Sınıf Öğretmenlerinin Güvenceleri Kafalarını Kuma Gömdüler

Sınıf Öğretmenlerinin Güvenceleri Kafalarını Kuma Gömdüler

Sınıf Öğretmenlerinin Güvenceleri Kafalarını Kuma Gömdüler.


Sınıf Öğretmenlerinin Güvenceleri Kafalarını Kuma Gömdüler.


4+4+4 yasası henüz mecliste konuşulmaya başlamadan ele aldığımız ““4+4 ilköğretim uygulaması, önlem alınmazsa sınıf öğretmenlerini mağdur edecek” başlıklı yazıda yaşanacak soruna işaret etmiştik. Cümlelerimiz aynen şöyle idi.
“Bakanlığın aldığı 8 yıllık kesintisiz eğitimin 4+4 şeklinde kesintili olması, ilk 4 yılın İlköğretim birinci kademe, diğer 4 yılın ise ikinci kademe olarak adlandırılması uygulaması ile Sınıf Öğretmenleri mağdur olacaklar.
5 sınıfların sınıf öğretmenleri tarafından okutulmaması anlamı taşıyan bu uygulama ile yaklaşık 50bin civarında (2010-2011’de 52905) 5.Sınıf ikinci kademeye geçmiş olacak. Bu durumda bir çok sınıf öğretmeni norm kadro fazlası durumuna düşebileceği gibi ilk atamada şu an itibariyle bekleyen ve yeni mezun olacaklar ile 20bine yaklaşan öğretmen adayı için de öğretmenlik hayal olacak.
MEB’in bu sorunu aşmak için önlem alması gerekiyor. Bunun için nasıl bir formül geliştirilecek bilmiyoruz fakat bu kadar öğretmen ve adayını mağdur etmek doğru değil.”
Bu sayı norm kadrodaki açık da düşünüldüğünde bu kadar fazla değil belki fakat bir çok ilimizde fazlalıklar bir bir ortaya çıkmaya başladı. İl içi yer değiştirmelerde öğretmenler adeta kendilerine yer aradılar.
Biz yukarıdaki cümleleri kururken bazı yetkili örgütler “Sınıf Öğretmenlerinin güvencesi biziz” naraları atmaktaydılar. Şimdi ise bu konuda kafalarını kumun altına gömmektedirler. Matematiksel gerçekler ortada iken böyle bir güvence vermenin bedelini ödemelerini ümit ediyorum.  
İstanbul gibi öğretmen açığının çok olduğu bir ilde dahi binlerce öğretmen yer değiştirmek ve norm kadro fazlası olduğu için okul aramak zorunda kalmıştır. Evet İstanbul’da açık çok olduğundan bir şekilde fazlalıklar eritilecektir fakat öğretmenin tüm düzeni bozulacak her gün onlarca km yol gitmekle karşı karşıya kalacaktır. 
Atama bekleyen sınıf öğretmenlerinin mağduriyeti de cabası. 
Bir gecede karar alıp uygulamaya koymaya çalışırsanız mağduriyetleri kestiremezsiniz, kestirseniz bile umurunuz olmaz. Varsa böyle bir planınız etkilenecekleri önceden haberdar ederek bir takvime bağlamanız onlara isteğe bağlı yer değiştirme haklarını tanımanız gerekmez mi? 
MEB bunu son yıllarda hep yapıyor. Yıllardır çalışan müdüre isteğe bağlı yer değiştirmek için fırsat dahi tanımadan rotasyona tabii tuttu. Aynı şeyi Müfettişlere ve Müdür yardımcılarına da yaptı. 
O dönemlerde müdüre rotasyon uygulayacaksanız süreyi ya şimdi başlatın yada boş kadrolara sınavla atama yapmadan önce (ki çok boş kadro vardı) mevcut müdürlerin yer değiştirmesine açın. Buradan boşalacaklara ilk kez atama (sınavla) yapın dedik ama dinletemedik. 
Temennimiz buralardan ders alınarak öğretmenlere rotasyon ısrardan vazgeçilerek aynı hataların yapılmamasıdır.
Şimdi de 4+4+4 diye bir gecede alınan kararla bir düzenleme yapıldı ve yaşanacak sorunlar hiç hesaplanmadan ya da umursanmadan uygulamaya konuldu. Kum altıcılar da öğretmenlere güvence vererek mağduriyetlerin yaşanmayacağını yüksek sesle dillendirdi. 
Şimdi bu konuda kafayı kuma gömenler bakanla görüşmemiz sonuç verdi 30 Eylül’ü başardık naraları atarlarken İl içi ve il dışı yer değiştirmelerde 15 Eylül’ün baz alınmasıyla kafalarını yine kuma gömmüşler, sistemle ilgileneceklerine kişiler üzerinden politikalarla günü kurtarmaya çalışmaktadırlar. 
Onlara hatırlatalım ki; “küçük beyinler kişileri, orta beyinler olayları, büyük beyinler fikirleri tartışırlar.”
Saygılarımla…



Maksut BALMUK 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.