Memurların Kaderini Amirler Belirleyecek!

Memurların Kaderini Amirler Belirleyecek!

Devlet memurlarının uzun süredir beklediği yeni performans sistemine yönelik çalışmalar sona gelindi. Sistemin 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yeni sistemde, memurlara not sistemi getirilecek. 100 üzerindnen belirlenecek notun, 95'ini amirler 5'ini ise vatandaş verecek. Dolaysıyla, memurların kaderi amirlerin iki dudağı arasında olacak. Bu durum şimdiden, kamuda tartışma konusu oldu.

Hükümet, 2017 yılı içinde çalışanlarla ilgili bir çok düzenlemeyi hayata geçirmeyi kararlaştırdı. Bu düzenlemeler arasındna kıdem tazminatı fonu, 657 sayılı devlet memurları kanunda değişiklik ve memurların performans sistemi getirilmesine yönelik reformlar geliyor.

Devlet memurlarının uzun süredir beklediği yeni performans sistemine yönelik çalışmalar, Mart ayı içinde çalıştayda masaya yatırıldı. Ve geçtiğimiz yıl DevletPersonel Başkanlığı tarafından hazırlanarnak kuruluşların görüşüne sunulan perormans yönetmelik taslağının, revize edilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede, yönetmelik ile ilgili çalışmalara bu yılın içinde tamamlanacak.

Yeni performans sistemi de önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe girecek. Sistemin, 657 sayılı devlet memurları kanunda yapılacak değişiklik ile beraber yürürlüğe girmesi de planlanıyor. Kanunda yapılacak değişiklikte gecikme meydana gelirse yönetmelik revize edilerek yürürlüğe girmesi sağlanacak.

KAMUDA AMİRLER KRAL OLACAK

Yeni sistemde, not sistemi tartışma konusu oldu. Buna göre memurların performans notu 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. 100 puanlık notun ise 95 puanı amirlere, 5 puanı ise vatandaşa ayrıldı. Dolayısıyla vatandaş, hizmetinden çok memnun kaldığı memura sadece 5 puan, beğenmediği memura da 1 puan verirken, amiri ise, memurunu hedef, görev ve yetkinlik gibi kriterlere göre değerlendirip 1 ila 95 puan arasında bir not verecek. Üstelik taslak metin, vatandaşın doğrudan başarılı memura olumlu, başarısız memura olumsuz not vermesinin önünü de kesiyor.
Vatandaş, hizmet aldığı kamu kurumunda doğrudan memura değil memurun çalıştığı birime not verebilecek. Dolayısıyla çalışkan memur vatandaşın memnuniyetini kazansa dahi birimin geneli başarısızsa notu düşecek. Tam tersi durumda da başarısız memurlar çalışkan memurlar sayesinde başarılı görünecek.

NOTU YÜKSEK OLAN ÖDÜLLENDİRİLECEK

Değerlendirme sonucunda 76-100 puan arasında not alan memurlara görevde yükselme, yurtdışı tayin, kişisel gelişim imkanlarının geliştirilmesi gibi ödüller verilecek. Sözleşmeli memurlara da para ödülü dağıtılacak. Performans notu 59 puanın altında kalan memurlar ise başarısız sayılarak cezalandırılacak. Bu memurların görevi ya da görev yeri değiştirilecek. Yani sürgüne gönderilecek. Sözleşmeli personel ise işten atılacak.

VATANDAŞA BU SORULAR SORULACAK

– Personelin hizmet sunumu kalitesini tatmin edici buldunuz mu?
– Personelden aldığınız hizmetler beklentilerinizi karşıladı mı?
– Personel eksiksiz ve yeterli miktarda hizmet sundu mu?
– Personel mümkün olan en kısa sürede hizmeti sundu mu?
– Personel iş ve işlemlerin durumu hakkında zamanında yeterli bilgilendirme yaptı mı?
– Personel hizmet sunumu sırasında kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve kamu hizmetinin verimliliğini gözetti mi?
– Personelin ilgi, yardımseverlik ve nezaketi, iletişim kurmadaki başarısı nasıldı?

Sgkrehberi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.