Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarına Kontenjan Sorusu

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarına Kontenjan Sorusu

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarına öğretmenlerine soru.

Konuyu gündeme getiren Milletvekili Ali HALAMAN, verdiği soru önergesinde; “2013'te liselere kayıt yaptıran öğrenci sayısı bir milyon yüz otuz altı bin, 2014'te liselere kayıt yaptıran öğrenci sayısı bir milyon üç yüz bin. Artış rakamı ise 164 bin. Liselerdeki derslik ortalamaları 30 kişi gösteriliyor. 164 bin fazla öğrenciye fazladan 5.466 yeni derslik eğitime eklenmesi gerekiyor. Hazırlık sınıflarında Türk dili ve edebiyatı öğretmenler, Türk edebiyatı ve dil anlatım dersleri ile her dersliğe haftalık 5 saat derse giriyor. Haftalık her 20 saate bir norm kadro oluştuğu bilindiğine göre sadece bu yıl Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin 1.366 açığı oluşmuştur. Bu açığa 2014 yılında emekli olanları da ekleyince Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin açık sayısı 1.500'lere ulaşmıştır.” dedi ve Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI tarafından cevaplandırılmak üzere konuya ilişkin şu soruları sordu:
 Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarına öğretmenlerine soru.

1-Sadece 2014 yılında 1.500 açığı bulunan branşlar arasında en fazla mezun sayısına sahip Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerine 1.115 kontenjanı hangi kritere göre belirlenmiştir?
 
2-Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerine 1.115 atama rakamını uygun gören MEB 24 bin yığılma olmasına istihdam politikaları izleyerek neden engel olmamıştır?
 
3-Liselere yeni kayıtlarla oluşan 5.466 derslik ihtiyacı karşılanmış mıdır? Karşılanmamışsa liselerdeki derslik ortalama öğrenci sayıları kaça yükselmiştir? 
 
4-2014 Türk dili ve edebiyatı açığı normal eğitim standartlarında 10 binli rakamlarda olması gerekirken neden MEB tarafından 3.297 açık gösterildi?
 
5-Büyük şehirlerde özellikle İstanbul'da lise derslik ortalaması 55'tir. 55 kişilik sınıflarda başarı sağlanacağına inanıyor musunuz? Türkiye'nin Avrupa'dan çoğu yönüyle üstün hale geldiği söyleniyor. Peki, Kanada'da lise derslik ortalaması 18'lerde iken ülkemizde neden bu rakamın 3 katından daha fazla 55 rakamına ulaşmıştır? İkili eğitim zorunlu hale gelmemiş midir?
 
6-Eğitim standartlarında yapılandırmaca eğitimin uygulanacağı bir sınıfın en fazla 20 kişi olması gerekirken ülkemizde yapılandırmaca eğitim uygulanırken neden bu kurala uyulmadan ülkemizin geleceği, yeni nesil gençlerimiz heba ediliyor?
 
7-2023 Öğretmen İstihdam Projeksiyonları Projesi'nde 2023'te 58 bin Türk dili ve edebiyatı öğretmeni açığı oluşacağı açıklanmış peki neden 2014 Türk dili ve edebiyatı öğretmeni kontenjanına yansıtılmamıştır?
 
8-Türk dili ve edebiyatı branşına en fazla yığılması olan 24 bin mezuna 5.100açığı olan, yeni kayıt olan öğrencilerle açık sayısı 10 binlere ulaşan bir branşa 1.115 kontenjanını yeterli buluyor musunuz?

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.