Öğretmenliğe Yeni Uygulama Geliyor

Öğretmenliğe Yeni Uygulama Geliyor

Öğretmenliğe Yeni Uygulama Geliyor

Daha nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek için eğitim fakültelerine 250 bin barajı geliyor. Yabancı dil öğretmenliği için bu sınırın 100 binlere çıkarılması gündemde
Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık bölümlerinden sonra öğretmen kalitesini artırmak için eğitim fakültelerine de başarı sıralaması getiriliyor. Öğretmen olmak isteyen üniversite adayları artık üniversite sınavlarında belli bir sıralamaya girmek zorunda. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) bu yönde yaptığı çalışmalarda sona gelindi. Başarı sırası barajının 250 bin civarında olması planlanıyor.
Ancak bu baraj yabancı dil öğretmenliği için oldukça yükseklere çıkarılacak.
Sıralamanın 100 binlere kadar çıkarılması gündemde. YÖK yetkilileri "Öğrenci girdisinin kalite ve niteliğini artırmak, böylece daha nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek amacıyla eğitim fakültelerine baraj gelecek" dedi.

Daha önce 4 bölüme baraj getiren YÖK meslek icra sınavları uygulamasına geçilene kadar başarı sırası uygulamasına devam edecek. Üniversite diplomasına daha fazla değer kazandırılması için başlatılan baraj uygulamaları eğitim fakültelerinden sonra diş hekimliği ve eczacılığa da getirilecek. Ancak meslek icra sınavları hayata geçirilirse baraj uygulamasına son verilecek.


212 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ VAR

Türkiye'de bugün itibariyle devlet üniversitelerinde 75, vakıf üniversitelerinde 17 eğitim fakültesi bulunuyor. Eğitim fakültesi olmayan üniversite sayısı ise 31. Devlet üniversitelerindeki eğitim fakültelerinde yaklaşık 200 bin, vakıf üniversitelerinde ise 13 bin öğrenci okuyor.


Eğitim fakültelerindeki toplam öğrenci sayısı ise 212 bin 376. İkinci öğretim programı ise yalnızca rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile okul öncesi öğretmenliği bölümlerinde bulunuyor.


4 BÖLÜMDE BARAJ

Başarı sırası barajı ilk kez 2015'te yılında tıp ve hukuk fakülteleri için getirildi. Tıp fakültesi adayları için MF-3'te ilk 40 bin, hukukta TM-3 puan türünde ilk 150 bin başarı sırası şartı arandı. 2016'da ise bunlara mimarlık ve mühendislik eklendi. Mimarlık için başarı sırası barajı MF-4'te ilk 200 bin olarak belirlendi. Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik için de baraj MF-4'te ilk 240 bin oldu. (SABAH/ CEYDA KARAASLAN)
 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.