Seçimlerde Nerede Oy Kullanacağım Sorgula 7 Haziran

Seçimlerde Nerede Oy Kullanacağım Sorgula 7 Haziran

7 Haziran Seçimlerde Nerede Oy Kullanacağım Sorgula

 7 Haziran Seçimlerde Nerede Oy Kullanacağım Sorgula Seçimlerde  Nerede oy kullanacağım? Tıkla Sorgula YSK 7 Haziran 2015 seçimleri için seçmen listeleri açıklandı. Seçmen bilgilerinizi YSK'nın internet sitesinden öğrenebilirsiniz ayrıca muhtarlıklarda da askıya çıkan listeleri kontrol edebilirsiniz. Nerede oy kullanacağınızı öğrenmek için haberimizdeki seçmen sorgulama linkini tıklayabilirsiniz. YSK, genel seçimlerle ilgili seçmen listelerini güncelledi. 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak genel seçiminde vatandaşların nerede oy kullanacaklarını öğrenebilmesi için YSK tarafından seçmen sorgulama hazırlandı. Nerede oy kullanacağım diye merak ediyorsanız aşağıdaki resme tıklamanız yeterli. Seçmen Sorgulamasonucunda bilgilerinde hata gözüken, kaydını bulamayanların veya adres değişikliği yapmak isteyenler, adres kayıt sistemine kayıt olmaları gerekiyor. 14 Mart’tan itibaren muhtarlıktan asılacak seçmen listelerinde de seçmen sorgulamasını yapabilirsiniz. 

Yurt içi ve yurt dışı seçmen listeleri Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıkladığı seçim takvimi kapsamı gereği askıya çıktı. YSK’nın internet sitesinden de sorgulanabilecek olan seçmen bilgileri muhtarlıklardan da kontrol edilebilecek. Seçmen listeleri 27 Mart’a kadar askıda kalacak. Vatandaşların mağdur olmamaları için seçmen listelerini kontrol etmeleri gerekiyor.

2015 YSK SEÇMEK KAYDINIZI SORGULAMAK İÇİN RESME TIKLAYINIZ:


KİMLER OY KULLANABİLİR?

18 yaşını doldurmuş ve Yurt İçi Seçmen Kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir.

Yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı,

- “Yurt İçi Seçmen Sorgulama” bölümünde gerekli bilgileri ve 7 karakterden oluşan şifreyi resim doğrulama alanına girerek veya;

- Android, IOS ve Windows cihazlar için hazırlanan “Seçmen Sorgulama” mobil uygulamaları aracılığıyla

öğrenebilirsiniz.

BİR SANDIKTA 380 SEÇMEN 

YSK dün seçime ilişkin ilk kararını da verdi. Önümüzdeki genel seçimde bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısını da 360+20 olarak belirlendi. Bu sayı, 2011 genel seçimlerinde 300, 30 Mart’taki son yerel seçimde 300+20 ve 10 Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçiminde ise 400 olarak belirlenmişti. YSK, tek bir oy pusulası kullanılan Köşk seçiminde sandık tasarrufu yapmış ve bir sandıkta oy verecek seçmen sayısını 400 olarak belirlemişti. 

2015 Türkiye genel seçimleri

2015 Türkiye genel seçimleri, 25. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçilmesi için yapılacak genel seçimlerdir.

Bir önceki milletvekili seçimi 12 Haziran 2011 Pazar günü gerçekleştirildiği için 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacağı 22 Ocak 2015 tarihinde resmen ilan edilmiştir.

2015'te yapılacak seçimlerde bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı YSK tarafından 360 ila 380 arasında olacağı açıklandı. Seçmen sayısı 400'ü geçmeyen köylerde bir sandıkta oy kullanılabileceğine karar verildi.

YSK 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışı temsiciliklerde randevu ile oy kullanma prosedürünü genel seçimler öncesi 2014 yılının Aralık ayında iptal etmiştir. [6] Buna göre 1 Şubat 2015 tarihinde yapılan açıklama ile 8 Mayıs 2015'te gümrük kapıları ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi başlayacaktır.

22 Ocak 2015 tarihinde YSK tarafından yapılan açıklamada kamu kurum ve kuruluşları, askeriye, kamu bankaları, sendikalar vb. kuruluşlarda görev yapmakta olan ve milletvekilliği seçimlerine katılacak kişilerin ayrılacaklarına veya emeklilik isteklerine dair başvurularının 10 Şubat 2015 tarihine kadar başlatmaları gerekeceğini bildirmiştir.

Seçim sonuçlarının alınmasındaki aksaklıkları gidermek için YSK bu seçimden itibaren seçim takip sistemini partilere açacak.

Seçim Takvimi

1 Şubat 2015 tarihinde YSK seçim takvimini açıklamıştır. Buna göre takvim aşağıdaki gibi uygulanacaktır.

24 Mart: Siyasi partiler, ön seçim ya da aday yoklaması seçmen listelerini kesinlik kazandıracak.
27 Mart: Tutuklu, taksirli suçlardan hükümlü ve muhtarlık bölgesi askı listeleri askı listeleri askıdan indirilecek. İnternette YSK'nın sitesinden yapılabilen bina bazında seçmen kayıtları sorgulanmasının son günü.
29 Mart: Seçmen listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.
3 Nisan: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi amacı ile YSK tarafından kura çekimi gerçekleştirilecek.
7 Nisan: Bağımsız olarak milletvekili adayı olacaklar için il seçim kurullarına başvurularda son gün.
15 Nisan: Milletvekili seçimleri için geçici aday listeleri radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayınlanacak. Geçici aday listelerine itirazlar il seçim kurullarına ve YSK'ya yapılmaya başlanacak.
16 Nisan: Geçici aday listelerine yapılacak itirazlar için il seçim kuruluna başvuru son günü.
19 Nisan: Milletvekili geçici aday listelerine karşı yapılan itirazların il seçim kurullarınca verilen kararlara yönelik itirazların YSK'ca karara bağlanmasının ve milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin YSK'ya bildirimi yapılması gereken son gün.
24 Nisan: Bağımsız adaylar ve siyasi partilerin seçim çevreleri bazında milletvekili kesin aday listeleri, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve seçim bölgelerindeki illerde ilan edilecek.
8 Mayıs: Gümrük kapıları ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi başlayacak.
23 Mayıs: Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekimi gerçekleştirelecek.
28 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.
1 Haziran: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak. Dağıtılmayanlar ise ilçe seçim kurulları başkanlıklarına geri teslim edilecek.
6 Haziran: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek, seçim yasakları seçim günü YSK'nın açıklayacağı saate kadar sürecek.
7 Haziran: Oy verme günü.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.