Pedagojik formasyon  uygulaması  mevcut öğrencileri kapsamasın.

Pedagojik formasyon uygulaması mevcut öğrencileri kapsamasın.

YÖK’ün Fen-Edebiyat, İlahiyat ve Güzel Sanatlar Fakülteleri’nden pedagojik formasyonu kaldırmasına tepki gösteren fakülte dekanları, uygulamanın mevcut öğrencileri kapsamamasını istedi Pedagojik formasyon kararı fakülteleri ayağa kaldırdı.



Eğitim fakülteleri dışındaki fakültelerde pedagojik formasyon programı uygulamasının kaldırılması tartışmalara neden oldu. Öğretmenlik hakkının ellerinden alınmasını doğru bulmayan çok sayıda fakülte kararın geri çekilmesini istedi. Kimi fakültelerden de çözüm önerileri geldi. İşte o tepkiler ve çözüm önerileri...
 
EĞİTİM, DİN ÖĞRETMENİ YETİŞTİREMİYOR

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz: Mevcut durumda hiçbir ilahiyat fakültesi pedagojik formasyon veremiyor. Yeni yasayla uygulamaya geçecek seçmeli Kur'anı Kerim ve Hz. Muhammed'in hayatı dersleri ciddi anlamda istihdam durumu yaratacak. Kur'an'ı ve Peygamberimizi bilmeyen kişilerin bu dersi vermesi mümkün değil. Dolayısıyla İlahiyat mezunlarının tamamı formasyon eğitimi almalı ve öğretmen olma hakkı tanınmalı. 28 Şubat döneminde İlahiyat fakültelerinin elinden alınan bu hakkın yeniden verilmesi gerekir.

KALİTE VE ÖĞRENCİ SAYISI DÜŞER

Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Yener:  Korktuğumuz başımıza geldi. Eğitim fakülteleri branş öğretmenlerini yetiştiremiyor. Bunu bizim gibi fakültelere bırakmalı. Daha çok okul öncesi öğretmenliği ve sınıf öğretmenliğine yönelmeliler. Aksi halde kararla birlikte fakültelerdeki kalite düşecek, başvuran öğrenci sayısı azalacak. Düzenlemenin değişeceğini düşünüyorum. Hem YÖK hem Milli Eğitim Bakanlığı'nın gerekli hassasiyeti gösterip tüm gençlerin ülkemizin gençleri olduğunu düşünerek bu doğrultuda karar alacaklarına inanıyorum.

FARKLI YOLLAR DENENEBİLİR

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak: Bu sorunu aşmak için farklı yollar denenebilir. Her üniversiteye değil ama bu işi iyi yapabilecek üniversitelere pedagojik formasyon programı verilebilir. Ayrıca eğitim fakültelerine sadece ilköğretim kısmı verilip Fen Edebiyatlara da ortaöğretim kısmı öğretmenleri yetiştirme hakkı tanınabilir. Böylece eğitim fakülteleri okul öncesi ve sınıf öğretmenliğine yönelmiş olur. Onların esas işi de bu zaten. Eğer bunları da yapamıyorsak en azından başarılı öğrencilere bu hak tanınsın. Yani fen edebiyat fakültesinde örneğin 3 buçuk not ortalamasını aşan öğrencilere formasyon imkanı verilsin. Bu eğitim kalitesini önemli ölçüde artırır.     

MEVCUT ÖĞRENCİLER MUAF TUTULABİLİR

Erzurum Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Yıldırım: Temel amaç eğitim fakültelerine gelecek öğrencilerin ve fakülte eğitiminin kalitesi artırmak. Uygulamada yeni düzenlemeler yapılabilir. Mesela mevcut öğrenciler bundan muaf tutulabilir. Neticede kimi öğrenciler öğretmen olurum düşüncesiyle bu bölümü tercih ediyor.   

HABER: Nesrullah SONAY/BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.