'KHK'larla ülkeyi yönetenler, hukuku da yerle bir ediyor'

'KHK'larla ülkeyi yönetenler, hukuku da yerle bir ediyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:Bir ülkede üretim yoksa iş de yoktur. KHK'larla ülkeyi yönetenler, hukuku da yerle bir ediyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Bir ülkede üretim yoksa iş de yoktur. KHK'larla ülkeyi yönetenler, hukuku da yerle bir ediyor." görüşünü savundu.

Böke, yaptığı yazılı açıklamada, bugün açıklanan 2016 yılı temmuz dönemi iş gücü istatistiklerinin, işsizliğin giderek yükseldiğini ve bunun kronikleşen bir soruna dönüştüğünü gösterdiğini belirtti.

İşsiz sayısının, resmi rakamlara göre 2016 yılı temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 354 bin artarak, 3 milyon 324 bin kişiye yükseldiğini aktaran Böke, istatistiki olarak işsiz kategorisinde sayılmayan, ekonomik düzen sebebiyle umudunu kaybetmiş olanlar da dahil edildiğinde, gerçek işsiz sayısının 5 milyon 872 bin kişiye ulaştığını ileri sürdü.

Bu anlamda, işsizlik oranının yüzde 18,9 düzeyinde bulunduğunu savunan Böke, şu ifadeleri kullandı:

"Bir ülkede üretim yoksa iş de yoktur. KHK'larla ülkeyi yönetenler, hukuku da yerle bir ediyor. Hukukun olmadığı, kimsenin bugünden yarına nasıl bir iklime uyanacağını bilmediği yerde, yatırım da üretim de olmaz. Bu belirsizlik ve istikrarsızlık ortamı sürdüğü sürece, işsizliğin de artmaya devam edeceği şimdiden bellidir. Bu nedenle işsizlik, hükümetin kötü ekonomi yönetiminin sonucudur. Yapılması gerekenler belliyken, bu ülkeyi istikrarsızlık ve belirsizliğe sürükleyen AKP Hükümeti, vatandaşını giderek artan bir işsizlik sorununa teslim ediyor. Oysa iyi bir ekonomi yönetimi, istikrarı sağlayarak, yatırım iklimini güçlendirecek, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir siyasetle işsizlik sorunu çözülebilir."

Böke, genç işsizlikte çok büyük artış yaşandığına, 15-24 yaş arası nüfusta işsizlik oranının 1,5 puanlık artış ile yüzde 19,8'e yükseldiğine dikkat çekerek, "Hükümet, eğitimi siyasetin bölgesinde bırakmaya devam ederse, eğitim kalitesini kanıtlamış okulları, proje okul saçmalığıyla yok etmekte ısrar ederse, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de kaybederiz. CHP olarak defalarca önerdiğimiz Organize Sanayi Bölgeleri'nde, gençlerimizin mezuniyetle birlikte işe başlayacağı meslek okulları kurulması önerimizi tekrar hatırlatıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kadınlar emeklerinin karşılığını almak istiyor"

Mevcut iş gücüne katılım oranının erkeklerde yüzde 72,8 iken, kadınlarda yüzde 33 düzeyinde gerçekleştiğini belirten Böke, "Kadını ısrarla, sadece anne ve eş olarak görmeyi tercih eden bu anlayışla, 'Madam gibi değil, adam gibi' şeklindeki aşağılayıcı ifadelerle, zihniyetinin diline yansıdığı anlaşılan bu anlayıştan vazgeçemeyen AKP yönetimiyle zaten başka bir sonuç beklenemezdi. Oysa kadınlar ne adam, ne de madam gibi değil, medeni tüm toplumlarda olduğu gibi insan gibi ve insan onuruna yakışır şekilde çalışmak, emeklerinin karşılığını almak istiyorlar." ifadesini kullandı.

Türkiye'yi normalleştirecek, güven artırıcı siyasi adımların atılmasını, ekonomide yeni çıkmazlara engel olunmasını isteyen Böke, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, bu kadar ciddi sorunları varken, yeniden sistem tartışmaları açarak, istikrarsızlığı derinleştirmeyin. OHAL'lerle, kendi eksiklik ve yetersizliklerini başkalarının üzerine yükleyerek ve sistem tartışmalarını körükleyerek güven inşa edemezsiniz. Kaybolan güven ve istikrarsızlık ortamı, bugün itibariyle tüm veriler sinyal veriyorken, ekonomiyi ve vatandaşımızı çıkmaza sürüklerse, bunun vebali sizin üzerinizdedir."

Mehmet Tosun

 
 
Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.