Saatler Saat Kaçta İleri Alınacak 2015

Saatler Saat Kaçta İleri Alınacak 2015

Saatler Saat Kaçta İlleri Alınacak 2015

Saatler Saat Kaçta İlleri Alınacak 2015   Saatler Saat Kaçta Bir Saat İlleri Alınacak Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda Mart ayının son haftasında yaz saati uygulaması başlıyor. 26 Ekim Pazar günü geçilen kış saati uygulamasıyla saatler bir saat geri ayarlanmıştı. Bu ay ise saatler 1 saat ileri alınacak.

Söz konusu uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 17 Martta Resmi Gazetede yayımlanmıştı.

Karara göre, saatler 29 Mart Pazar günü saat 03.00ten itibaren 1 saat ileri alınacak. Saatler 25 Ekim Pazar günü ise saat 04.00ten itibaren de 1 saat geriye ayarlanacak.

MESAİ SAATLERİ DE DEĞİŞECEK

İstanbul da yaz saati uygulamasının başlaması ile birlikte 30 Mart sabahı memurların mesai saatleri de değişecek. İstanbul Valiliği 26 Ekim tarihinde kış saati uygulaması ile birlikte mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. 30 Mart 2015 tarihinden itibaren yeniden eski saatlere dönülecek ve memurların mesai saati 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 arasında başlayacak. 

 YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Türkiyede yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, ABdeki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.

16 Şubat 2014 tarih ve 28915 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında uygulamanın amacı, gün ışığından daha fazla yararlanmak olarak belirtiliyor.

Yaz saati uygulaması

Her ne kadar dünyadaki çoğu ülkede var olmasa da, yaz saati uygulaması yüksek enlemlerde sık rastlanan bir uygulamadır. YSU kullanılıyor YSU artık kullanılmıyor  YSU hiç kullanılmadı

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.

Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Yaz saati uygulaması tartışmalıdır. Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır.

Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da, günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaratınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hl almaya başladı.

YSUda ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir. Bundan dolayı, zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı ile uyku düzeninde sorunlar meydana gelir. Yazılımlar genellikle bilgisayarların saatlerini otomatik olarak ayarlar. Ne var ki, bunun sınırları vardır ve özellikle YSU kuralları değiştiğinde hata olasılığı artar.

Yaz saati uygulamasına geçerken zorlanmayın

Yaz saati uygulaması vücut dengenizi bozabilir. Uzmanlar, bu durumun önüne geçmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

İsviçre merkezli 20 Minutes gazetesinde yayımlanan bir haberde, bu hafta sonu başlayacak olan yaz saati uygulaması hakkında sağlık uzmanlarının tavsiyelerine yer verildi.

Haberde uzmanlar, mesai saatleri değişiminde herkesin yaşadığı uyku vaktini ayarlama sorununa çözüm getirmek için çeşitli öneriler sundu. Yaz saatinde herkesin normal uyku vaktinden 1 saat daha az uyumasından ötürü sıkıntı çekebileceğini belirten uzmanlar, buna karşı alınabilecek tedbirleri haberde sıraladı. Yaz saatine fiziksel uyum sağlayabilmek için kişilerin, en az 4 gün öncesinden başlayarak şimdiye kadar yataktan kalktığı saatten 20 dakika önce kalkmaları tavsiye edildi.

ERKEN YATMAK GEREKMEZ

Yaz saatine uyum sağlamak için normalden erken yatmanın gerekli olmadığını da ekleyen uzmanlar, vücudu yatış değil kalkış saatine göre şartlandırmanın daha faydalı olacağını ifade etti. Yaz saati uygulamasının pazar günü devreye girecek olmasıyla ilgili uyarılarda da bulunuldu.

Uzmanlar, pazar gününü boş gün olarak geçirenleri; tatil rahatlığına kapılarak kesinlikle aşırı uyumaması gerektiği konusunda uyardı ve o gün de iş saatinde kalkmanın en doğrusu olacağına işaret etti. Ayrıca, gün içinde tüketilen gıda ürünlerinin de uyku düzenini iyi bir şekilde ayarlamaya etki edeceğine değinildi ve deliksiz uykunun, vücudu yaz saatine daha iyi alıştıracağına dikkat çekildi.

Buna göre yaz saati öncesi günlerde geç saatlerde yemek, gazlı içecekler tüketmek, aşırı kahve ve çay tüketmek gibi uyku bölünmesine sebep olacak şeylerin yapılmaması gerekiyor. Yaz saati uygulamasının dışında kişilerin, sağlıklı ve düzgün bir uyku için müsait olan ortamı sürekli sağlaması gerektiğine de vurgu yapıldı.
Yatak odasında iyi bir havalandırma sisteminin bulunmasının şart olduğunu söyleyen uzmanlar, odada televizyon, tablet, akıllı telefon ve benzeri elektronik cihazların mümkün olduğunca bulundurulmaması gerektiğini belirtti.

Yaz saati uygulaması bu sene 28 Mart Cumartesiyi 29a bağlayan pazar gecesi saat 03.00te zamanın bir saat ileri alınmasıyla resmen devreye girecek. Bu uygulamayla birlikte güneş ışığından faydalanma süresi de 1 saat artmış olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.