Hazırlık Sınıfı Okuyan Öğretmen Bir Kademe Alır

Hazırlık Sınıfı Okuyan Öğretmen Bir Kademe Alır

Bir Memurun öğrenimi boyunca okuduğu hazırlık sınıflarının kademe ilerlemesine bir etkisi var mı?

  Birçok öğretmen veya memur arkadaşımızın merak ettiği konulardan birisi de derece ve kademe ilerleme ilerlemeleridir!.Liseyi 4 yıl okumanın kademe ve derece ilerlemesinde bir etkisinin olup olmadığı ise birçok öğretmenin kafasında soru işareti oluşturuyor.Belki de kulaktan dolma bilgiler ile birçoğumuz lise veya ortaokulda hazırlık sınıfı için kademe alınabileceğini biliyoruz ama neye göre alabildiğimizi açıklayamıyoruz.Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki; liseyi 4 yıl okumadan kastım normal eğitim süresinin dışında alınan fazladan eğitimdir,yani lisede hazırlık sınıfı okumaktır.3 yıllık lise veya ortaokul eğitim sitemi sırasında hazırlık sınıfı okuyarak 4 yıl okumak.
  

   Bir memur eğer lise ve ya ortaokulu fazladan okumuşsa;her fazladan okuduğu yıl için bir kademe alabilir.Bu durum kanun ile belirlenmiş olup tüm devlet memurlarını kapsamaktadır.İlgili hüküm 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun  36 md. A bendinin 6. b Fıkrası’nda açık ve net bir şekilde “Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir.”  denilerek ortaokulda da lisede de alınan hazırlık sınıfları için ayrı ayrı birer kademe verileceği belirtilmiştir.
 
   
  Bu hükümden de anlaşılacağı üzere eğitimi fazladan(hazırlık sınıfı) olarak okumanın sadece ortaokul ve lise düzeyinde  avantaj olduğu ve  memurun her yıl için bir kademe alabileceği  görülüyor.Aklımıza takılan bir soru işareti de üniversitede hazırlık sınıfı okuyanlar da bu haktan yararlanıp yararlanamayacağıdır.Ne yazık ki 657 sayılı devlet memurları kanununa göre kademe veya derece ilerleme şartlarında üniversitede hazırlık okuyanlara böyle bir hak verilmemiştir.


  Peki ne zaman bu kademe ilerlemesi verilebilir?

  Yine bunun için 657 sayılı kanunun  158. Maddesinde “Aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmaz.” hükmü gereği ;terfinin ancak adaylık sonunda alınabileceğinin altı çiziliyor.Adaylığında 1 ile 2 yıl arasında kalkabileceğini düşündüğümüzde memurun ancak 1(bir) yıl sonra lise/ortaokul da  okuduğu hazırlık sınıfı için kademe ilerlemesi alabileceğini söyleyebilirim.



  Bu haktan yararlanmak için yapmanız gereken ise öncelikle liseyi okuduğunuz okula gidip ,hazırlık sınıfı okuduğunuza dair bir belge almalısınız.Daha sonra bu belge ile de şu an görev yaptığınız kuruma dilekçe ile başvurup okuduğunuz hazırlık sınıfının kademe ilerlemesi olarak işlenmesi  hususunu talep ediyorsunuz.



Sedat DEGER
Eğitimci Yazar
Mebpersonel.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.