenliği 5.504, Fen ve Teknoloji 4426, Ortaöğretim matematik 4.19, Bilişim Teknolojileri 3.927, Türk Dili Edebiyat öğretmenliğinden 3.298, Müzik öğretmenliği 2.867, Arapça 2.070, Almanca 1012, Görsel sanatlar 715, yiyecek ve içecek hizmetleri 206 ve Muhasebe Finansman 172 olarak bazı bölümlerin ihtiyaç listesi görülmektedir. (Diğer bölümlerin ihtiyaç listeleri oluşturuluyor).

 

Ama bu ihtiyaç oranlarının her öğretim döneminde istifa, vefat ve emekli olma durumuna göre değişiklikler göstermesi kaçınılmazdır.



 


 Lütfen yine yanlış anlaşılmaktan ve vebale girmekten korkarım ki; ihtiyaç sayılarının bu kadar olması atamaya ayrılan kontenjan sayısının da bu kadar olacağı anlamına gelmeyecektir.Çalışmalar bu ihtiyaçlar doğrultusunda başlamış ve kontenjanlar oluşturduktan sonra Müsteşar Yusuf Tekin kontrolünde ve son kez Bakanımız Nabi Avcı'ın onayı ile duyurulacaktır. Ama sizlerde takdir edersiniz ki her branştan alım oranlarını belirlemek çok büyük bir sorumluluk ve dikkat gerekmektedir. Yukarıdaki açık sayıları ve bu sayılara göre sınava giren her branşın aday sayısına göre kontenjan belirleme çalışmaları devam etmektedir. Bu Ağustos ayında yapılacak öğretmen atama sayısı 35 bin değil 40 bin+bin olarak gerçekleşecek ama öğretmen atamalarında 40 bin diğer hizmetlere ise bin kadro ayrılmıştır.



Bakanlık yetkilisi olan büyüğümüzün dediğine göre kontenjanlar 10 Ağustos'tan önce açıklanamayacaktır. Yanlış anlaşılmasını istemediğim bir nokta kontenjanlar belirlendi de açıklanmıyor anlamında değil, hala belirleme çalışmalarının devam ettiğindendir. İlk atamaların eş durumu ve özür grubuna bağlı atamalardan dolayı Ağustos ayı içinde yapılamayacağı büyük bir olasılık. Bundan dolayı atamaların 1 Eylül ile 15 Eylül arasında olacağı hemen hemen kesin gibi.

Yine bazı medya organlarında veya haber sitelerinde Kasım, Aralık veya Şubat atamasının olacağı söylense de şuan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bunu kesin bir dille yalanlamaktadırlar. Zaten ek bir kadro sayısı da şuan bulunmamaktadır.

Lakin bu durum Maliye bakanlığının yetkisinde olduğu için Cumhurbaşkanlığı seçim süreci sonrası ek kadro talebi ve hükümetin yaklaşımı zamanla atamanın olup olmayacağını gösterecektir. Ama şuan yine ifade edelim ki, kesinlikle Ağustos ataması sonrası bir atama söz konusu değildir.

Elimizden geldiğince siz değerli arkadaşları bilgilendirmeye çalıştım ve bu durumu yaparken güvenli veriler doğrultusunda yapıp hakka girmemeyi ve umut tacirliği yapan sorumsuz biri olmamayı amaçladım. Şimdi naçizane isteğim sevenleriniz ve sevdiklerinizle mutlu bir Bayram yaşamanız. Alan sınavı sonuçları da açıklandığı için artık kontenjan ve sıralamalar bayramdan sonraya kaldı. Bayramın hakkını hep beraber verelim.

Umarım gönlünüzden geçen her türlü güzel ve olumlu hayalleri, Rabbim içine gireceğimiz arife ve şerefe günleri yüzü suyu hürmetine, yaşayacağımız Ramazan bayramı hürmetine kabul eder. Hayırlı Bayramlar dileyerek, Esenlikler diliyorum.

İKRAM BAĞCI / MİLAT GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.