2015 Merkezi Bütçesi Meclise Sunuldu

2015 Merkezi Bütçesi Meclise Sunuldu

2015 Yılı Merkezi Bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Meclise sunulan bütçeye göre Beş Yüz Milyar lira olarak belirlendi. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

  Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan 2015 bütçesinde 520.4 milyar lira gider, 499.5 milyar lira gelir öngörüldü. Bütçe tasarısına  göre, genel bütçe kapsamındaki kamu yönetimlerine  464 milyar 163 milyon 399 bin lira, özel bütçeli idarelere 53 milyar 69 milyon 588 bin lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 3 milyar 212 milyon 692 bin lira olmak üzere toplam 520 milyar 445 milyon lira ödenek verildi.

Genel bütçenin gelirleri 442 milyar 586 milyon 345 bin lira, özel bütçeli idarelerin gelirleri 7 milyar 789 milyon 211 bin lirası öz gelir, 45 milyar 894 milyon 85 bin lirası hazine yardımı olmak üzere 53 milyar 683 milyon 296 bin lira olarak belirlendi. Düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleriyse 3 milyar 192 milyon 332 bin lira öz gelir, 20 milyon 260 bin lira Hazine yardımı olmak üzere toplam 3 milyar 212 milyon 692 bin lira olarak öngörüldü.

Bütçede gelir toplamı 499 milyar 482 milyon lira olarak hesaplandı, özel bütçeli idarelerin net finansmanı ise 55 milyon 964 bin lira olarak tahmin edildi.

Tasarıya göre, 2015 yılı yatırım programına ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında herhangi bir projeye harcama yapılamayacak.

Bu cetvellerde yer alan projeler ile ödeneği toplu olarak verilen projeler kapsamındaki yıllara sari işlere (kurulu gücü 500 MW üzerinde olan baraj ve HES projeleri, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hattının iyileştirilmesi ve demiryolu boğaz tüp geçişi inşaatı projesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca gerçekleştirilecek şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metro yapım projeleri ile diğer demiryolu yapımı ve çeken araç projeleri hariç) 2015 yılında başlanabilmesi için proje veya işin 2015 yılı yatırım ödeneği proje maliyetinin yüzde 10'undan az olamayacak. Bu oranın altında kalan proje ve işler için gerektiğinde projeler, 2015 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve izlenmesine Dair Karar esaslarına uyulmak ve öncelikle kurumların yatırım ödenekleri içinde kalmak suretiyle revize edilebilecek.

Tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerinin bulunduğu illerdeki büyükşehir belediyeleri, 2013 yılında söz konusu il özel idarelerince öz kaynakları ile gerçekleştirilen eğitim ve sağlık amaçlı yatırım tutarlarının dörtte üçünden az olmamak üzere, her derecedeki devlet okullarının inşaat, bakım ve onarımları ile sağlık yatırım projelerinin gerçekleştirilmesi için yatırım harcaması yapacak. Bu harcamalar, ilgili büyükşehir belediyesi ile valilik arasında yapılacak protokollere dayalı olarak yapımı devam eden projelere öncelik verilmek suretiyle gerçekleştirilecek. Tamamlanan proje konusu işler ilgili bakanlığa bedelsiz olarak devredilebilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne stratejik hedef planı uyarınca gerekli modern silah, araç ve gereçler ile gerçekleştirilecek savunma ve NATO altyapı yatırımları için yıl içinde yapılacak harcamalar; Savunma Sanayi Destekleme Fonu kaynakları, bu amaçla bütçeye konulan ödeneklerden karşılanacak.

2015 yılında, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna göre sağlanacak garantili imkan ve dış borcun ikraz limiti 3 milyar ABD Dolarını aşamayacak. 2015 yılında sözkonusu kanun uyarınca Hazine Müsteşarlığı'nca sağlanacak borç üstlenim taahhüdü de 3 milyar ABD Dolarını geçemeyecek.

Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamındaki tabii kaynakların ve tesislerin işletme haklarının devrinden elde edilen gelirlerin tamamı genel bütçeye gelir kaydedilecek.

Milli Bütçe Tahmin Raporunda; 2015 yılı programının temel amaçlarının, refah seviyesinin artırılması doğrultusunda büyümeyi ve istihdamı artırmak, cari açığı azaltmak, kamu maliyesindeki güçlü duruşu devam ettirmek ve fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğu belirtildi.

Raporda, 2015 yılı programında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 4 oranında artacağının öngörüldüğü ifade edildi.

2015 yılında toplam yurt içi talebin sabit fiyatlarla yüzde 4 oranında artacağına yer verilen raporda, toplam sabit sermaye yatırımlarındaki artış oranının yüzde 4,2 olacağının tahmin edildiği kaydedildi.

Programda toplam tüketimin sabit fiyatlarla yüzde 3,8 oranında artmasının öngörüldüğü ifade edilen raporda, bu oranın kamu tüketiminde yüzde 2,2, özel tüketimde ise yüzde 4 olarak gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.