Öğretmen Askerliğini Nasıl Erteletebilir?

Öğretmen Askerliğini Nasıl Erteletebilir?

Öğretmenlerin ve aday öğretmenlerin hatta Yeni atanan Öğretmen askerliği de yaklaşmışsa ve erteletmek istiyorsa askerliklerini nasıl erteleyebileceğine dair merak edilen tüm işlemler mebpersonel.com 'da.

 Birçok yeni göreve başlayan öğretmenin askerliği gelmiş oluyor çoğu zaman,yalnız nasıl erteleyeceğini tam olarak bilemeyebiliyor ve yöneticilerden de tam olarak bilemediği oluyor.Aşağıda aday öğretmenin nasıl askerliğini erteleyebileceğini anlatamaya çalıştım ve bu birkaç yoldan size uygun olanını askerliğinizi ertelemek için kullanabilirsiniz.

Soru: Öncelikle merhabalar... Şu an aday öğretmenim ve üniversite bitince askerliğimi 2 yıl tecil etmiştim. Bu yılın kasım ayında tecilim bitecek. Askerliğimi bir yıl daha tecil ederek 2015e bırakmam mümkün mü lütfen yardımcı olun?

Cevap : 
Aday öğretmenler askerliğini yapmamış ise, adaylık süresi olan bir yıl için askerliğini erteletme hakkı bulunmaktadır. Bu işlem göreve başladıktan en geç 2 ay içinde yapılır.Bu yapılmadığı takdirde adaylık eğitimi kesintiye uğramaktadır. Bu durumda aday öğretmenler mağdur olmaktadır.

ASKERLİK YÜKÜMLÜSÜ ADAY ÖĞRETMEN;

1- Yazılı Müracaat Formu (EK-1) nu doldurur. ve 2 ,3 ve 4.maddede belirtilen belgeleri ekler ve okul / kurum müdürüne verir.

2- Nüfus Cüzdanı (T.C.Kimlik Nolu) fotokopisi ( 2 adet)

3- Yüksek Öğrenim Belgesi (Diploma,Geçici Mezuniyet Belgesi , çıkma vb.) (2 adet)

4- Askerlik Durum Belgesi

(Yerli Askerlik Şubesinden verilir) fotokopisi (2 örnek)

OKUL / KURUM MÜDÜRÜ İSE ;

5- Nüfus Cüzdanı bilgilerine göre EK-A belgeyi doldurur (2 Örnek)

6- Bütün belgeleri (2,3,4.sıradaki) Aslı Gibidir şeklinde onaylar ( Onayda Tarih-İmza-Unvan-Ad Soyad ve Mühür mutlaka yer alır)

7- Üst yazı hazırlar ( 2 adet)

8- İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne ekleriyle birlikte gönderir.(Merkezdeki okullar İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderir. )

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSE;

9-İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ise yeni bir üst yazı ile ekleriyle birlikte gereği için İl Millî Eğitim Müdürlüğüne sunar.

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSE ;

Bir üst yazı ile belgeleri öğretmenin branşına göre ilgili genel müdürlüğe sunar. Bakanlık onayı geldiğinde ilçe kanalı ile ilgili okula gönderir. İlgili okul/kurum müdürü de öğretmene onayı tebliğ eder

ADAY OLMAYAN ÖĞRETMENLERİN ASKERLİK ERTELETME  İŞLEMLERİ(YAZ DÖNEMİNE ERTELEME)

Bakanlığın Personel Genel Müdürlüğünün 06.10.2005 tarih ve 61197 sayılı emirleri gereğince bundan böyle öğretmenlerden Aralık ve Nisan celbine tabi olanların Ağustos celbine ertelenmesi uygun görülmüştür. Ancak askerliğin Ağustos dönemine ertelenebilmesi için EK-A belgesinin tanzim edilerek yerli askerlik şubesine verilmesi gerekmektedir.(bu uygulama eğitim-öğretim in aksamaması için yapılıyor)Yani aralık ve nisan celp dönemine tabi iseniz ağustos ayına erteleme hakkına sahipsiniz ve ağustos ayında da askeri öğretmenliğe başvuruda bulunabiliyorsunuz.

NOT:

1. Askerlik yükümlülüğü bulunan öğretmenler adına, Öğretmen Bildirim Çizelgesi Ek-A belgesi İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünce düzenlenerek yerli askerlik şubelerine sevke tâbi oldukları celp döneminden en az iki ay önce bildirilecek ancak, bu yükümlülüğü yerine getirmeden branşı değiştirilen, öğretmenlikten istifa eden veya başka kuruma geçenlerin durumları nüfusa kayıtlı oldukları askerlik şubesine en kısa süre içerisinde bildirilecektir.

2. Öğretmen Bildirim Çizelgesi Ek-A eksiksiz doldurulur. Eksik doldurulan belgeler, bilgilerin tamamlatılması için askerlik şubelerince yükümlüye veya İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne iade edilir.

3. Özel okul, yüksek okul ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olmayan diğer okullarda görev yapan öğretmen ve öğretim görevlileri için bu form doldurulmayacaktır.

Yeni atanan Öğretmen askerliği de yaklaşmışsa ve erteletmek istiyorsa ;Atandığına dair belgeyi askerlik şubesine gidip 1 celp dönemi erteletme hakkına sahip.Bu uygulamada atanmasına rağmen bir kaç ay içinde göreve başlayacak olan öğretmenler için de çok önemlidir çünkü işe başlayamadığı süre içinde askerleğini ertelemek istediğinde erteletemiyordu ama geçen seneden beri bu şekilde bir hakları var.

Sedat DEGER
 eğitimci yazarı
https://twitter.com/sedatdeger09
Mebpersonel.Com   

Bu  /yazının tüm hakları Mebpersonel.Com'a aittir. İzin alınmadan veya açık   yapılan alıntılar için uyarı yapılmaksızın   takip yapılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.