Memurlar,İşe Geç Gelip Erken Çıkıyorlar

Memurlar,İşe Geç Gelip Erken Çıkıyorlar

Kamu Etik Kurulu'ndan şok memur raporu Rapor Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katıldığı toplantıda kamuoyuna sunuldu.

 Ka­mu Etik Ku­ru­lu, me­mur­la­rın gün­lük me­sa­isinin önem­li bir bö­lü­mü­nü çay-kah­ve ve si­ga­ra mo­la­sı, mi­sa­fir ağır­la­ma, soh­bet, sos­yal med­ya­yı ta­kip ve bil­gi­sa­yar­da oyun gi­bi uğ­raş­lar­la har­ca­dı­ğı tes­pi­ti­ni yap­tı.

Kamu Etik Kurulu'ndan şok memur raporu
Ka­mu ku­rumların­da rüş­vet ve  yol­suz­luk ile sa­vur­gan­lı­ğın ön­len­me­si ama­cıy­la ku­ru­lan Ka­mu Gö­rev­li­le­ri Etik Ku­ru­lu, me­mur­la­rın 8 sa­at­lik me­sa­ile­ri­nin önem­li bir bö­lü­mü­nü bo­şa ge­çir­dik­le­ri tes­pi­tini yap­tı.
Fii­li ça­lış­ma sü­re­si
Ku­rul, me­mu­run me­sa­i ve­rim­li­li­ği­ni ana­liz eden tes­pit­le­ri­ni Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Ba­ba­ca­n’­ın da ka­tıl­dı­ğı top­lan­tı­da ka­mu­oyu­na sun­du.

Etik Ku­rul, “sa­vur­gan­lık­tan ka­çın­ma­” adı al­tın­da ha­zır­la­dı­ğı me­tin­de, me­mur­la­rın ken­di­le­ri­ne “Me­sa­imin ne ka­da­rı­nı ger­çek­ten ka­mu hiz­me­ti için har­cı­yo­rum. Fii­len kaç sa­at ça­lı­şı­yo­rum” so­ru­la­rı­nı yö­nelt­me­le­ri­ni is­te­di.
Me­mur­la­rın be­de­ni ve zi­hin­sel ola­rak tüm ça­ba­la­rı­nı me­sa­i bo­yun­ca ka­mu hiz­me­ti­ne har­ca­ma­la­rı ge­rek­ti­ği­ni bil­di­ren Ku­rul, şu çar­pı­cı tes­pit­le­ri yap­tı: 
Bul­ma­ca ve mi­sa­fir
*Ka­mu gö­rev­li­le­ri­nin al­dık­la­rı ma­aş kar­şı­lı­ğın­da gün­de 8 sa­at me­sa­i yap­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir.
*An­cak ço­ğu za­man, olum­suz ha­va ko­şul­la­rı, tra­fik, ser­vis­le­rin ge­cik­me­si, has­ta­lık, özel iş­ler gi­bi zo­run­lu ne­den­ler­le ya da key­fi ola­rak me­sa­iye geç ge­lin­mek­te ve er­ken çı­kıl­mak­ta­dır.
Gün içerisinde de kahvaltı yapmak, sohbet etmek, öğlen yemeğe erken çıkmak ve geç dönmek, çay-kahve içmek, sigara molası vermek, gelen özel misafirleri ağırlamak, gazete okumak, bulmaca çözmek, sosyal medyayı takip etmek, bilgisayarda oyun oynamak ve benzeri meşguliyetlerle mesaimizin önemli bir bölümü boşa gitmektedir.

Va­tan­da­şı et­ki­liyor

Etik Kurul, bazı memurların maaşlarının düşük olduğunu bahane ederek, ‘Bu kadar maaşa bu kadar mesai’ yaklaşımı sergilediğini bunun ahlaki açıdan yanlış olduğunu belirtti.
Memurlara, özlük haklarının iyileştirilmesi için yasal sınırlar dahilinde ve mesailerini aksatmadan çaba sarf etmelerini çağrısı yapan Kurul, “Düşük maaş bahanesiyle mesainin bir kısmında çalışmama, işi yavaşlatma, işi bırakma gibi davranışlar kamu hizmetlerinin aksamasına ve vatandaşların mağduriyetine neden olmaktadır” tespitinde bulundu.
Ka­mu Etik Ku­ru­lu 11 ki­şi­den olu­şu­yor
*Ba­kan­lık gö­re­vi yap­mış olan­lar ara­sın­dan bir üye,
*İl be­le­di­ye baş­kan­lı­ğı yap­mış olan­lar ara­sın­dan bir üye,
*Yar­gı­tay, Da­nış­tay, Sa­yış­tay üye­li­ği gö­rev­le­rin­den emek­li­ye ay­rı­lan­lar ara­sın­dan üç üye,
*Müs­te­şar­lık, bü­yü­kel­çi­lik, va­li­lik, ba­ğım­sız ve dü­zen­le­yi­ci ku­rul baş­kan­lı­ğı gö­rev­le­rin­de bu­lun­muş ve­ya bu gö­rev­ler­den emek­li­ye ay­rı­lan­lar ara­sın­dan üç üye,
*Üni­ver­si­te­ler­de rek­tör­lük ve­ya de­kan­lık gö­rev­le­rin­de bu­lun­muş öğ­re­tim üye­le­ri ve­ya bun­la­rın emek­li­le­ri ara­sın­dan iki üye,
*Ka­mu ku­ru­mu ni­te­li­ğin­de­ki mes­lek ku­ru­luş­la­rın­da en üst ka­de­me yö­ne­ti­ci­li­ği yap­mış olan­lar ara­sın­dan bir üye. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.