3600 ek gösterge için yeni kanun teklifi

3600 ek gösterge için yeni kanun teklifi

Emniyet mensuplarına 3600 ek gösterge için yeni kanun teklifi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den, Yüksek Seçim Kurulu'nun gerekçeli kararıyla ilgili ilk d

TBMM Başkanlığına polisler hakkında yeni bir kanun teklifi daha verildi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güler tarafından hazırlanarak TBMM’ye verilen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinde, emniyet personelinin ek göstergelerinin artırılması öngörülüyor. Teklif Plan ve Bütçe Komisyonuna 22 Mayıs 2019'da havale edildi.

Polislere 3600 ek göstergeverilmesi için verilen Kanun Teklifi14 Mayıs 2019 tarihinde TBMM'ye sunuldu. TBMM’ye sunulan kanun teklifinde , emniyet personelinin ek göstergelerinin artırılması amaçlanmaktadır. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması İçin Vermiş olduğum Teklif ve Gerekçesi. Ekte yer almaktadır. 
Gereğini saygılarımla arz ederim. 14.05.2019 
Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili 

MADDE GEREKÇELERİ:

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun I Sayılı Ek Gösterge Cetvelinin VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfi bölümünde düzenleme yapılması ve polislerimizin yıllardan beri artırılmasını bekledikleri ek göstergelerin artırılarak, böylece görevleri sırasında ve emekliliklerinde hak ettikleri ücretlendirme sisteminin sağlanmış olması amaçlanmıştır. 
MADDE 2-Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

GENEL GEREKÇE: Toplumların olmazsa olmazı huzur ve güvendir. Böylesine önemli bir beklentiyi, büyük bir özveriyle ve zor koşullarda yerine getiren emniyet mensuplarımızın, çalışma koşullarındaki aksaklıklar mutlaka düzeltilmeli, hak ettikleri çalişma koşullarına erişebilmeleri için gerekli tüm düzenlemeler vakit geçirilmeden yapılmalıdır. 

24 Haziran seçimleri ve 31 Mart seçimleri öncesinde polis, hemşire, öğretmen ve din görevlilerine 3600 ek gösterge düzenlemesi yapılacağı belirtilmişti. Halen bu düzenleme yapılmamıştır. 1.dereceden aylık alan öğretmenin ve Emniyet Müdürü dahil, (İl Emniyet Müdürü ve 1.sınıf emniyet müdürleri hariç) emniyet hizmetlerinde görev yapan polis memurunun ek göstergesi 3000 iken (Yüksekokul Mezunu), astsubay Kd. Başçavuş'un ek göstergesi 3600'dür. Toplumun huzur ve güvenliğini emanet ettiğimiz polislerimizin hak ettikleri ücretlendirme için ek göstergelerinde düzenleme yapılması bir an önce gerçekleştirilmelidir. 

Vermiş olduğumuz Kanun Teklifi ile; Atatürk ilke ve İnkılapları doğrultusunda, gece gündüz demeden, zor koşullar altında görevlerini yerine getiren, huzur ve güvenimizin teminatı olan emniyet mensuplarımızın en önemli sorunu olan ek gösterge rakamlarının düzenlenerek bu konudaki mağduriyetlerini gidermek amaçlanmıştır. 

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun I Sayılı Ek Gösterge Cetvelinin VII. Emniyet Hizmetleri Sinifi bölümündeki ek göstergeler karşılarında gösterilen oranda düzenlenmiştir.

VII. EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI 
b) Teftiş Kurulu Başkanı, Polis Akademisi Başkanı ve Emniyet Genel Yardımcıları ile Ankara, İstanbul, İzmir Emniyet Müdürleri, 
1 - 5300 
c) Daire Başkanları ile Diğer Birinci Sınıf Emniyet Müdürleri, 
1 - 4800 
d) Kadroları bu sınıfa dâhil olup da Emniyet Müdürü sıfatı kazanmış olanlar 
1 - 4000 
2 - 3600 
3-  3000 
4-  2200 
e) Kadroları bu sınıfa dâhil olup da, yukarıda sayılanlar dışında kalanlardan; 
aa) Yüksek Öğrenimliler 
1 - 3600 
2-  3000 
3 - 2200 
4-  1600 
5 - 1300 
6-  1150 
7-  950 
8-  850 
bb) Diğerleri 
1 - 2200 
2 - 1600 
3 - 1100 
4-  800 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

eğerlendirme geldi. Bakan Gül "Hakimler kararlarıyla konuşur" dedi. Adalet Bakanı "Bundan sonra milletin hakemliğine gidilmesine karar verilmiştir. Son sözü söyleyecek olan İstanbul seçmeni. Sonuca da herkes saygılı olacak" ifadelerini kullandı.

SÜRESİZ NAFAKA
Adalet Bakanı Gül, Anadolu Yayıncılar Derneğince Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde dün akşam düzenlenen iftarda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Gül, süresiz nafaka konusunun hatırlatılması üzerine bu konuda çalışmaların son aşamaya geldiğini, tüm paydaşların dinlendiğini, reflekslerini ortaya koyma anlamında çalışmaları bitirme aşamasında olduklarını ifade etti.

Süresiz nafakanın adil olmadığına dikkat çeken Gül, "Bir nafakanın süreli ya da objektif kriterlerle hakkaniyet ve adalet ölçüsü içerisinde düzenlenmesi gerekir. Bu konuda çalışmalar da var. Alt üst sınır konusunda teknik çalışmalar bakanlıkça tamamlanmak üzere. En makul düzenleme ortaya çıkacaktır. Temel hassasiyetimiz bir düzenleme getirirken taraflardan birine yeni mağduriyet alanları oluşturmamak. Amacımız, aile hukukundan kaynaklı uyuşmazlıkların çözümünde tarafların örselenmemesi. Tarafları ve çocukları örselemeden bu süreç bir an evvel en makul sürede nasıl tamamlanır da taraflar yara almaz... Boşanıyor, kopmak istiyor ve ölene kadar ona bir ödeme yapıyorsunuz. Bir şekilde bir irtibatınız oluyor. Bu daha farklı sorunlara da sebep oluyor." diye konuştu.

Gül, boşanma meselelerinde arabuluculuk konusunu reformla ayrıntılı bir şekilde konuşacaklarını kaydetti.

Hayvan Hakları Kanunu ile ilgili soru üzerine Gül, "Türk Ceza Kanunu yönüyle çalıştık. Kanunun uygulayıcısı Orman Bakanlığı. Çünkü pet shoplar, barınaklar var. Biz sahipli sahipsiz hayvanların tümü için suç olması yönüyle önerilerimizi çalışıp verdik Meclise. Meclis bir komisyon da kurdu. O hususta da gerekli düzenleme çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

ÖCALAN'IN AVUKATLARIYLA GÖRÜŞMESİ
Gül, "Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatı ile görüşmesi yeni bir çözüm sürecini akıllara getirdiği. Yeni bir çözüm süreci var mı? Bunun İstanbul seçimiyle bir alakası var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bunun çözüm süreciyle bir ilgisi yok. 'Yeniden bir çözüm süreci başlıyor' şeklinde bir değerlendirme yapılamaz. İstanbul seçimleriyle de bir alakası yok. Nitekim ocak ayıydı yanlış hatırlamıyorsam, ailesi ile görüştü. Uzun zamandır görüşmüyordu. Avukatı ile ilgi konu da mahkemece hukuki bir engel vardı, bu engel, karar infaz hakimliğinin kararına yapılan itirazla Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Konuda hukuki engel kaldırılmış oldu. Bu çerçevede yapılan bir görüşmedir, ziyarettir. Bunu bir seçimle de bağdaştırmanın gereği yok. Mahkemece verilmiş bir görüşme, bir avukatla yapılan görüşme çerçevesindeki bir süreçtir."

"Periyodik olarak devam edecek mi?" sorusu üzerine de Gül, "Dün yine bir görüşme oldu. Bunu ilgili makamlar değerlendirmesi elbette cezaevinin durumu, hukukun,. mevzuatın gerektirdiği ölçüler çerçevesinde bunları elbette takdir edecektir." diye konuştu.

AF KONUSU
Af ile ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığı sorusuna Gül, "Bu konu Meclisin takdirinde olan bir husus. MHP'nin teklifi de bir aftan öte infaza ilişkin birtakım öneriler ihtiva ediyordu. Bu konu ne şekilde olur, gündeme gelir mi, doğrudan parti yönetimimizin, grubunun vereceği bir karar. Dolayısıyla şu an Meclis gündeminde öyle bir teklif yok." karşılığını verdi.

YARGI REFORMU
Gül, "Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin temel felsefesi nedir?" sorusuna, "Belgenin temel felsefesi ve sloganı 'Güven Veren Adalet'. Bu mottoyla çalışmaları yaptık. Uzun süren, yaklaşık 8-9 aylık bir hazırlık süreci oldu. Belgenin memnuniyetle söyleyeceğimiz yönü katılımcı bir anlayışla hazırlanmış olmasıdır. Toplumun birçok kesiminden, her görüşten, her düşünceden tüm ilgililerle, paydaşlarla her konuyu tartıştık. Yargının temel meseleleri nelerdir, bunları konuştuk, müzakere ettik." karşılığını verdi.

Belgede 9 ana başlıkta amaç ortaya koyduklarını belirten Gül, şunları söyledi:

"Bunların altında hedeflerimiz var. Bunları yapmak üzere faaliyetlerimiz var. Bunları Cumhurbaşkanımız paylaşacak. Bu reform 82 milyona uygulanacak. O zaman 82 milyon burada bir söz söylesin. Adliyenin önünden geçen, içine giren, yolu düşen bir insanın 'Orada gerçekten hakim ve savcılar var, adalet, yargı sistemine güvenirim' algısı bizim için her şeyden önemli. Reformda yazılı bir kanun metni olmayacak. Orada bir yol haritası olacak. 2023'e kadar ceza adaleti ile ilgi, hukukla ilgili niteliğin artması ile ilgili neler yapacağız, burada bizim irade beyanlarımız olacak. Vizyonumuzu ortaya koyacağız."

- "ÖZGÜRLÜKLERİN DAHA DA GÜVENCE ALTINA ALINDIĞI BİR YOL HARİTASI"
Gül, belgenin ortaya çıkması aşamasında Türkiye'nin 7 bölgesinde vatandaşlarla anket yaptıklarını, toplumun her kesiminden görüş alındığını ve bunun güzel fikirlerin ortaya çıkmasına vesile olduğunu kaydetti.

Reformların bir seferde yapılıp biten şeyler olmadığını vurgulayan Gül, "Bu reform ne ilktir ne de son olacak. Zaman içerisinde yeni reform paketleri çıkacak. Yeni reformlar yapılacak. Her dönemin yapılması gereken, atılması gereken adımları var." dedi.

Gül, Strateji Belgesi ile İnsan Hakları Eylem Planı'nda da güncelleme yapıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bir darbe girişiminden çıktık. OHAL dönemi sona erdi. Daha çok özgürlük, mülkiyetin, düşünce ve ifade özgürlüğünün, kişisel verilerin korunmasının daha da genişleyeceği ve bunun içerisine demokratikleşme paketi, yeni yargı paketinin gireceği bir yol haritasını ortaya koymaya çalıştık. Güzel sonuçlar ortaya çıkacak. Tüm milletimizin, herkesin kabul edeceği güzel bir yol haritası. 2023'e kadar, bunların bir kısmı önümüzdeki sene bir diğer kısmı hemen yürürlüğe girecek, daha geliştireceğimiz konular da var. Adım adım bu belge Türkiye'nin daha özgürlükçü, demokrasisinin daha da geliştiği, hakların ve özgürlüklerin daha da güvence altına alındığı bir yol haritasıdır."

AB İLE VİZE MUAFİYETİ
"Avrupa Birliği (AB) kriterlerinde geçen terör tanımına ilişkin hem Türkiye'nin tezlerini koruyacak hem de AB kriterlerini sağlayacak bir formül bulundu mu?" sorusu üzerine de Gül, "Avrupa Birliği ile diyaloğumuzun ve sürecin başarıyla sonuçlanması temel yaklaşımımızdır. Bu konuda çok olumlu adımlar atmamıza rağmen AB nezdinde bu anlamda gelişmeleri çok gördük diyemeyiz. Bu konuda yine çabalarımızı sürdüreceğiz. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında ise elbette terörle mücadeleyi zafiyete uğratmadan bu konuda yapılabilecek düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda İçişleri Bakanlığımızla birlikte Adalet Bakanlığı olarak temel yaklaşımımız terörle mücadele ama terörle mücadele yaparken de ifade özgürlüğü ve farklı konularla alakalı uygulamadan veya mevzuattan kaynaklı neler yapılabilir? Bu hususla alakalı olumlu adımları, değişiklikleri tartıştık, çalıştık." ifadelerini kullandı.

Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında "Avrupa Günü"nün yıl dönümünde bir toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "O tarihte olması anlamlıydı. Biz şunu söylüyoruz. Türkiye evrensel hukuku kendi ülkesinde uygulayan, açık, içine kapalı olmayan bir ülkedir. Avrupa'yla ve uluslararası toplumla yaptığı sözleşmelerin altında sadakatle bu sözleşmelere bakan yaklaşımımızı teyit ettik. Bu konuda ortak hukukun gerektirdiği tüm çalışmalara öz güvenle katkı sağlamaya devam edeceğiz. Terörle mücadeleyi zafiyete uğratmayacağız. Ortak bir yerde birtakım alternatif metinlerimiz var. Onları önümüzdeki zamanlarda gündemimize alacağız. Bu adımlarla beraber vize muafiyetiyle alakalı önemli tüm gelişmeleri hemen hemen tamamlamış olacağız."değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.