Taşımalı Öğretim Mevzuatındaki Çelişkiler

Taşımalı Öğretim Mevzuatındaki Çelişkiler

“Taşımalı ortaöğretim uygulama genelgesi bugün yayınlandı. Genelgenin başında ilköğretim öğrencileri taşıma yönetmeliği ilgi tutulsa da farklılıklar içermektedir. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin aynı servis ile taşınması ders saatlerinin farklılığı nedeni ile zor görünmektedir.”


Taşımalı Ortaöğretim Uygulama genelgesi bugün yayınlandı. Ancak taşımalı ilköğretim yönetmeliği ile farklılıklar taşımaktadır. Gerektiğinde ilkokul ortaokul ve lise öğrencilerinin birlikte taşınabileceği hüküm altına alınmıştır. Taşınacak öğrenciler için mesafe farklılıkları bulunmaktadır. Birliktelik sağlansa idi problem yaşanmayacaktı. Her ne kadar genelgenin başında taşımalı ilköğretim yönetmeliği ilgi tutulsa da taşıma mesafesi hususu göz önünde bulundurulmamıştır. Tüm öğrencilerin taşımasında en büyük engel ise ders saatleri oluşturacaktır. Giriş ve çıkş saati farklı olan öğrencileri bir servis ile getirmek pek mümkün görünmemektedir.
 
12. Öğrencilerin öncelikle ilgi (ç) ve (d) Yönetmelik esaslarına göre pansiyonlara yerleştirilmeleri sağlanacak ve pansiyonlardaki boş kapasiteler doldurulacaktır. Pansiyona yerleştirilemeyen öğrenciler taşımalı ortaöğretim kapsamına alınacaktır.
Taşınması mümkün olmayan köylerin durumu ne olacak? Ya da boş kapasite dolduktan sonra nasıl bir yol izlenecek? Bu maddeye yapılması gereken bir başka yerleşim yerinde ki boş kalan pansiyonlara yerleştirilir cümlesi eklenmeliydi.
 
19.5 kilometreden daha az ve 30 kilometreden daha fazla mesafeden taşıma yapılmayacaktır. Ancak, yerleşim birimlerindeki resmi yurt ve pansiyonların tam kapasite ile kullanımı sonrasında taşımalı ortaöğretim uygulaması kapsamına alınması gereken öğrenci bulunması durumunda, belirtilen üst sınır planlama komisyonunun kararı doğrultusunda aşılabilecektir.
 
İlköğretim kurumları yönetmeliğinde taşıma mesafesi
e) (Değişik : 25.4.2005/25796 RG) Öğrencisi taşınacak yerleşim yerinin taşıma merkezi ilköğretim okuluna uzaklığının iklim şartları ve yol güvenliğine göre en az 2 km olması esastır. Gerektiğinde bu uzaklığın 1,5 km'ye kadar indirilmesine Planlama Komisyonu karar verebilir.
 
21. Taşımalı eğitimde her öğretim seviyesindeki (ilkokul, ortaokul, lise) öğrencilerin ayrı ayrı araçlarla taşınması esastır. Bunun mümkün olmaması halinde ilkokul ve ortaokul öğrencileri birlikte, lise öğrencileri ise ayrı araçlarla taşınacaktır. Ancak, yerleşim yerlerinde az sayıda ortaokul öğrencisi bulunması, ders giriş çıkış saatlerinin yakın olması ve lise öğrencilerini taşıyan servislerde yer olması halinde ortaokul öğrencileri de aynı servise alınabilecektir.
 
Her tür okul öğrencisini taşımak ders saatleri nedeni ile adeta imkansız!

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.