Maarif Müfettişlerinin özlük hakları

Maarif Müfettişlerinin özlük hakları

Maarif Müfettişlerinin özlük hakları.


Genel olarak Maarif Müfettişlerinin unvan dışında diğer müfettişlerden oldukça farklı düzenlendikleri görülecektir. Özellikle özlük hakları açısından merkez denetim elamanı olarak görev yapan diğer kurum müfettişlerinden oldukça düşük belirlenmiştir. Yani ek göstergeleri daha önce olduğu gibi 3600 olarak belirlenmiş, ancak, özel hizmet tazminatları, denetim tazminatları ve ek ödemeleri diğer müfettişlere göre düşük belirlenmiştir. Esasında düşük belirlenmiş ifadesinden ziyade Maarif Müfettişlerinin özlük hakları İl Eğitim Denetmeni kadrolarında bulunanlarla aynı düzeyde belirlenmiştir demek daha doğru olacaktır.

Bu düşüklüğü rakamlarla açıklamak gerekirse; Millî Eğitim Denetçilerinin özel hizmet tazminatı oranı 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin 'II- Tazminatlar' kısmının A-g'de % 195 olarak belirlenmişken (tavan oranı) Maarif Müfettişlerinin özel hizmet tazminatları ise A-h'de %130 olarak belirlenmiştir. Merkez denetim elemanlarının denetim tazminatı % 30 olarak belirlenmişken Maarif Müfettişlerinin ki % 20 olarak belirlenmiştir.

Yine Millî Eğitim Denetçileri için diğer merkez denetim elemanlarında olduğu gibi makam tazminatı belirlenmişken Maarif Müfettişleri için makam tazminatı belirlenmemiştir.

Ayrıca, Maarif Müfettişlerine 375 sayılı KHK'nin ekinde yer alan (III) sayılı cetvelin 1 inci sırasında da yer verilmemişken, bu cetvelin 1 inci sırasında Millî Eğitim Denetçilerinin ve diğer denetim elamanları ile kariyer meslek mensuplarından bazılarının ücret göstergelerine ve tazminat göstergelerine yer verilmiştir.

Maarif Müfettişliğine atanan Millî Eğitim Denetçilerinin mali hakları

Maarif Müfettişliğine atanan Millî Eğitim Denetçilerinin ve yardımcılarının mali hakları korunmuştur. Yani bu şekilde atananların mali hakları Maarif Müfettişi kadrosunda kaldığı sürece önceki düzenlemelere göre ödenecektir.

Örnek vermek gerekirse; 2 nci dereceki bir kadroda Millî Eğitim Denetçisi olarak görev yapmaktayken Maarif Müfettişi olan bir personelin 1 inci dereceli maarif Müfettişi olması halinde özlük hakları 1 inci dereceli Millî Eğitim Denetçisi gibi ödenecektir.

Bu konuyla ilgili düzenlemede aynen şu ifade yer almaktadır; 'Bu şekilde Maarif Müfettişi ve Maarif Müfettiş Yardımcısı kadrolarına atanmış sayılanlara, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre söz konusu kadrolarına bağlı olarak mali haklar kapsamında fiilen yapılan her türlü ödemeler toplamı net tutarının, atanmış sayıldıkları kadro unvanları için öngörülen malî haklar toplamı net tutarından fazla olması hâlinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte anılan kadro unvanlarında bulunanlar hakkında (Millî Eğitim Denetçi Yardımcılığından Maarif Müfettişliği kadrolarına atananlar dâhil), atanmış sayıldıkları kadroda bulundukları sürece bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.'

Düzeltme: 09.03.2014 tarihli yazımızda 'Maarif Müfettişi olan hem Millî Eğitim Denetçilerinin hem de İl Eğitim Denetmenlerinin ek göstergeleri 2200 olarak belirlenmiştir.' ifademizde yer alan 2200 rakamını 3600 olarak düzeltiyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.