MEMURLAR HABERLERİ OLMADAN KURUM İÇİNDE VEYA DIŞINDA GÖREVLENDİRİLEBİLİR Mİ?

MEMURLAR HABERLERİ OLMADAN KURUM İÇİNDE VEYA DIŞINDA GÖREVLENDİRİLEBİLİR Mİ?

Devlet memurları, istekleri dışında ve haberleri olmaksızın kurumlarının başka bir biriminde ya da başka kurumlarda geçici süreyle görevlendirilebilirler.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, belli usul ve şartlar dahilinde memurların istekleri dışında kurum içinde veya başka kurumlarda görevlendirilmelerine imkan tanımakta, kurumlar ise bazen hizmet gereği ve bazen de memuru bir tür cezalandırma amacıyla bu görevlendirme yoluna başvurabilmektedirler.

Ancak, memurun tercih ve isteğine bakılmadan yapılan geçici görevlendirmeler, genellikle memurun düzeninin bozulması, iş veriminin olumsuz etkilenmesi ve iş barışının zedeleme gibi sonuçlar doğurabilmektedir.

*Görevlendirmenin kurum içinde yapılması

Devlet memurlarının kurumları içinde geçici görevlendirilmesi hususu 657 sayılı Kanunda açıkça düzenlenmemiş, ancak Kanunun çeşitli hükümlerinde memurların kurum içinde geçici görevlendirilmesinden söz edilmiştir.

657 sayılı Kanunda, “geçici bir görevin yerine getirilmesi” kapsamında yer bulan kurum içi geçici görevlendirmeler, memurun; toplantıya, seminere, eğitime vb. katılmasını sağlamaya yönelik olabildiği gibi, bir hizmet biriminin personel yetersizliğini giderme amacıyla da yapılabilmektedir.

Öte yandan, personeli kurum içinde farklı birimde, teşkilatta ya da yerde görevlendirmek suretiyle; emekli olmaya, istifaya veya görevinden ayrılmaya zorlama ya da bulunduğu görevden uzak tutmaya çalışma gibi yollara da kurumlar tarafından gidilebilmektedir.

Ancak, 657 sayılı Kanunda açıkça düzenlenmemiş olmakla birlikte, memurun isteği dışında gerçekleştirilecek kurum içi geçici görevlendirmenin;

-Geçici bir işin görülmesi amacıyla yapılması,

-Kamu hizmetlerinin görülmesi bakımından zorunlu olması,

-Memurun hangi işi yapacağının açıkça ve önceden belirtilmesi,

-Memurun, bilgi ve tecrübe sahibi olduğu konuda görevlendirilmesi,

-Memurun kadrosu ile olan her türlü bağı korunması,

-Belirli bir süre ile sınırlı olarak yapılması

gerektiğini değerlendirmekteyiz.

*Görevlendirmenin başka kuruma yapılması

Memurların başka bir kurumda geçici görevlendirilmesi hususu 657 sayılı Kanunda düzenlenmiş olup, bu görevlendirmeler memurun isteğine bakılarak yapılabileceği gibi, isteklerine bakılmadan da yapılabilir.

İstekli olup olmadığına bakılmaksızın memurun başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilmesi, bazı şartlara uyulması halinde mümkün olabilmektedir.

Memurun başka kurumda görevlendirilebilmesi için;

-Memurun görev yaptığı kurumun, geçici görevlendirmeye ilişkin talebinin olması,

-Görevlendirme konusunda Devlet Personel Başkanlığından uygun görüş alınması,

-Görevlendirme süresinin bir takvim yılında altı ayı aşmaması,

-Görevlendirmeye kamu yararı ve hizmet gerekleri bakımından ihtiyaç bulunması

gerekmektedir.

Ancak, memurun başka bir kurumda görevlendirilmesinde, görevlendirme yapılacak kurumun isteği şartı aranmadığından, geçici görevlendirmenin şartlarından birisi olan “kamu yararı ve hizmet gerekleri” hususunun, memurun görevlendirileceği kurum yönüyle aranmayacağını ve bu kapsamdaki görevlendirmelerin memurun kurumundan uzaklaştırılması amaçlı sonuçlar doğuracağını değerlendirmekteyiz.

Memurunyeri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.