Öğretmenlerin oryantayon eğitimi bir ikinci atamaya dönüştü

Öğretmenlerin oryantayon eğitimi bir ikinci atamaya dönüştü

Anadolu Eğitim Sendikası yeni atanan öğretmenler için bu yıl ilk kez uygulanacak oryantasyon eğitimi için eleştirilerde bulundu.

 Anadolu Eğitim Sendikası Genel Merkezi'nin yazılı açıklaması: 

2016 Şubat Döneminde atanan 30 Bin öğretmen için bu yıl ilk defa uygulanacak oryantasyon (staj) eğitimi ikinci bir atamaya dönüştü. 15/18 Şubat Tarihleri arasında eğitim alacakları 10 il seçmeleri istenen aday öğretmenler, Bakan Avcı' nın beyanlarının aksine ikamet ettikleri iller dışında tercihe zorlanıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan AES Genel Başkanı Sayın Cansel GÜVEN "bakanımızın evinin karşısında eğitim alacaksınız sözünü gerçekçi bulmuyorduk ancak yüzlerce km uzakta eğitim bizi bile şaşırttı" dedi. İkamet edilen veya atanılan il dışında adaylık eğitimi dayatılırsa hem öğretmen hem kamu zarar görür şeklinde konuşan GÜVEN;  geçici görev yolluğu hakkına da dikkat çekti.

Bir yıl içinde iki kere ikamet değiştirmek zorunda kalacak olan aday öğretmenlerin maddi yıkıma uğrayacağını belirten genel başkan; "KPSS, alan sınavı, stajyerlik eğitimi, performans değerlendirme, sözlü-yazılı sınav gibi devam eden sürecin sonunda ödül gibi sunulan asil kadro için öğretmenlerimizi bir tek stadyumlara doldurup dövüştürmedikleri kaldı" şeklinde konuştu. Yüz bine yakın ücretli öğretmenle karşılanan eğitim hizmetini kadrosuyla ve hakkıyla yapmak isteyen, yüz binlerle yarışarak mucize kabilinden atanan öğretmenlere yurt içinde tur attırmak eğitim değil, zulümdür diyen Cansel GÜVEN, her dönemde olduğu gibi bu atama döneminde de atama bekleyenlerin ve aday öğretmenlerin haklarını aramaya devem edeceklerinin sözünü verdi.

Aday öğretmenlerin oryantasyon eğitimlerini ikamet ettikleri veya atandıkları illerde almaları talebini bakanlığa ulaştıran Anadolu Eğitim Sendikası, süreci hukuki olarak da takip edecektir. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI Makamına hitaben yazılan talebimiz:


  
Sayı: 211-16/4248                                                                                                           Tarih:17/02/2016
Konu: Aday Öğretmenlerin Oryantasyon Eğitimi Alacağı İller Hk.

TC
Milli Eğitim Bakanı
Sayın NABİ AVCI;
Acil ve Sürelidir
İlgi:  17 Nisan 2015 tarih ve 29329 sayılı resmi gazetede yayınlanan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliği
Bakanlığımızın 10 Şubat 2016 Tarihinde 104 branşta atadığı 30 bin öğretmen için bu yıl ilk defa uygulanacak olan oryantasyon eğitimi için başvurular başlamıştır.  “Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci Başvurusu/ Adaylığı Kaldırılmış Öğretmenlerin Beyanı" elektronik başvuru formunda alınan başvurularda öğretmenlerimizin ikamet ettiği veya atandığı illerin tercih edilemiyor olması yaygın ve acil bir sorundur. Öğretmen atamalarında ihtiyaca binaen illerimize adil branş dağılımı yapmakta güçlük çeken bakanlığımızın,oryantasyon eğitimi için adeta yeni bir atama yapmaya kalkışmasının mantığı-dayanağı yoktur. 
Kendisi Aydın’da ikamet ederken, oryantasyon için Samsun’a taşınmak zorunda kalacak bir öğretmenin, eğitim sonunda Mardin’e göçmesi eziyettir, zulümdür, israftır. Atama sevincini yaşamamadan, atanmak için eğitimine yaptığı yatırımın borçlarını ödeyemeden, uzak illere eğitime gönderilmek her biri için maddi-manevi yıkımdır. Geçici olarak ev tutmaları, donatmaları ya da kamu misafirhanelerinde misafir olmalarının maliyeti öğretmen maaşı ile karşılık bulmaz. Adaylık sürecinin sonuna eklenen yazılı ve sözlü sınav tehditi ile belirsizleşen asil kadroya ulaşmak adına binlerce öğretmenimiz maddi manevi yıkıma uğramak üzeredir.
Hukuki açıdan ele alındığında, adaylarımıza ikametinden uzakta eğitim verilmesi durumunda her öğretmen için geçici görev yolluğu tahsis edilmesi gerekir, bu yöndeki taleplerin karşılanmaması halinde güçlü bir dava konusudur. Kadrosunun bulunduğu ilden başka ile eğitime gönderilen memurdan işvereni olan devlet sorumludur. Geçici görev yolluğu binlerce öğretmen için ayrı ayrı hesaplandığında bakanlık bütçemizin böyle bir maddi yükü karşılayamayacağı ortadadır. Eğitimi tamamlayan aday öğretmenin, kadrosunun bulunduğu ile intikalinde sürekli görev yolluğu alacağı düşünülürse farklı ilde oryantasyon eğitiminin şahıs bütçesi kadar kamu bütçesi açısından da zarar demek olduğu açıktır.
Nadir olarak bazı mesleki-teknik eğitim branşlarında her ilde danışman öğretmen bulmak olası değilse de, o branşlarda aday öğretmeni atandığı ilde, atandığı kurumda oryantasyon eğitimine almakla sorun çözülür. Ülke genelinde danışman öğretmenlik için alınan başvurulara bakarak aday öğretmeni “danışmanlara dağıtmak” yanlışlığına düşülmemelidir. 
Yukarıda anılan gerekçelerle ve süreçle ilgili sözlü beyanlarınıza da uygun düşecek şekilde; oryantasyon eğitimine alınacak aday öğretmenlerimizin ikamet ettikleri illerde veya atandıkları illerde eğitime alınmaları hususunda talebimizin gereğini arz ve talep ederiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.