Meb son şakasını da yaptı! Sınıfçılar önümüzdeki 10 sene oldukları yerde çakılı artık!

Meb son şakasını da yaptı! Sınıfçılar önümüzdeki 10 sene oldukları yerde çakılı artık!

Meb son şakasını da yaptı! Sınıfçılar önümüzdeki 10 sene oldukları yerde çakılı artık!

 4+4+4 sistemi sınıfçılara son kazığını attı, il dışında sınıfçılara sadece 7 il (Hakkari, Iğdır, Kastamonu, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Bitlis) toplamda ise sadece 163 okul açıldı... Dalga geçer gibi ama gerçek...


Buna karşı en mantıklı çözüm ise:

Bildiğiniz gibi öğretmenler 65 yaşına kadar çalışabilmektedirler. Çoğu öğretmen de bu yaşa kadar emekli olmayıp çalıştığından, genç öğretmen adayların atamaları yeterli sayıda yapılmamaktadır. Bu yaşlardaki öğretmenlerin çoğu da batıda çalıştığından, doğuda görev yapan genç öğretmenler il dışı tayinlerinde kontenjan doluluğundan dolayı yıllarca batıya geçememektedirler. Ayrıca 60-65 yaşındaki öğretmen sınıfta öğrencilerine ne verebilir, onlara nasıl sahip çıkabilir, kendini zamana göre nasıl geliştirebilir ve yetiştirebilir, bütün bunlar da ayrı bir söz konusudur. Bu zorunlu emeklilik yaşı polislerde 55'tir. İlk önce bu 65 yaş sınırı daha iyi bir eğitim için geriye çekilmelidir.

Bir başka konu il dışı tayinleridir. Öğretmenlerde il dışı tayinleri hizmet puanlarına göre yapılmaktadır. Öğretmenler her yıl çalıştığı bölgeye göre hizmet puanı almaktadırlar. Hizmet puanları, tayin istedikleri yerlerin puanına yeterse ancak tayin olabilirler. Özellikle doğuda çalışan sınıf öğretmenleri yıllarca çalışmalarına rağmen, sınıf öğretmenlerinin hizmet puanları istedikleri yerlere yetmemektedir. Özellikte doğudaki öğretmenlerin il dışı tayinleri giderek imkânsızlaşmaktadır. Bunun üzerine çıkan zorunlu hizmet affı da, batıda hiç doğu görevi yapmamış öğretmenleri de kapsadığından, doğudaki öğretmenleri doğuya iyice çakılı duruma getirmiştir. Yine polislerden örnek verirsek, onlarda böyle bir durum söz konusu değildir. Polisler doğuya zorunlu hizmet için gittikleri zaman, tayin oldukları bölgede kaç yıl çalışacakları bellidir. O süreyi bitirip tayin isterler ve bekleme durumu söz konusu olmaz, yılını bitiren tayin istediği yerler içinden birine tayin olur. Öğretmenlerde ise böyle bir kesinlilik yoktur. Doğuya gelen öğretmenin tayini çıkması için kaç sene çalışması gerektiği tamamen bir muammadır. Bu sebepten dolayı öğretmenlerin de atandıkları veya tayinleri çıktıkları yerlerin çalışma yılları belli olmalıdır. Öğretmenler gittikleri yerde kaç sene çalışacaklarını bilmelidirler ve hayat planlarını buna göre yapabilmelidirler.

Son konu ise öğretmen maaşlarıdır. Doğuda bir dağ köyünde tek başına çalışan öğretmen ile, batıda şehir merkezinde tam donanımlı bir okulda görev yapan bir öğretmenin yaşam standartları şüphesiz aynı olamaz. Bakanlık doğuda veya bir köyde öğretmen tutmak istiyorsa, bunu öğretmenin tayinini zorlaştırarak o bölgede çakılı tutmak yerine, zor şartlarda çalışan öğretmenin maaşını arttırarak ancak sağlayabilir. Böylece öğretmenin mesleğini zorla isteksiz olarak değil daha gönüllü ve verimli bir şekilde yapmasını sağlayabilir. Bu sebepten, öğretmen maaşları çalıştıkları hizmet bölgelerine göre değişiklik göstermelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.