Türk Eğitim Sen'den Ağustos Öğretmen Atamaları Konusunda Açıklama

Türk Eğitim Sen'den Ağustos Öğretmen Atamaları Konusunda Açıklama

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, 20.07.2015 tarihinde yaptığı basın açıklamasıdır.

 AĞUSTOS’TA ATANACAK ÖĞRETMEN SAYISI 37 BİN İSE, 10 BİN ATAMA NASIL OLDU DA SIRRA KADEM BASTI?

2015 YILININ SONUNA KADAR 100 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMALIDIR.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ağustos ayında 37 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Bilindiği gibi TBMM’den çıkan yasayla 2015 yılı içinde MEB’e 47 bin kadro kullanabilme yetkisi verilmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ağustos’ta 47 bin atama yapılacağını söylemişti. Dolayısıyla atama bekleyen öğretmenlerimiz Ağustos ayında 47 bin atama yapılacağını düşünüyordu. Bakan Avcı’nın atama sayısını 37 bin olarak açıklaması tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Herkesin aklındaki soru ‘10 bin atama ne oldu, sırra kadem mi bastı’ şeklindedir. Milli Eğitim Bakanı Avcı, 37 bin atamanın ne anlama geldiğini herkese açıklamak zorundadır. Bu ülkenin öğretmenleri verilen sözü unutmaz, sık sık hatırlatmasını da bilir!

1 atamanın bile çok önemli olduğu bir dönemde, 10 bin atamanın bir anda hasır altı edilmesi büyük bir fiyaskodur. Kaldı ki daha önce söz verilen 47 bin atama sayısı da çok yetersizdir. Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz; 2015 yılı sonuna kadar tam 100 bin atama yapılmasıdır. 100 bin atamanın altında yapılacak öğretmen atamasını kabul etmemiz mümkün değildir.

Çünkü;

Sendikamızın yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de norm kadro ihtiyacı 73 ilde 120 bin 610’dur. Atama bekleyen öğretmen sayısı ise 350 bin civarındadır. Yine sendikamızın yaptığı araştırmaya göre 78 ildeki ücretli öğretmen sayısı 79 bin 765’e ulaşmıştır. Hiçbir hakkı olmayan, iş güvencesi bulunmayan, girdiği ders başına ücret alan ücretli öğretmenlerle öğretmen açığının giderilmesinin eğitimimize olumlu katkısı yoktur. Açık öğretim mezunları, hatta iki yıllık yüksek okul mezunları bile ücretli öğretmenlik yapabilmektedir. Dolayısıyla kadrolu öğretmenler yerine, ücretli öğretmenlerle öğretmen açığını kapatmaya çalışmak, eğitimde kaliteyi ve verimi düşürmektedir.

Eğitim bir milletin kalkınmasının temelidir. Öğretmeni olmayan, dersliği olmayan okullarda eğitim-öğretim yapılması mümkün değildir. Özellikle ücra bölgelerde öğretmensiz okullar vardır. Bu durum Türkiye’nin acı bir gerçeğidir. Siz öğretmensiz okullarla mı çağı yakalayacaksınız? Öğretmensiz okullarda eğitim-öğretim gören çocuklarla mı bilimde, fende, teknolojide, kültürde, sanatta, edebiyatta başarıyı sağlayacaksınız, dünya ülkeleri ile rekabet edebileceksiniz?

Bu ülkede hala annesinden, babasından harçlık alarak yaşamını idame ettiren genç bir nüfus vardır. Bu insanlar yıllarca büyük umutlarla, emek harcayarak, alın teri dökerek KPSS’ye girmektedir. Kimisi de başka iş kapılarına yönelmiştir. Böylesine dinamik, heyecanlı, içinde öğrencilerine bir şeyler öğretme aşkı bulunan genç bir potansiyeli heba etmek, onların heveslerini kırmak, onları yok saymak, ellerinde diplomalarıyla sokaklara terk etmek Türkiye’nin ayıbıdır.

Türk Eğitim-Sen olarak ihtiyaç yokken, öğretmen ataması yapılsın demiyoruz. Türkiye’de ciddi bir öğretmen açığı ve bu açığı kapatabilecek bir öğretmen ordusu olduğunu biliyoruz; bu nedenle ülkemiz gerçekleriyle örtüşen sayıda öğretmen ataması yapılmasını talep ediyoruz.

Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti 100 bin öğretmen ataması yapabilecek mali imkânlara sahip değilse, gerçekten yazıklar olsun!   Sendikamız, Ağustos ayında söz verildiği gibi 47 bin atama yapılmasını, 2015 yılı sonuna kadar da bunun 100 bine tamamlanmasını talep etmektedir. Biz inanıyoruz ki, devletimiz 2015 yılında 100 bin öğretmen ataması yapacak kudrete de, bütçeye de sahiptir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.