Unutulan Öğretmenlerin FERYADI!

Unutulan Öğretmenlerin FERYADI!

28 ŞUBAT'IN UNUTULAN MAĞDURU 100 BİN MEF & TEF ÖĞRETMENLERİ’ İN FERYADIDIR

Bizler sayıları yüz bini aşan mesleki ve teknik öğretmenleriz. Toplumda çoğu kesimin olduğu gibi bizimde birçok derdimiz var. Ancak bu dertler diğer kesimlerden biraz daha farklı temellere dayanmaktadır. Şu günlerde malesef sanayimiz artık ara eleman bulamaz olmuş, çoğu iş kolu çırak dahi bulamadığından yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu sebeple sanayide dışa bağımlılığımız giderek artmaktadır. Sebebi ise yeterli iş gücünün bulunamaması, daha doğru bir ifadeyle eli tornavida tutabilecek gençlerimizin yetişememesidir. Almanya gibi avrupanın lokomotifi olmuş bir ülkenin eğitimine bakıldığında açıkça görülüyor ki mesleki eğitim %70-80lerdeyken bizde %10 ları geçmemektedir. Sn. Başbakanımız bu konuya her ne kadar da önem verdiklerini belirtse de mesleki eğitime yapılan yatırım sadece imam hatip liseleri ile sınırlı kalmıştır. Bu ülkede imam hatip ortaokullarının var olmasını kimse yadırgamaz, müslüman bir ülkeyiz. Ancak neden mesleki ve teknik ortaokullar yok demekten de kendimizi alıkoyamıyoruz. Neden sanayinin ve teknolojinin beyni olacak çocuklarımızı en temelden yani ağaçlar henüz yaşken yetiştiremiyoruz. Böyle bir sistemin ülkeye uzun vadeli getirisini tahmin etmek hiçte zor olmayacaktır. Sıkıntılarımız saymakla bitmiyor. Aşağıda bu konu ile ilgili hazırlamış olduğumuz metnimiz yer almaktadır. Lütfen bize destek olunuz, programınızda bu önemli meseleye yer vermenizi tüm mağdur arkadaşlarımız adına rica ediyoruz.

''28 ŞUBAT'IN UNUTULAN MAĞDURU
100 BİN MEF & TEF ÖĞRETMENLERİ’ İN FERYADIDIR

28 Şubat sürecinde imam-hatip mezunlarının üniversite okumasını engellemek isteyen güçlerin baskılarıyla Mesleki ve Teknik Eğitime darbe vurulmuştur. Bu oyunu oynayanlar koskoca bir ülkenin Mesleki ve Teknik eğitim sistemini çökertmekten çekinmemişlerdir.
28 Şubat sürecinde bir çok kesim mağdur edilmiştir. 28 Şubat mağdurlarının bu mağduriyetleri giderilmiş fakat Mef ve Tef Öğretmenlerinin mağduriyeti ise halen devam etmekte ve Mef ve Tef Öğretmenleri kaderleriyle başbaşa bırakılmıştır.

Yillardir, "MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ" deniliyor. Yıllardır yapılan öğretmen atamalarında biz Mesleki Teknik Öğretmenlere ayrılan kontenjan sayısı, mezun sayımızın sadece %3'ü kadardır. Mesleki ve Teknik Eğitime verilen değer bu kadar az olmamalıdır. Biz de diğer kültür branşlarında olduğu gibi Meslek Liselerine atamalarda 3000 - 4000 kontenjan istiyoruz.

Halk Eğitim Merkezlerinde 37.700 Ücretli Öğretmen çalıştrılmaktadır. Ve bunların çoğunluğu pedegoji-formasyon eğitimi almamış lise mezunu usta öğreticilerdir. Biz Ataması yapılmayan Mef ve Tef Öğretmenleri olarak Halk Eğitim Merkezlerine de Kadrolu olarak atanıp öğrencilerin lise mezunundan değil Lisans mezunundan kaliteli eğitim almasını istiyoruz.

3795 sayılı kanun Teknik Öğretmenlere Mühendislik Tamamlama hakkını veren kanundur. Yüksek Öğretim Kurumu bu kanunu gerçek dışı bahanelerle 12 yıldır keyfi olarak uygulamamaktaydı, Teknik Öğretmenleri oyalamakta ve kendini kanun yapıcı yerine koymaktaydı! 2013 yılında ancak bu hakkımıza kavuşsakta, türkiyenin her yerinden tam 30.000 teknik öğretmenin ankaraya sınav için çağrılması ve kişi başı 100 tl sınav ücreti alınması ayrı bir eziyet olmuştur. Bununla da kalmayarak 30 bin kişinin umutlarla girdiği sınava sonradan 2800 kişilik kontenjan veren yök malesef yıllardır bizlere uygulanan haksızlığa bir yenisini daha eklemiştir.

Norm açma saatleri diğer branşlarda 20 saat iken meslek liselerinde 40 saattir. Buda bir öğretmenin iki katı fazla derse girmesi yeterince verimli olamaması anlamına gelmektedir. Ayrıca yeni atanacak öğretmenlerin de önü kesilmektedir. Bizlerde diğer branşlarla aynı şartlarda norm açma hakkına sahip olmak istiyoruz.

Devlet Personel Başkanlığı 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanuna rağmen, 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyi düzenleyerek Teknik Öğretmen Kadrosu tahsisi yapmamaktadır. Yapılan dilekçelere cevaben Teknik Öğretmen ünvanı sadece Milli Eğitim bakanlığında istihtam edilmesi olarak karşımıza çıkmış Teknik Öğretmen Ünvanı yerine Teknolog, Saha Müh. Teknik Eğitim vb gibi ünvanların verilmesi biz Teknik öğretmenlerin Kamu ve Özel sektörde ki sorunlarını yok edecektir. Bunların sonucu olarak Yüksek Öğretim Kurumu ve Devlet Personel Başkanlığı el birliğiyle Özel Sektörde ve Kamuda çalışan Teknik Öğretmenleri Teknisyen unvanı ile çalışmaya mahkum etmiştir. Bizler memur atamalarında 4001(genel) kadrolarından değil, hakkımız olan yalnızca bize tahsis edilmiş kadroları görmek istiyoruz.

28 Şubat sürecinin gerçek mağdurları Mef ve Tef Öğretmenleridir. Bu mağduriyet artık çözüme kavuşturulmalıdır

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.