Memur, Hapis Cezası Aldığı Zaman Memurluktan Çıkarılır mı?

Memur, Hapis Cezası Aldığı Zaman Memurluktan Çıkarılır mı?

Devlet Memuru olarak görev yapanların memuriyetleri devam ederken haklarında yürütülen soruşturma neticesinde hapis cezası alarak cezaevine girmeleri durumunda memuriyetlerinin devam edip etmeyeceği ve memurlar hakkında nasıl bir işlem yapılacağı konusunda tereddütler yaşanmaktadır.

Öncelikle hapis cezası alan memurun memuriyetinin devam edip etmeyeceği hususunda belirleyici olan unsur memurun almış olduğu cezanın TCK nun hangi maddesi kapsamında olduğudur.

Bilindiği üzere 657 sayılı kanunun 48/A 5 maddesinde memurluğa engel olan suçlar başlıklar halinde sayılmıştır.Memur ilgili kanun maddesinde sayılan ve memuriyete engel olan bir suçtan dolayı ceza almış ise memur olmada aranan şartları kaybettiğinden dolayı ilgili mahkeme kararının memurun kurumuna bildirilmesiyle ilgili memur hakkında gerekli idari soruşturma yapılarak memurun memurluktan çıkarılmasına yönelik işlemler yapılmalıdır.

Ancak memurun almış olduğu ceza memuriyete girmeye engel cezalardan değil ise memurun hapiste kaldığı süre içinde memuriyeti askıya alınmalı hapis cezası bittikten sonra ise memurun göreve başlatılması gerekmektedir. Memura verilen hapis cezasının gerekçesi olan suç ayrıca disiplin yönünden de incelenmesi gereken bir suç ise memur hakkında ayrıca kurumunca disiplin soruşturması yapılması gerekecektir.

Konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse memurun hafta sonu kendi aracı ile yapmış olduğu kazadan dolayı taksirle adam yaralamak suçundan dolayı memura hapis cezası verilmiş ise memur hakkında disiplin yönünden yapılacak bir işlem bulunmaz iken taksirle adam yaralamak fiilinin izinsiz ve görev harici kamu aracı ile yapılması durumunda memur hakkında ayrıca disiplin soruşturması yapılmasını gerektirecektir.

Daha önceki yıllarda verilmiş olan bir Danıştay Kararında da memurun hapis cezası almış olması durumunda almış olduğu cezanın memuriyete engel suçlar arasında olmaması halinde memurun cezanın bitiminden itibaren göreve başlatılması gerektiği, memurun hapis cezasını çektiği dönemde yıllık izin,hastalık izni gibi izinler alarak hapis cezasını tamamlamasının mümkün olmadığı ve hapis cezası süresince memura maaş ödenmemesi gerektiği yönünde karar verilmiştir.

Danıştay 1. Dairesinin 13/04/2004 gün ve E:2003/170, K:2004/3 sayılı Kararında “…Devlet memuru olup da memuriyetine son verilmesini gerektirmeyen bir hürriyeti bağlayıcı ceza ile mahkum olan bir kişinin, söz konusu cezanın infazı süresince memuriyet haklarını koruma ve kullanma ehliyetinin devam ettiğinin kabulü mümkün bulunmamaktadır. Bu durumda olan Devlet memurunun hizmet ilişkisinin infaz süresince askıda olduğunun kabulüyle hükümlülük süresinin sona ermesinden sonra göreve iade suretiyle memuriyet statüsünü yeniden kazanması gerekmektedir ki bu da, memur hukukunun sonucu olan memur güvenliği ilkesinin bir gereğidir… Devlet memurlarının hükümlü bulundukları Devlet memurluğuna engel nitelik taşımayan hapis cezalarının infazı süresinde göreve devamsızlıkları nedeniyle memuriyetlerine son verilemeyeceği, bu kişilerin sözü edilen cezalarının infazı süresince hastalık ve yıllık izin kullanabilmelerine ve buna bağlı olarak maaş alabilmelerine hukuken olanak bulunmadığı…” belirtilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.