Aday Öğretmen Olmak

Aday Öğretmen Olmak

Öğretmenler Odası Dergisi 11. Sayı kapak konusu: Aday Öğretmen Olmak

 Her yıl ortalama 40 bin aday öğretmen göreve başlamaktadır. Mesleğe ilk kez başlayan öğretmene “aday öğretmen” denmektedir. Aday öğretmen, her ne kadar alan bilgisi ve pedagojik formasyon eğitimlerini başarıyla tamamlamışsa da öğretmenlik mesleğinin sorumluluklarını resmen ve bizzat ilk kez üstlenmekle karşı karşıya kalacaktır. Bu süreçte aday öğretmen bir taraftan görevin gerektirdiği sorumluluklarını başarıyla yerine getirmek bir taraftan da kendini yetiştirmekle mükelleftir.  Oysa aday öğretmenlerin bir kısmı mesleği ilk beş yılda terk etmektedir. Daha büyük bir kısmı ise düşük iş doyumu ile mesleklerini mecburen devam ettirmektedirler.

  • Aday öğretmenler, gerçekten ne tür yardımlara ihtiyaç duymaktadır?
  • Bu adayların mesleğe, okula, meslektaşlarına, yöneticilere,  velilere, öğrencilere ve hayata bakışlarını etkileyen unsurlar nelerdir? Bu unsurlar öğretmenleri ne yönde etkilemektedir?
  • Okul yöneticilerinin ve tecrübeli öğretmenlerin aday öğretmenlerin mesleki gelişimindeki rolleri nelerdir? Bu roller ne düzeyde başarılmaktadır?
  • Rehber öğretmenler ve okul yöneticileri aday öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu koçluk/mentörlük görevini hakkıyla yerine getirmekte midirler?
  • MEB’in aday öğretmenleri yetiştirme yönetmeliği yeterli midir?
  • Aday öğretmenlerin özlük hakları, çalışma koşulları ve üstlendikleri sorumluluklar tutarlı mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.