'Şubatta 20 bin öğretmen ataması daha istiyoruz'

'Şubatta 20 bin öğretmen ataması daha istiyoruz'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ''Bölgemiz, bütün Ortadoğu doğrusu deyim yerindeyse at izinin it izine karıştığı kimin kimin adına ne yaptığının belli olmadığı dönemden geçiyor'' dedi. Öğretmen atamlarıyla ilgili de konuşan Bakan Avcı, ''Şubatta 20 bin öğretmen ataması daha istiyoruz'' ifadesini kullandı.

 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, NTV canlı yayınında Burcu Kaya'nın sorularını yanıtladı.

Temmuz ayından bu yana Türkiye'nin öncelikli gündemi terör olayları... Son olarak Ankara'daki 102 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı ve Dağlıca ile Tunceli'den gelen şehit haberleri...1 Kasım'a giderken nasıl bir tablo öngörüyorsunuz?

Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Bölgemiz doğrusu deyim yerindeyse at izinin it izine karıştığı kimin kimin adına ne yaptığının belli olmadığı dönemden geçiyor bütün Ortadoğu. Türkiye'ye de bunun yansımaları oluyor.

Özellikle Ankara'daki patlama ile ilgili hükümete yönelik güvenlik zafiyeti eleştirileri sürüyor. Canlı bomba saldırısını gerçekleştirilen kişilerin takip ediliyor olmasına rağmen önlenememesine yönelik tepki var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Böyle bir şey söz konusu değil. Ankara'daki tetikçiler araştırılacak inşallah bulunacak. Ankara'daki olayda hemen daha olayın üzerinden 10-15 dakika geçmeden hükümete yönelik fail suçlamaları falan bu tür temelsiz akla ziyan teorilerle hükümete yönelik karalama kamyanları yürütmek sıkıntı doğurur. İstifa etmesi istenilen bakanlar zaten bağımsız bakanlar. İçişleri bakanı adalet bakanı. Herkesin bilir bilmez elinde kanıt olmaksızın senaryolar üretmeleri de ayrıca sürecin selameti bakımından doğru olmayan işlerdir.


1 Kasım akşamı nasıl bir tablo ortaya çıkacak? Oy oranları değişecek mi? 7 Haziran'dan bu yana sizce ne değişti?

İstikrar için dirayetli bir tek parti hükümetinin çıkması gerekiyor. Diğer partilerin tek başına iktidar şansı olmadığı ortada. AK Parti'nin oylarını belli biri miktarda artırması halinde tek başına hükümet kurma şansı apaçık görülüyor. Bahçeli zaten 7 Haziran akşamı en kısa zamanda erken seçim dedi sonra değiştirdi herhangi bir koalisyona hayır dedi. Azınlık hükümetine hayır dedi.

300 bini aşkın öğretmen atanmayı bekliyor. Önümüzdeki ilk atama şubat ayında olacak ve bu yıl Meclis'ten alınan izin gereği 10 bin öğretmen ataması cepte. Peki 2016 yılı için kaç yeni kadro talep edilecek ve ne kadarı şubatta kullanılacak?

Maliye bakanı bütün kamu için öngörülen kadro sayısını 78 bin küsür diye açıkladı. İlgili arkadaşlarımzı biliyor ama kadro tahsisleri bütçe kanunuyla öngörülür. Şubat için 10 bin kadro var. Yeterli bulmuyoruz mümkün olursa 20 bin daha koymayı öngörüyoruz. Şubatta 20 bin öğretmen ataması daha istiyoruz.

Ağustos ayında yapılan atamada 37 bin öğretmenin yüzde 70'i Doğu ve Güneydoğu'da görevlendirildi. Biz de atama gününde terör olaylarının yaşandığı bölgelere atanan bazı öğretmenlerin gözyaşlarına şahit olmuştuk. Nasıl geri dönüşler alıyorsunuz bölgeden?

Çoğu sevinç gözyaşlarıydı. Bir kısmı göreve başlayamadı, ailevi mazereti sağlık sorunu askerlik sorunu gibi olanlar vardı. Hepsine başarılar diliyorum.

Şubatta ataması yapılacak öğretmenler için 4 aylık bir eğitim planladığınızı duyurdunuz. Bu eğitim neleri kapsayacak?

Ağustosta atamaları yapıyorduk eylülde başlatıyorduk. Eylül 15'te gençler okullarına gönderiliyor bu sefer öyle yapmayacağız. En ufak bir değişiklik yaptığımız zaman belli bir medya grubundan hemen eğitim yine altüst oldu her şey silbaştan... Hayır bunlar iyileştirmelerdir. Şubatta atayacağız 1 mart itibariyle maaş almaya başlayacaklar. Biz yeni öğretmenlerimizi hemen atandıkları illere göndermeyeceğiz. Her biri bir danışman öğretmene zimmetlenecek. Her öğretmen adayımızın danışman öğretmeni olacak. Ya bulunduğu ya atandığı yerde bu süreci tamamlayabilir. Siz matematik öğretmenisiniz ama Türkçe dersini de izleyeceksiniz. Yeni öğretmenler tecrübeli öğretmenleri sınıfta izleyecek. Öğretmenler odasında da oturacaksınız. İl milli eğitim müdürünün yayında bir gün geçireceksiniz. Mevzuat nasıl iş üzerinde görecek. Velilerle toplantılara katılacak. 4 ay boyunca hizmet için eğitimden yoğun bir şekilde geçmiş olacak.

Dershanelerin kapatılması dönüştürülmesi çok uzun süre tartışıldı ve artık yeni bir süreç başladı. Özel okula dönüşümler tamamlandı.

Daha önce dershane statüsünde çalışan kurumlar özel öğretim kanunu gereğince temel liseye ya bir ilkokula dönüştüler. Büyük bir kısmı okula dönüştü. Okullarda ücretsiz takviye kursları açtık.

NTV

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.