OSMANLI TÜRKÇESİ ANLATMAK EDEBİ ZEVKE SAHİP OLMAYI GEREKTİRİR !

OSMANLI TÜRKÇESİ ANLATMAK EDEBİ ZEVKE SAHİP OLMAYI GEREKTİRİR !

OSMANLI TÜRKÇESİ ANLATMAK EDEBİ ZEVKE SAHİP OLMAYI GEREKTİRİR !

 İlahiyatçılar bildiğiniz üzere teologtur. Dini metinler üzerine çalışmalar yürütür. Alaylı olarak din çalışmaları yürüten ilahiyatçılar kıssalardaki edebi zevki yansıtabilseler de bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni kadar kimse bu edebi zevkleri yansıtamaz. 

Kaldı ki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri İlahiyatçılar kadar bile edebi zevke sahip değildir. Öğrenciye sadece Osmanlı Türkçesi’nin kuru bilgi kısmını anlatmak öğrenciye bir şey kazandırabilir mi ? 
Eğitim ve öğretimde amaç sadece bir şey öğretmekse Osmanlı Türkçesi’nin temel kısımlarını Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri de Tarih öğretmenleri de verebilir. Ancak çağdaş eğitim öğrenilecek konuyla ilgili çocuğa kişilik kazandırma üzerine kurulmuştur. 
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri Osmanlı Türkçesi’ni sadece metinlerde işine yarayacakları kadar öğrenirken Tarih öğretmenleriyse buna paralel tarihi metinleri okuyacak kadar öğrenirler.
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri ise Osmanlı Türkçesi’ndeki kelime veznini, illetli vezni ( örnek vermek gerekirse : kafii>kafiy), Kuran’ı Kerim’deki ‘’Kun fe yekun’’ ayetinden ortaya çıkarılmış fe, ayın ve lamdan oluşan kelime kökeni şifrelerini ve bunlar gibi bir çok ayrıntı bilgiyi beraberinde öğrenmektedir. 
Bu metni okurken dahi bir Tarih öğretmeninin bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin de görebileceği gibi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Osmanlı Türkçesi’nin , metaforlarla anlatmak gerekirse , hem dahiliye kısmını hem de hariciye kısmını diğer iki branştan farklı olarak edebi zevki de katarak daha iyi anlatabilecektir. 
Akademisyenleri, Türk Dil Kurumu’nu, Türk Tarih Kurumu’nu ve en önemlisi de Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü’nü bu konuda gereğini yapmak üzere göreve çağırıyoruz.

MebPersonel.com/ÖzelHaber

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.