TES'den Ataması yapılmayan öğretmenlere destek

TES'den Ataması yapılmayan öğretmenlere destek

Ataması yapılmayan branş öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Türk Eğitim-Sen'in de destek verdiği eylemde öğretmenler, “Hak ettiğimiz kadroları istiyoruz”, “Ağustos'ta hakkımızı yediniz, Şubat'ta geri veriniz” şeklinde sloganlar attı; “Çılgın proje bu muydu? Lise öğretmenleri yine çıldırdı. 4+4+4 dediler, 4+4+0 oldu. Çıldırmamak mümkün mü? Lise branşlarına üvey evlat muamelesi yapıldı” şeklinde pankartlar taşıdı.

Eylemde bir konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısının 350 bine ulaştığını, yeni sistemin 100 bin öğretmen ihtiyacı daha doğurduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milli Eğitim Bakanlığı önünde onlarca eylem gerçekleştirdik. Buna rağmen Milli Eğitim Bakanlığı adam gibi bir öğretmen atama politikası ortaya koymayı başaramadı. 300 binin üzerinde eğitim fakültesi mezunu öğretmen, yıllardır atama bekliyor. Bu ülkeyi yönetme becerisi sergileyemeyen iktidar, onları unuttu. Başbakan, 2002 yılında seçim meydanlarında, ‘72 bin ataması yapılmayan öğretmen var. Bunları atayamayan siyasi iktidarlar, nasıl iktidar?' diye bağırıyordu. Ama Başbakan'ın yönettiği Türkiye'de 10 yıl sonra ataması yapılmayan öğretmen sayısı 350 binlere dayandı. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı fen-edebiyat fakültesi mezunları ile 500 bini buluyor.

Bakınız, Türkiye'de eğitim sisteminde değişiklik yapıldı. Yeni sistem nedeniyle okullarımızda 100 bin öğretmen ihtiyacı daha ortaya çıktı. OECD ülkelerinin ortalaması baz alındığında Türkiye'de öğretmen ihtiyacı 300 bin civarında. Portekiz baz alındığında ülkemizde öğretmen ihtiyacı 400 bin. Biliyorsunuz, lise öğrenimi zorunlu eğitim içine alındı. Buna rağmen lise branşlarına öğretmen atamıyorlar. Dolayısıyla bu gençlerimiz geleceğini şekillendiremiyor.

Sayın Başbakan, yaptığı bir açıklamada, hazinedeki paranın tarihin en yüksek düzeyine çıktığını söyledi. Madem öyle, bu paradan biraz da gençlerimiz faydalansın. Sayın Başbakan; bu parayı, gençliklerini heba etmeden ataması yapılmayan öğretmenler için kullanın.

Sayın Başbakan; ataması yapılmayan öğretmen meselesi memleket meselesi oldu. Biriktirdiğiniz parayla övüneceğinize, sokağa terk ettiğiniz milyonlarca üniversite mezunun hali ne olacak, 350 bin ataması yapılmayan gencimizin hali ne olacak diye düşünün. Milli Eğitim Bakanlığına Sayın Ömer Dinçer'i atadınız. Dinçer, ataması yapılmayan öğretmenlerin, şu anda görev başında olan öğretmenlerin dertleriyle dertlenmeyen bir Milli Eğitim Bakanıdır. Ömer Dinçer ataması yapılmayan öğretmenler ile bir de alay ediyor Dinçer, ‘ataması yapılmayan öğretmenleri, Eminönünde yem bekleyen güvercinlere benzetiyorum' diyor. Böyle bir açıklama bir Milli Eğitim Bakanına yakışır mı?”

Bu eylemin uyarı niteliğinde olduğunu kaydeden Koncuk, sendikamızın 29 Aralık tarihinde ataması yapılmayan öğretmenler ile birlikte büyük bir eylem yapacağını ve Şubat ayında öğretmen ataması talep edeceklerini söyledi. Koncuk şunları söyledi: “Bu eylemimiz uyarı eylemidir. Buradaki ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısına bakarak, taleplerinin zayıf olduğunu kimse düşünmesin. Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda, 29 Aralık tarihinde, 5 bin ataması yapılmayan öğretmenin katılacağı bir eylem gerçekleştireceğiz. Sayın Başbakan da, Milli Eğitim Bakanı da bu mesele burada kalır diye düşünmesin. Bu mesele nereye giderse gitsin, oraya götüreceğiz ve bu gençlerimizin ataması yapılana kadar mücadelemiz sürecektir. Aksi takdirde, emin olun Sayın Bakana, oturduğu koltuğu iğneli fıçıya çeviririz.

Sayın Bakan bürokratlarına teşekkür ediyor, özel kalem müdürüne milli eğitimi iyi yönettiği için teşekkür ediyor. Sayın Bakan; biz öğretmenler olarak sana teşekkür etmiyoruz. Sen bu işi beceremedin, biz sana beddua ediyoruz.

29 Aralık'ta 5 bin arkadaşımızla Ankara'ya geleceğiz ve bu meseleyi ortada bırakmayacağız. Şubat ayında öğretmen ataması yapılmasını sağlayacağız. Yılda bir kez atama yapılacakmış. 350 bin ataması yapılmayan öğretmen varken, eğitim-öğretimin 300 bin öğretmen ihtiyacı varken, sadece Ağustos ayında 30, 40 bin atama yapılarak bu mesele çözülebilir mi? Elbette hayır. Bu nedenle Türkiye'de eğitim-öğretimin ihtiyacı varsa ve 350 bin öğretmen atama bekliyorsa, bu atamayı yapacaksınız.”

Hazinedeki paranın atama bekleyen öğretmenler için harcanmasını isteyen Koncuk, “Hazine tıka basa para ile doluysa, atama yapacaksınız. Bu parayı, gençlerimiz için harcamayacaksınız da, Suriyeli sığınmacılara mı harcayacaksınız? Önemli olan siyasi iradenin, bu parayı evlatlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız ve Türkiye'nin geleceği için harcamasını sağlamaktır” diye konuştu.

Ülkemizde milyoner sayısının bir yılda 5 kat arttığına da dikkat çeken Koncuk, “Bakın geçen yıldan bu yana 10 bin olan milyoner sayısı, BDDK'nın verdiği rapora göre 52 bine çıkmış. Türkiye'de milyoner sayısı bir yılda 5 kat artmış. Bu nasıl artıyor? İnsanlar işsiz geziyor, genç işsizlik oranı yüzde 25'leri buldu. Dolayısıyla bu ülkede bir yılda milyoner sayısı 5 kat artarken; gençlerimiz işsiz geziyorsa, memurlar pastadan hak ettiği payı alamıyorsa burada bir çarpıklık vardır” dedi.

Genel Başkanın konuşmasının ardından ataması yapılmayan öğretmenler, basın mensuplarına nikâh şekeri ve karanfil dağıttı. Eylem olaysız bir şekilde sona erdi.


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.