ÖĞRETMENLERE YIPRANMA PAYI VERİLMESİNİ İÇEREN YASA TBMM KOMİSYONDA

ÖĞRETMENLERE YIPRANMA PAYI VERİLMESİNİ İÇEREN YASA TBMM KOMİSYONDA

17 Mart 2016 günü Kırklareli Milletvekili Türabi KAYAN, “Öğretmenlere, hangi şehirde çalıştıklarına bakılmaksızın, her dört yıl için bir yıl yıpranma payı verilmesi” amacıyla TBMM’ye sunmuş olduğu Kanun Teklifi Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmiştir.

Kırklareli Milletvekili Türabi KAYAN; “Günümüzün en önemli kamusal mesleklerinden biri olan öğretmenlik, karmaşık sosyal yaşamın, küreselleşen dünyanın bütün sorunlarının, doğrudan hissedildiği sorunlarla dolup taşmaktadır. Değişen dünya ve insanla birlikte, öğretmenlik anlaşışı ve sorunları da değişmektedir.

Bu nedenle, kamusal niteliği olan bu meslekte, sorunların güncel tespiti ve çözüm arayışları ihmal edilmemesi gereken çok önemli bir olgu olmaya devam etmektedir. Çünkü insan ve sorun bir arada olması kaçınılmayan temel bir fenomendir. İnsanın olduğu her yerde sorun da var demektir. Öyle ise yapılması gereken şeş, sorunları reddetmek, sorunlardan uzak durmaya çalışmak ya da sorunsuzluğu hedeflemek olmalıdır. Sorunların mümkün olan en az zararla çözümlenmesi gerekmektedir.

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 5510 sayılı yasa ile çalışanlarda yıpranma hakkının kapsamı daraltılmıştır. Yapılan değişikliklerle yalnızca madenciler, itfaiyeciler, polisler ve askerler yıpranma hakkından faydalanmaktadırlar. Yıpranma hakkı çalışanlara, prim ödeme gün sayısını artırma, erken emekli olma, emeklilikte alacakları maaşın daha fazla olması gibi faydalar sağlamaktadır.

Öğretmenlik, çok fazla çaba ve emek sarf edilen mesleklerden birisidir. Bu koşulsuz ve sınır tanımaz çabanın sonucunda vücutta olumsuz etkiler olabilmektedir. Öğretmenlerimiz, meslek hayatları boyunca ses ve göğüs sorunları, ortopedik rahatsızlar ve varis gibi birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

19. Milli Eğitim Şurasında alınan tavsiye kararları içerisinde” 3600 ek gösterge yıpranma payı” olmasına rağmen Ocak 2016 tarihi itibariyle beklenen iyileştirmeler henüz hayata geçirilmemiştir.

Bu Kanun Teklifinin amaca; öğretmenlerimize yıpranma haklarını vererek sorunlarını bir nebze de olsa hafifletmek ve eğitim öğretim kalitesini yükseltmektir.” gerekçelerini sunmak suretiyle TBMM’ye sunmuş olduğu Kanun Teklifi 16 Mart 2016 günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmiştir.

ÖĞRETMENLERE YIPRANMA PAYI VERİLMESİNİ İÇEREN YASA TBMM KOMİSYONDA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.