TEOGS’da Görevi Olmayan Öğretmenin Okula Gitmemesi Durumunda“Ek Dersi Kesilmeyecek” mi?

TEOGS’da Görevi Olmayan Öğretmenin Okula Gitmemesi Durumunda“Ek Dersi Kesilmeyecek” mi?

Sedat DEGER TEOGS'da görevi olmamasına rağmen sınav günlerinde saat 8:30'a kadar öğretmenlerin okulda bulunmaması halinde ek derslerinin kesilemeyeceğini kişisel facebook hesabından paylaştı.

 DEGER yaptığı açıklamada, geçen sene ve bu dönem yayınlanan TEOGS genelgelerinin ilgili hükümlerinin farklı olduğunu ve bu dönem yayınlanan genelgede geçen dönemin aksine okulda bulunmayan öğretmenin ek derslerinin kesileceği yönünde herhangi bir hüküm bulunmadığı için ek derslerinin kesilemeyeceğini söyledi.

Sedat DEGER paylaşımında şu ifadelere yer verdi;



TEOGS’da Görevi Olmayan Öğretmenin Okula Gitmemesi Durumunda“Ek Dersi Kesilmeyecek”

   İnternet siteleri bir noktayı atlayarak gecen sene olduğu gibi bu sene de TEOGS’da görevi olmamasına rağmen öğretmenlerin okula 08:30’a kadar gelmemesi durumunda ek dersinin kesileceği yönünde haber yapıyorlar fakat ilgili hükümler incelendiğinde ek dersinin kesileceği yönünde bir hükmün olmadığını ve geçen seneki tavrından MEB’in vazgeçtiği rahatlıkla görülecektir.

Şöyle ki;

 1)Geçen (2014-2015 ) Eğitim-Öğretim yılının 2. Dönemi TEOG Sınavı için yayınlanan 22 Nisan 2015 Tarihli “Ortak Sınavlar 2. Dönem Genelgesi” Konulu 2015/11 sayılı  Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesinin 8. Maddesinde;

 “ ortak sınavların yapıldığı günlerde sınavların yapıldığı okulda ders yapılmayacaktır.Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun öğretmenleri de (o gün dersi olan) sınavların yapıldığı gün en geç 8:30’da kendi okullarında hazır bulunacaklardır.Geç gelen/gelmeyen öğretmenlere sınav gününe ait ders yükünden kaynaklanan ek ders ücreti tahakkuk ettirilmeyecektir.Bina sınav Komisyon sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenlerin okuldan ayrılmasına izin verebilecektir.” Denilmektedir.
 
2) Bu dönem ise ,yani 2015-2016 eğitim-öğretim yılı 1. Dönem TEOG Sınavının uygulanmasını düzenleyen 13 Kasım 2015  Tarihli Ortak Sınavlar 1. Dönem Genelgesinin 8. Maddesinde ise ;

“ ortak sınavların yapıldığı günlerde,sınavların yapıldığı okulda ders yapılmayacaktır.
  Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun öğretmenleri de (o gün dersi olan) sınavların yapıldığı gün en geç saat 8:30’da kendi okullarında hazır bulunacaklardır.Sınav Başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacaklardır.” Denilmektedir.
 
İki genelgenin ilgili maddelerinin arasındaki farkı incelediğimizde geçen eğitim öğretim yılının 2. Dönemi TEOG Sınavı için yayınlanan genelgenin 8. Maddesinde “….Geç gelen/gelmeyen öğretmenlere sınav gününe ait ders yükünden kaynaklanan ek ders ücreti tahakkuk ettirilmeyecektir…” denilmesine rağmen bu dönem için yayınlanan Ortak Sınavlar 1. Dönem Genelgenin aynı düzenleyiciliği bulunan 8. Maddesinde ise söylenen saatte kadar okulda bulunmayan öğretmenler için sınav gününe ait ders yükünden kaynaklanan ek ders ücreti tahakkuk ettirilmeyeceğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Ayrıca , 29/05/2012 tarihli ve 2012/1 sayılı kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller başlıklı 24 .maddesine atıfta bulunmuştur.Maddenin hükmü ise ; “ 1/9/2012 tarihinden geçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” Şeklindedir.Yani Toplu Sözleşme hükmüne ve ek ders yönetmeliğine göre o gün dersi olmasına karşın yerine getiremeyenlerin ek derslerinin ödenmesi mevzuatca düzenlenmiştir.
 
Görüldüğü gibi bu dönem 8:30’a kadar görevi olmayan öğretmenin gelmemesi durumunda ek derslerinin kesileceğine dair bir hüküm olmadığı için o gün üzerlerine olan ek ders ücretleri kesilmeyecektir.

Duruma şu yönüyle de bakılabilir;il dışına çıkma yasağı halen yasalarımızda mevcut fakat 2011 de torba kanunla yasak için öngörülen ceza kaldırıldığı için yasak olmasına rağmen herhangi bir ceza verilememektedir.O yüzden geçen sene zaten hukuksuz olan görevi olmamasına rağmen okula öğretmenleri getirtmeye çalışmak ve gelmeyen öğretmenlerin ek derslerini kesilmesini öngören hükmün bu seneki genelgeden çıkarılması yerinde bir adım olmuştur.Bakanlığı tebrik ediyorum.
 
Haber siteleri de bu yaptığınız yanlışı bence bir an evvel düzeltmek için düzeltme yazıları yazmalısınız.kamuoyunu yanlış yönlendirmiş olduğunuz…
 
Saygılar
 
Sedat DEGER


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.