Torbadan ERKEN EMEKLİLİK Çıktı

Torbadan ERKEN EMEKLİLİK Çıktı

150 maddelik torba yasa üç kesime emeklilik müjdesi içeriyor. Anneler 6 yıl kazanacak. Bağ-Kur borcu olanlar emeklilik için beklemeyecek. Madenci 43 yaşında emekli olacak

 Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek Genel Kurul'a gönderilen torba yasa tasarısı 20 milyon vatandaşın derdine çare olacak. Yasa birçok borcun yeniden yapılandırılmasını sağlarken, üç ayrı kesime de emeklilik müjdesi içeriyor. Bu kesimler, Bağ-Kur borcu olanlar, çalışan anneler ve yer altı işçileri.

70 BİN KİŞİYE AVANTAJ

Bağ-Kur borcu olduğu için emekli olamayan vatandaşlar için iki yol bulunuyor. Birincisi; borcu olan Bağ-Kur'lu yapılandırma sistemini kullanabilecek. Borcunun faizlerini sildirip, ana parayı yapılandırabilecek. Böylece birikmiş, ödenemeyecek hale gelmiş borcu taksitler halinde ödeyerek hizmetlerini artıracak. Bunun için 18 taksit ve 36 ay vadeyi kullanabilecek. Bu şekilde günler tamamlanıyorsa da emeklilik işlemlerini başlatacak. İkinci yol ise geçmiş hizmetlerden vazgeçmek şeklinde olacak. Yasa ile yaklaşık 22 milyar liralık Bağ-Kur alacağı dondurulacak. Yaklaşık 1.3 milyon Bağ- Kur'luya borçlarını yapılandırma fırsatı veren tasarıyla, son 5 yılında işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor.Bu kapsamda olan 70 bin Bağ-Kur'lunun emekliliğinin önündeki engel de kalkacak. Torba yasa kadınlar için de emeklilik yolunda çok önemli düzenlemeler içeriyor. Özellikle çocuk sahibi kadınlar doğum borçlanması yoluyla 6 yıl daha fazla çalışmaktan kurtulacak. Eğer yaş ve yıl şartları tamam ise 6 yıl erken emekli olabilecek. Kadınların 2 çocuk olan doğum borçlanma hakkı 3'e çıkartılıyor. Ayrıca sadece SSK'lılara tanınan bu hak Bağ-Kur'lu ve memur kadınlara da tanınıyor.

DAHA ERKEN OLACAK

Madenciler için 55 olan emeklilik yaşı 50'ye inecek. Yıpranma hakkı ile birlikte yeraltında çalışan bir madencinin emeklilik yaşı 43'e kadar inebilecek. Yasa ile yeraltında günlük azami çalışma süresi 6 saat, haftalık ise 36 saat oldu. Linyit ve taşkömürü madeni çalışanlarına asgeri ücretin iki katından az maaş

Herkes kazanacak

Torba tasarı yasalaştığında tplumun hemen her kesimini ilgilendiren düzenlemeler içerecek. Devlete ve belediyeye borcu olanlar yapılandırma ile rahat nefes alacak. Trafik cezaları araç muayeneleri, otoyol geçiş ücretleri ve su faturaları takside bağlanacak. Kamu çalışanlarına da nöbet yasağı, adliye memurlarına mesai hakkı gibi imkanlar getirilecek.

Torbadan ERKEN EMEKLİLİK Çıktı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.