OKUL MÜDÜR YARDIMCILARININ TAMAMINA NÖBET ÜCRETİ VERİLMELİDİR

OKUL MÜDÜR YARDIMCILARININ TAMAMINA NÖBET ÜCRETİ VERİLMELİDİR

FİİLEN NÖBET GÖREVİNİ YERİNE GETİREN OKUL MÜDÜR YARDIMCILARININ TAMAMINA NÖBET ÜCRETİ VERİLMELİDİR

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 23.02.2016 tarihli Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda özetle; okul öncesi eğitim kurumları ile ilköğretim kurumlarında görev yapan okul müdür yardımcılarının ilgili mevzuatlarında nöbet görevi bulunmadığından nöbet görevi adı altında ek ders ücretinden yararlandırılmaması gerektiği ifade edilmiştir.
Oysa ki söz konusu durum uygulamada tamamen farklıdır. Her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde müdür yardımcılarının nöbet görevi bulunduğuna ilişkin doğrudan bir hüküm mevcut olmasa da müdür yardımcılarının fiilen okul müdürlerinin verdiği görev kapsamında bu nöbet görevlerini yaptıkları herkesin malumudur.
Bu doğrultuda da okul müdürlerinin, nöbet ile ilgili olarak her türlü görev ve işlemler ile düzenleme ve denetleme görevini okul müdür yardımcılarına verdiği bilinmektedir. Okul müdür yardımcıları tüm nöbet düzenlemelerini gerçekleştirmekte, gerektiğinde öğretmenin çeşitli nedenlerle yapamadığı nöbet görevlerini onların yerine fiilen zorunlu olarak yerine getirmekte, boş geçen derslerde bizzat görev almakta, nöbetçi olduğu gün sabah erken gelip mesainin bitmesinden çok sonra okuldan ayrılmakta, nöbet bölgelerinde yaşanan tüm aksaklıkları gidermekle görevlendirilmektedir. Dahası denetim görevi gereği okuldaki tüm nöbetçi öğretmenlerin görev yerlerinde denetim yaparak fiilen tüm teneffüs saatlerinde sürekli olarak okul müdürünün talimatı üzerine kendine düşen nöbet görevini yapmaktadır. Ayrıca okulda yaşanan öğrencinin yaralanması, iş kazası gibi olumsuz olaylarda nöbetçi müdür yardımcısı sıfatıyla sorumluluk hükümleri işletilmekte, adli ve idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
Okul nöbet çizelgelerinde olduğu gibi resmi belgelerde de nöbetçi müdür yardımcısı tanımlamaları yer almaktadır.
Mevcut durumda gerek sorumluluk bakımından gerekse de görevlendirme bakımından varlığı kabul edilen nöbetçi müdür yardımcılığı sıfatı, ek ders ödemesi gündeme geldiğinde ise mevzuattan buhar olup uçmaktadır. 
Konuyla ilgili olarak mağduriyetin giderilmesi konusunda Sendikamızca Bakanlığa başvuru yapılmıştır ve devamında da yargısal süreçler işletilecektir.
          EĞİTİM-İŞ  MERKEZ YÖNETİM KURULU
MEB’e yazdığımız yazı için tıklayınız
 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.