Tweet atan Öğretmenler için 10 ipucu

Tweet atan Öğretmenler için 10 ipucu

Twitter'ı kullanan öğretmenler için 10 ipucu başlıklı yazıyı çevirdik.

 Tweet atan Öğretmenler için 10 ipucu (@TeacherToolkit tarafından)

Aşağıdaki yazı, teachertoolkit.me adresinden alıntılanmış, tercüme edilmiştir.

Bu yazı, twitter'a yeni olan ya da yeni başlamış olup tavsiyeye ihtiyaç duyan öğretmenler için düzenlendi. Blogta, ortaya koymuş olduğum 10 tavsiyeyi 3 farklı seviyede ele aldım: başlangıç, orta ve ileri düzey.

Başlangıç Düzeyi:

1.Öğretim hakkında tweet atmak için profesyonel bir hesap oluşturun. Kişisel görüşünüz ya da sosyal yaşantınız hakkında tweet atmak istiyorsanız, bunları kişisel hesabınızı kullanarak yapın. Bu tweetleri profesyonel hesabınızdan ayrı tutun. Ben bu hatayı 2008 yılında yaptım ve ardından şahsıma ait güncellemeleri paylaşmak adına ikinci bir Twitter hesabı açtım. Özel bir hesaba (kilitli) sahip olup olmama konusunda karar verin. Bu, sizin izniniz olmaksızın başkalarının sizin tarafınızdan atılan tweetlere erişimini kısıtlar. Bu yöntem sayesinde, gizliliğinizi koruyabilir, öğrencilerinizle bağlantıya geçmenizin önüne geçebilir ve/veya kendinizi kötüye kullanım ve gereksiz eposta konularında korumaya alabilirsiniz.

2.Bir Twitter kimliği oluşturmaya başlayın. Akılda kalıcı bir şey olmasına gayret gösterin. Sizi ve yaptığınız işi özetleyen bir hesap adı oluşturmaya çalışın. Örneğin @Yüzme_Öğretmeni gibi. Bir tweet atmak istediğinizde, herhangi bir twitter adı da dahil, bunu yalnızca 140 karakter ile sınırlandırmanız gerektiğini unutmayın. Dolayısıyla hesap adınızın oldukça açık olduğundan emin olun ve kolay hatırlanan bir özellikte olmasını sağlayın. Tüm bunları yaparken, hesap adınızın sizi diğerlerinden farklı kılan ve sizi temsil eden bir ad olmasını sağlayın.

@TeacherToolkit hesap adı, benim yaptığım işten yola çıkılarak oluşturulmuş bir addır. Ben bir öğretmenim. Öğrencilerime "Teknoloji" dersleri veriyorum ve her gün sınıfta (teknoloji) "araç seti" kullanıyorum. Bunun yanında konuyla ilgili fikirlerimi de paylaşmak istedim. Gayet mantıklı oldu.

Kaliteli bir profil resmi seçin. Örneğin benim kullanmış olduğum simgenin acilen güncellenmesi gerekiyor. Twitter hesabınızda yer alan profil resminin, sizin kimliğinizi tanımlaması gerekiyor. Ancak bunun için olmazsa olmaz diyemeyiz. Ayrıca, profil resminizin veya hesap adınızın aydan aya değişmesinden daha kötü bir şey de olamaz herhalde. Neden mi? Çünkü insanlar sizin kim olduğunuzu ve neye benzediğinizi unutacaktır. O kadar fazla sayıda gelişme oluyor ki, takipçilerinizin aklında yer edebilmek için, tutarlı olmak son derece önemli (sizin markanız/imajınız).

3.Twitter hesabınız için bir amaç belirleyin. Emin değilseniz, hemen atılmadan önce bir düşünün. Sosyal medya benim alışkanlıklarımı değiştirdi. Eğer katkıda bulunmaya, paylaşmaya ve düşüncelerinizi yansıtmaya hazırsanız, hızlı bir geri dönüş alabilirsiniz. Eğer bu katkılarınız yüksek kalitede olursa, o halde çokça geri dönüş alabilirsiniz.

Eğer Twitter hesabınızı öğretme konusuyla ilintili olarak kullanma amacınız yoksa, hesabınız kişisel güncellemeler ve öğretimle alakalı bilgiler arasında gidip gelecektir. Eğer Twitter'dan olan beklentileriniz konusunda tutarlı olursanız, fikirleriniz hakkında yardımcı olabilecek nitelikte eleştiriler alabilirsiniz. Okulda veya bölümünüzde sosyal medyayı kullanıyor olmanız (ve hatta profesyonel bir hesap üzerinden öğretmen olarak kullanıyor olmanız) yönünüzü daima dışarı yöneltmenize yardımcı olur. Küçük adımlarla başlayın. Bazen atmış olduğunuz tweetleri sizden başkasının okumadığını bile düşünün. Zaman tünelinizde birkaç foto paylaşın ve çevrimiçi bazı tartışma sitelerine girerek başkalarıyla bağlantı kurmaya çalışın.

Eğitim ile ilgili tüm "hashtag" (etkiketleri) buradan bulabilirsiniz. Bulduğum en kapsamlı adres!

Orta Düzey:

4.Artık bir twitter hesabınız olduğuna göre, şimdi sıra tweetleriniz ve kimleri takip edeceğinizi düşünmeye geldi. Herbir twitter hesabının ardında bir kişinin bulunduğunu lütfen göz ardı etmeyin. Eğer profesyonel olarak tweet atıyorsanız ve eğer hesabınızı bir okul, bölüm ya da öğretim hakkındaki iletiler için kullanıyor iseniz, kendiniz hakkındaki izleri koruyun. Tweet atmayı tüm dünyaya birden gönderilen bir kısa mesaj olarak düşünün.

5.Twitter'dan biraz daha fazlasını bekleyen öğretmenler için tavsiyelerim:

.Öncelikle basit mesaj ve güncellemeler ile başlayın. Daha sonra kademeli olarak #okulöncesieğitim veya #yetişkineğitimi gibi hashtagler kullanmaya başlayın.

.Mesajlarınıza geri dönüş bekleyebilirsiniz. Ancak çoğu durumda hiç dönüş beklemeyin!

.Hesabınızın gelişmesi ve büyümesi için biraz zaman tanıyın (en az 3-6 ay ile 1 yıl arasında). Etkileşim içerisinde olduğunuz kişilerle birlikte uygulamalarınızın değiştiğine tanık olacaksınız.

.Twitter hesabınızı düzenli olarak güncelleyin. Hiç tweet atmayan veya etkileşim içerisinde olmayan birini takip etmek istemeyeceksinizdir. Peki o halde onlar sizi niye takip etsin? Eğer orta düzey bir Twitter kullanıcısı iseniz, günde en az bir veya iki sefer tweetleyin. Hesabınız durağanlaştığı anda insanlar sizi takip etmeyi bırakacaktır.

.140 karakter uzunluğundaki tweetlerin bağlam dışında anlaşılabileceğini unutmayın. Twitter, sosyal durum güncellemeleri için tasarlanmıştı. 2006'da ilk kurulduğu günden bu yana çok daha fazla gelişim gösterdi. Bugün Twitter hesapları içerisinde hashtagler, fotolar ve diğer sitelere bağlantılar vermek mümkün.

6.Kısaltmaları hızlı bir şekilde algılayın. Özellikle de bu kısaltmaların neye karşılık geldiğini iyi bilin.

.DM - Bu, herhangi bir Twitter kullanıcısına gönderebileceğiniz özel bir mesajdır ve Doğrudan Mesaj anlamındadır. Bu mesajlar, herkesin görebildiği tweeter akışında görüntülenmez.

.Takip et - Bunlar, sizin takip ettiğiniz ve zaman tünelinizde görüntülenecek olan tweetlere ait hesaplardır.

.Takipçi - Sizi ve tweetlerinizi takip eden kişiler. Size yapılan geri dönüşleri mutlaka teşekkürle dönün.

.Hastag (*) - Belirli bir konu hakkında yorumda bulunmak için (*) sembolü kullanılır. Kullanıcıların herhangi bir konu hakkındaki tweetlere kolay şekilde erişebilmeleri için tasarlanmış bir uygulamadır (örn. *ÜnivesiteEğitimi)

.Bağlantı - Tweetiniz içerisinde bir URL adresi vermenizi sağlar. Bit.ly gibi URL kısaltma hizmetlerini de kullanabilirsiniz. Ancak twitter artık URL'leri otomatik olarak kısaltmayı sağlıyor.

.Cevap (@) - Bir twitter kullanıcısına cevap yazmak için @ sembolü kullanılır. Eğer bir tweete yönelik cevap yazıyorsanız ve cevabınızın herkes tarafından görüntülenmesini istiyorsanız, kullanıcı adından hemen önce bir nokta koyun (örn. .@OkulOncesi)

.RT (Yeniden Tweetleme) - Başkası tarafından atılmış bir tweeti kendi akış tünelinizde görüntülemenizi sağlar. RT genellikle, herhangi bir tweetin ilk sahibine atıfta bulunulmasını sağlamak adına orijinal tweet ardından gelir. (Örn. Kaynak: @MemurlarNet)

7.Twitter'ı 3 basit sebep için kullanın.

.Durumunuzu güncellemek ve bilgi paylaşmak

.Yeni öğretmenlerle tanışmak, fikir bulmak ve yeni sınıf materyalleri edinmek

.Diğerleriyle etkileşime geçerek geri beslemeler vermek/almak.

Son olarak, diğer kişilerin görüşleriyle ilgilenmeniz gerekecek. Bu görüşler olumlu ya da olumsuz olabilir. Özellikle de tweetinizin başkaları tarafından yanlış anlaşılması durumunda, bunlarla baş etmelisiniz. Bazen sözel olarak ifadelerin yazıya farklı yansıtılması gerektiğini unutmayın. Eğer sohbet içerisinde çokça kişi bulunuyorsa, yazdıklarınızın yanlış anlaşılma ihtimali de artıyor. Dolaysıyla gerçekleşen her şeyi takip etmeniz mümkün olmayabilir. Sohbet gruplarının süzülmesi için listeler oluşturmayı deneyin.

Negatif bir konu ile ilgileniyorsanız, cevaplamadan önce şunları kendinize sorun:

a)Bu tweet duygusal olarak akıllı mıdır?

b)Cevabımı bir gün daha bekletebilir miyim?

c)Hakaret içerikli mi ve bu kullanıcı şikayet etmeli miyim?

d)Bu hesabı görmezden gelebilir miyim? Belki de engellemeli veya dondurmalıyım.

İleri Düzey:

8.Twitter Analizi. Twitter'ın güzelliklerini keşfettikçe, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını analiz edecek duruma geleceksiniz. Bu, hedef kitlenizi daha iyi anlamanızı sağlayacak. Örneğin, ne zaman ve nasıl tweet atmanız gerektiğini daha iyi anlayacaksınız. Mesela bazı kullanıcıları Pazar akşamı sürekli olarak gönderdiğim tweetler ile sinirlendirdiğimi farkettim. Takipçi sayım arttığı için, bugün bile başıma benzeri bir durum geliyor. Sizi takip eden kişilerden gelen geri beslemelere karşı duyarlı olmanız ve mümkün olan en iyi şekilde onları dinliyor olmanız önemli.

Son 28 gün içerisinde, tam 1.101 kez tweet ve buna ek olarak 762 adet diğer kaynaklardan tweet attığımı görüyorum.

Tweet atan Öğretmenler için 10 ipucu

9.Tweeter'ın kölesi olmayın. Yazılımı kullanmasını öğrenip, kendi yararınıza kullanmayı öğrenin.

Twitter konusunda ustalaşmak oldukça kolay. Başlangıcı Tweeter Analytics kullanarak yapabilirsiniz. Ne tarz analizlerin mevcut olduğu konusunda fikir vermesi açısında aşağıda bazı ekran görüntülerini sizlerle paylaşıyorum. Bu sizin yararınıza olacak şekilde hesabınıza ilişkin trafik bilgilerini görüntülemenize yarayacaktır.

10.Son olarak, Troller. Twitter'ın bazı olumsuz taraflarının da farkında olmakta fayda var. Deneyimlerime dayanarak, Twitter'da üç farklı tür hesap olduğuna kanaat getirdim:

1.Grup A: Gerçekten bir fikir paylaşmak, tartışmalara katılmak ve eleştirilerde bulunmak amaçlarıyla tweet atanlar. Kendi yerel ağları dışında Twitter'daki diğer kişilerle de etkileşime geçenler.

2.Grup B: Sağlıklı tartışmalara girmek istemeyen küçük bir azınlık. Tabiki bu insan doğası. Twitter'daki öğretmenlerin doğasına dayalı olarak, B grubunda yer alan kişiler, A Grubunda bahsi geçen kişileri dinlemeyen kişiler olarak gösterilebilir. Çoğunlukla tarafsızlıklarını koruyamayan kişilerdir.

3.Grup C: Tüm Twitter kullanıcılarının çilesi. Troller. Trol olarak tweet atan öğretmenlerin olduğuna inanması güç ama maalesef bu da oluyor. Böylesi bir durumla karşılaştığınızda, bu kişileri şikayet edin ve ekran görüntüsü almaya çalışın. BU hesabın birkaç gün içerisinde yok oluşuna tanık olacaksınız. Öğretim anlamında, troller, A grubunda yer alan kullanıcılara rahatsızlık vermek isteyen, muhtemelen B grubunda yer aldığı düşünülen, anonim kullanıcılar olarak sınıflandırılabilir. Tek farkları, provakatif olmak amacıyla kimliği belirsiz bir hesap üzerinden tweet atmalarıdır.

Özetle:

1.Küçük başlayın

2.Biraz geri dönüş bekleyin

3.Tweet atarak hesabınızı güncel tutun ve profilinizi profesyonel ve tutarlı tutun

4.Gelişim için belirli bir süre tanıyın

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.