Öğretmen Atamalarında Mülakattan Vazgeçilmelidir

Öğretmen Atamalarında Mülakattan Vazgeçilmelidir

Öğretmen atamalarında 2016 Eylül ayı atamalarında uygulanmaya başlayan mülakat sistemi bütün çevrelerce büyük eleştiriler almaya devam ediyor. Öğretmen atamalarında mülakat uygulamasından vazgeçilmelidir.

Bilindiği üzere daha önce öğretmen atamalarında KPSS puan üstünlüğüne göre atamalar gerçekleştiriliyordu. Öğretmen adayları arasından KPSS puanı en yüksek olandan en düşük olana doğru bir sıralama yapılıyor ve bu doğrultuda atamalar yapılıyordu. 

Fakat 2016 Eylül öğretmen atamalarında farklı bir sistem getirildi. Öğretmen adayları KPSS puanlarına göre sıralamaları belli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bölümlere ayrılan kontenjanlar belli olduktan sonra, bu kontenjanın 3 katı kadar aday sözlü sınava çağırıldı. Sözlü sınava çağırılırken KPSS puanı esas alındı. Örneğin: Sınıf öğretmenliği için Milli Eğitim Bakanlığı 4300 kadro ayırdı. Sözlü sınava bu sayısının 3 katı kadar yani 12 bin 900 sınıf öğretmeni çağırıldı. Çağırılan sınıf öğretmenleri KPSS punalarına göre çağırıldı. 

Adaylar mülakat sınavına girdikten sonra artık KPSS puanının bir önemi kalmıyor. Bundan sonra atamada mülakat puanı esas alınarak atamalar gerçekleşiyor. Mülakat puanı sonrası herhangi bir sıralama ise açıklanmadı. Mülakattan 60 puan ve üzeri alan adaylar tercih yapma hakkına sahip oldular. Bir okulu tercih eden adaylar arasından mülakat puanı en yüksek olanın ataması yapıldı. Mülakat puanları eşit olduğu taktirde KPSS puan üstünlüğüne göre atamalar gerçekleşti.

Tabi ki bu durum pek çok haksızlığı da beraberinde getirdi. Bazı illerde komisyonlar yüksek puan verirken bazı illerde komisyonlar KPSS puanı doğrultusunda puan verdiler. Aynı ildeki komisyonlar arasında da puanlamada büyük farklılıklar görüldü. Bu nedenle pek çok aday mağdur oldu. Bölümünde 1. olan aday atanamazken, mülakata en son çağırılan adayın ataması yapıldı.

Adayların iddiasına göre bazı komisyonlar uçuk sorularla adayları bir hayli zorladı. Bu durum başta öğretmen adayları olmak üzere ailelerini, sendikaları, eğitimle uzaktan olsa dahi bir bağlantısı olan herhangi bir kimseyi ve medyayı da rahatsız etti. Öğretmen adaylarının iğnenin deliğinden geçirircesine bu denli sorgulanması her kesimin tepkisini çekti.

Yaşanılan bu haksızlıkların ortadan kaldırılması, atamaların liyakat esaslı olması, subjektif değil objektif değerlendirmeler neticesinde öğretmen atamalarının yapılması ve haklıya hakkını teslim etmek yani adaletin sağlanması için bir an önce mülakat uygulamasından vazgeçilmeli eskiden olduğu gibi atamalar KPSS puanına göre yapılmalıdır.

Mebpersonel.com/Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.