Sağlıkçılara Var da Öğretmenlere Yok

Sağlıkçılara Var da Öğretmenlere Yok

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET UYGULAYANLAR İÇİN KANUN TEKLİFİ

 Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin sonlandırılabilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun teklifi verildi.

Kocaeli milletvekili Mehmet Hilal KAPLAN tarafından hazırlanan kanun teklifi ile sağlık personeline şiddet uygulayanlara verilen cezaların, yargı görevi yapanlara şiddet uygulayanlara karşı verilen cezalar ile aynı seviyeye çekilerek, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası uygulanması öngörülüyor.

Kaplan kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Son yıllarda yaşadığımız toplumda şiddet içeren olaylar giderek yaygınlaşmaktadır. Toplumda yaygınlaşma eğilimi gösteren şiddet eylemleri sağlık kurumlarını da ciddi biçimde etkilemekte ve çalışanların tükenmişliğine ve verimsizliğine neden olmaktadır. Yaş, cinsiyet, ırk, din, dil, eğitim düzeyi ayırt etmeksizin toplumdaki bütün bireyleri etkileyen şiddet, giderek günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmekte ve sağlık çalışanları için önemli bir sorun olmaktadır.

Dünya Sağlık örgütü (WHO), Uluslararası Çalışma örgütü (ILO) ve Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN)’ nin “Sağlık Sektöründe İş Yeri Şiddeti ” başlıklı ortak raporuna göre sağlık çalışanlarının %60’ının mesleklerini uyguladıkları herhangi bir zamanda şiddete maruz kaldıklarını bildirmektedir. Sağlık alanında hizmet verenler diğer iş alanlarında çalışanlara göre 16 kez daha fazla saldırıya uğramaktadır.

Sağlık sektöründe; özelleştirmelerin ve sağlıkta dönüşüm programlarının sağlık hakkına ulaşımda zorluklara neden olması, muayene ve ilaç katkı paylarındaki fiyat artışı, yetkilerin dağıtılması gibi birçok yanlış politikalar düzenlenmiştir. Uygulanan bu politikalar vatandaşın sağlık imkanlarından yararlanma beklentilerini boşa çıkarmıştır. Vatandaşın sağlık alanında kendisine vaat edilenleri alamaması toplumda münferit şiddet olaylarına yol açmaktadır.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleme amacıyla; 14.05.2012 tarihli 6665 sayılı Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Genelge, 28.04.2012 tarihli 28277 sayılı Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Yönetmeliği, 06.04.2011 tarihli 27897 sayılı Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Yönetmelik ve Beyaz Kod sistemi gibi yasal düzenlemeler getirilse bile, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçilememiştir.

Son olarak sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’deki Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu da raporunu tamamladı. Şahsımın da üye olduğu Araştırma Komisyonuna üniversiteler, sendikalar, meslek örgütleri şiddetin nedenleri ve önlenmesine yönelik çözüm önerilerini sunmuşlardır.

Fakat üzülerek belirtmekteyim ki gelinen noktada, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının her geçen yıl arttığını görmekteyiz. 01/01/2013 - 31/12/2013 tarihleri arasında yani "bir yıllık” süreçte sağlık çalışanlarına yönelik (Bakanlık tarafından tespit edilebilen) 10 binin üzerinde saldırı, taciz ve hakaret vaksı yaşanmıştır. 01/01/2014 - 31/01/2014 tarihinde, yani bir aylık kısa bir süre zarfında sağlık çalışanlarına yönelik 1002 şiddet vakası tespit edilmiştir. 2013 yılında aylık sekiz yüz şiddet vakası yaşanırken 2014 yılında bir aylık bir zaman zarfında bin vaka yaşanmıştır. Bu rakamlar sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığı şiddetin hangi boyutlara geldiğini ve aynı zamanda çalışma koşullarını bizlere kısaca özetlemektedir.

Yer, zaman, mekân kavramı gütmeden, hasta sağlığı için fedakarca hizmet veren sağlık çalışanlarının vatandaşlarımız için canla başla çalışırken kendi can güvenlikleri için de endişe ederek, panik halinde çalışmalarının kutsal mesleklerini yerine getiren bu kişilere reva görmemeliyiz. ‘Şiddet olgusu nerede ve kime uygulanırsa uygulansın kesinlikle kabul edilemez. Uygulandığı ve görüldüğü her yerde şiddete etkin bir biçimde önlemek ve gerekli yasal zemini oluşturmak biz yasa yapıcıların birincil görevleri arasında yer almaktadır.

Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarını sonlandırmak, sağlık kurumlarında çalışan personelin rahat ve güvenli bir ortamda hizmet verebilmesini sağlamak amacıyla bir takım tedbirlerin alınması ve caydırıcı önlemlerin biran önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.”

Söz konusu Kanun teklifi: 

TÜRK CEZA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 265 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Suçun” ibaresinden sonra gelmek üzere “sağlık çalışanlarına ve” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.