Dönüştürülen İlkokul ve Ortaokullar C Tipi Kurumlar Olmalı -YORUM-

Dönüştürülen İlkokul ve Ortaokullar C Tipi Kurumlar Olmalı -YORUM-

Donusturulen Ilkokul ve Ortaokullar, C Tipi Kurumlar Olarak Acilmalidirlar.

 

 

 

Milli Egitim Bakanligi, 2012-2013 Egitim Ogretim Yili icin egitim sistemimizde koklu degisimlere gitmis ve olaylara“goc yolda duzelir” mantigiyla yaklastiklari icin bir cok alanda eksiklikler uygulamayla birlikte gorulmeye baslamistir. Bu eksikliklerden birisi de donusturulen okullarin kurum tiplerinin nasil belirlenecegidir.

 

Yonetici Atama Yonetmeliginin 30.Maddesine gore – (1) Her derece ve turdeki egitim kurumlarinin tipleri bu Yonetmelik ekinde yer alan Ek-3 Kurum Tipleri Tespit Formu uzerinden yapilan degerlendirme sonucunda belirlenir denilmektedir.

(2) Yapilan degerlendirme sonucunda puani;

a)  Anaokullarindan;

1) 35 ve daha fazla olanlar (A) tipi,

2) 30-34 arasinda olanlar (B) tipi,

3) 30 dan az olanlar (C) tipi.

b) Ilkogretim kurumlari, egitim uygulama okulu ve is egitim merkezlerinden;

1) 40 ve daha fazla olanlar (A) tipi,

2) 25-39 arasinda olanlar (B) tipi,

3) 25 den az olanlar (C) tipi.

c) Liselerden;

1) 60 ve daha fazla olanlar (A) tipi,

2) 40-59 arasinda olanlar (B) tipi,

3) 40 dan az olanlar (C) tipi.

olarak belirtilmistir. Ancak bu tespitlerin 4+4+4 egitim sistemine gore tekrar duzenlenmesi elzemdir. Uc asamali bu sistemde,ornegin A tipi kurumlar icin ilkokul 40 ve uzeri iken lise 60 ve uzeri, ortaokullar da 50 ve uzeri olmasi gerekmektedir.Yeni yonetici atama yonetmeliginde boyle bir duzenlemeye gidilmemistir.

 

        Ayrica kurum tipleri tespit formunun tekrardan guncellenmesi gerekmektedir. Bu formda okullarin ogretime acik oldugu her yil icin (10 yila kadar) 1 puan verilmektedir. Okul donusumleri sonucu okul isimleri degiserek yeni bir ilkokul ve ortaokul kuruldugu icin bu bolumden puan verilmemesi gerekmektedir. Bu kurumlarin yeni acilmis kurumlar olarak degerlendirilmesi gerekir. Yonetici atama yonetmeliginin 30.maddesinin 3.fikrasina gore  Yeni acilan egitim kurumlarinin tipleri, egitim ve ogretime basladiklari tarihi takip eden bir ay icinde belirlenir denilmektedir.

 

        Bir bahcede iki binasi olan kurumlar ilkokul ve ortaokul olarak ayrilacak ve bu okullara birer mudur atanacaktir. Okullar, kutuphanesi ve laboratuarlarindan siniflarina kadar bolunerek yeniden bir duzenlemeye gidilecegi icin bu kurumlarin tespit cizelgesine gore kurum tiplerinin belirlenmesi pek saglikli olmayacaktir. Yonetici atama yonetmeliginin 30.maddesinin 6.fikrasina gore Herhangi bir nedenle egitim kurumu tipi belirlenememis olan egitim kurumlari (C) tipi olarak kabul edilir denilmektedir.

 

         4+4+4 Egitim sisteminin uygulanmasinda daha fazla sikintilar yasanmamasi icin, egitim ogretim baslamadan donusturulen okullara yonetici atamasi yapilmasi ve donusturulen butun kurumlarin C tipi olarak egitim ogretime baslamasi gerekmektedir.

Soner ABAYDIN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.