İşte okulda ilk başörtülü öğretmenler

İşte okulda ilk başörtülü öğretmenler

Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasının resmileşmesinin ardından devlet dairelerinde görüntü değişti.

 Kamuda başörtüsü yasağının, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik"in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle kaldırılmasının ardından, Konya'da bazı kamu çalışanları mesaiye başörtüsüyle geldi.


Memur-Sen İl Temsilcisi Latif Selvi, Konya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, başörtüsünün kamuda serbest bırakılmasıyla tarihi bir gün yaşandığını söyledi.

Fikir ve inanç özgürlüğü çerçevesinde, kadına karşı yapılan ayrımcılıkla da mücadele ettiklerini belirten Selvi, "Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle kadın ayrımcılığı ve çalışma barışını zedeleyen soruna çözüm getirilmiş oldu. Yıllardır verdiğimiz mücadelenin karşılığı alındı. Kıyafet tartışmalarından yıpranan kadınların mağduriyeti giderilmiş oldu" dedi.

Büro Memur-Sen Konya Şube Başkanı Mahmut Çimen ise başörtülü kadınların çektikleri sıkıntının yasa değişikliğiyle giderildiğini belirtti. Kamuda kılık kıyafet tartışmalarının büyük kayıplara neden olduğunu aktaran Çimen, başörtüsü serbestisi ile kamuda çalışma barışının sağlanacağını ifade etti.

İşte okulda ilk başörtülü öğretmenler

BAŞÖRTÜSÜYLE MESAİYE GELEMEMİŞ OLMANIN IZDIRABINI YAŞIYORUM

SGK çalışanı Kübra Aydın, kurumda başörtülü çalışmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Yapılan düzenlemenin yıllardan beri beklediği değişiklik olduğunu vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:

"Beni mutlu eden bir gelişmedir. 20 yıldır kamuda çalışıyorum. Her gün başımı açıp çalışmaktan dolayı çok üzülüyordum. Başörtüsüyle mesaiye gelememiş olmanın ızdırabını yaşıyordum. Şimdi çalıştığımız kurumlara başörtümüzle rahatça girip çıkacağız. Olmasını istediğimiz bir değişiklikti. Çok mutluyum. İnsanların kılık kıyafetiyle değerlendirilmesinden rahatsız oluyorum. Herkesin yaptığı işle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Başörtüsü takanlar ve takmayanlar arasında hiçbir ayrımcılık yok. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim."

İşte okulda ilk başörtülü öğretmenler
Kamuda başörtüsü yasağının, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik"in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle kaldırılmasının ardından öğretmenler de derslerine başörtüsüyle girmeye başladı.

ÇOK HEYECANLIYIZ

Birgül Ünlü de başörtüsüyle çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Başbakanımızdan bu konuda değişiklik yapılacağını öğrendiğimde, sanki dünyanın yükü üzerimden inmişti. Bugünden itibaren başörtüsüyle çalışıyoruz. Çok heyecanlıyız" ifadelerini kullandı.

Sevilay Akoğul ise kamuda başörtüsüne getirilen özgürlüğün gururunu yaşadığına işaret ederek, "Huzur ve barış içerisinde, ayrımcılık yapılmadan kamu kurumlarında hep birlikte çalışacağız. Başörtüsü takan mesai arkadaşlarıma yapılanlardan rahatsızlık duyuyordum. İnşallah tekrarını yaşamayız" diye konuştu.

İşte okulda ilk başörtülü öğretmenler

SABAH ÇOK MUTLU UYANDIM

"Demokratikleşme Paketi" kapsamında kamuda başörtüsüne özgürlük sağlayan düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi, derslere başörtüsü ile girmek isteyen öğretmenler tarafından sevinçle karşılandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi kapsamında başörtüsü yasağının kaldırılmasıyla birlikte, bugün öğretmenler ilk defa önlerinde herhangi idari veya hukuki engel bulunmadan okula başörtülü girip derslerini anlatabildi.

Niğde Mehmet ve Emet Aydoğan İlkokulu'nda sınıf öğretmeni olan Halime Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 yıldır sınıf öğretmenliği yaptığını, Demokratikleşme Paketi'nin içinde kıyafet özgürlüğü maddesinin bulunmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

22 yıldır, okula her geldiğinde başını açmak zorunda kaldığını, dışarı çıkarken başını kapattığını vurgulayan Deniz, "İş hayatım, ev hayatım, sosyal hayatım aynı çizgide bütünleştiği için çok mutluyum. Bu sabah kendimi daha özgür hissettim. Gece bu haber açıklandığında sabah çok mutlu uyandım" dedi.

Demokratikleşme Paketi'nden memnun olduğunu, bu güne kadar inandığı gibi yaşayamamanın kendisini çok üzdüğünü anlatan Deniz, şöyle devam etti:

"Sanki yarım kalmış bir hayat yaşıyordum. Ama bundan böyle iş hayatım, ev hayatım sosyal hayatım aynı çizgide bütünleştiği için çok mutlu olacağım. Bu paketin hazırlanmasında emeği geçen Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza ve bizleri bu konuda destekleyen İl Milli Eğitim Müdürümüz Celalettin Ekinci'ye de çok teşekkür ediyorum. Zaten bana göre sosyal alanda kıyafet konusunda hiçbir sorun yokken kamuda sorun olması anlamsızdı."

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ile 2/9/1925 Tarihli ve 2413 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak bugün yürürlüğe girmişti.

Kamuda başörtüsü yasağının, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik"in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle kaldırılmasının ardından öğretmenler de derslerine başörtüsüyle girmeye başladı.

ÖĞRETMENLİĞİ DAHA KEYİFLİ YAPAR HALE GELDİM

Merkez Muratpaşa ilçesindeki Yavuz Selim Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yapan Gülderen Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başörtülü şekilde derse girebildiği için çok mutlu olduğunu söyledi. 16 yıllık öğretmenlik hayatının en değerli gününü yaşadığını dile getiren Gültekin, başörtüyü yaşam tarzı olarak benimsemiş insanlar için çok anlamlı bir günü yaşadıklarını kaydetti. 

Yadırganmadan ve kimsenin bakan gözleri olmadan rahat bir şekilde okula gelmenin çok güzel olduğunu ifade eden Gültekin, "Kendimi çok özgür hissediyorum. Okula girerken başörtümü çıkartmamak ve okul bitişinde yeniden takmak zorunda kalmamak büyük nimetmiş. Başörtümü taktığım zaman da çıkardığım zaman da aynı insanım. Öz güvenim yerine geldi. Öğretmenliği daha bir keyifle yapar hale geldim. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Yasağın kalkmasıyla kadınların arasındaki eşitsizliğin de ortadan kalktığını vurgulayan Gültekin, şöyle konuştu:

"Başörtüsünün arkasına gizlenen bir eşitsizlik vardı. Tek bir kadın anlayışı vardı. Nizamiye gibi bir konumda çalışıyorduk. Eşit hizmet veremiyor ve alamıyorduk. Doğal insanlık hakkımız engellenmişti. Yıllardır ertelenen bir hakkı elde etmenin mutluluğunu yaşıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.