YAPILAN İŞİN RİSKİNE GÖRE İLAVE ÖDEME ALIRSINIZ

YAPILAN İŞİN RİSKİNE GÖRE İLAVE ÖDEME ALIRSINIZ

Yaptığı görevden dolayı sağlığı veya hayatı tehlikeye girebilecek olan Devlet memurlarına her ay ilave ödeme yapılmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık akan kamu görevlilerine, sağlık veya hayatları bakımından tehlike oluşturabilecek işlerde çalışmaları durumunda her ay iş riski zammı da ödenmektedir.

İş riski zammı nedir?

Hayat ve sağlık için tehlike arzeden hizmetlerde çalışan memurlara “İş Riski Zammı” ödeneceğine 657 sayılı Kanunda hükmedilmiş; hangi işi yapan ve hangi görevde bulunan memura kaç puan iş riski zammı ödeneceği ise Bakanlar Kurulu Kararıyla çıkarılmış olan “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar” ile belirlenmiştir. Öte yandan, toplu sözleşmeler ile de iş riski zammına ilişkin ödemeler konusunda belirleme yapılabilmektedir.

Bu belirlemelere göre, memurlara ödenecek iş riski zammına ilişkin puanlar; unvana, hizmet sınıfına, eğitim durumuna, hizmet süresine, aylık/kadro derecesine, çalışılan kuruma göre farklılık gösterebilmektedir.

İş riski zammının aylık miktarı ne kadardır?

Kadro/görev unvanları itibarıyla Devlet memurları hakkında belirlenmiş olan İş Riski Zammı puanlarının, ilgili dönemde geçerli olan “Yan Ödeme Katsayısı” ile çarpımı sonucunda, memura ödenecek iş riski zammının aylık brüt tutarına ulaşılmaktadır.

Hesaplanan bu brüt tutardan, gelir vergisi (ödemenin yapıldığı aya göre vergi dilimi değişebiliyor) ile damga vergisi kesintisi yapıldığında ise ilgili memurun iş riski zammının aylık net miktarına ulaşılmaktadır.

Bu kapsamda, maaşları 657 sayılı Kanun hükümlerine göre ödenen memurlara ödenen iş riski zammının aylık net miktarı, 2018 yılının ilk yarısında ve %15 gelir vergisi oranıyla aşağıdaki miktarlarda olmaktadır.

Kadro/Görev Unvanı*

İş Riski Zammı

(aylık net)

-veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri, veteriner sağlık teknisyeni

58,00 TL

-gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı taşra teşkilatında: sağlık teknikeri

43,50 TL

-adli tıp kurumunda: şube müdürü, eczacı, silah muayene memuru, sağlık teknisyeni ve yardımcısı, laborant, laborant yardımcısı, hemşire

17,40 TL

-infaz ve koruma başmemuru, infaz ve koruma memuru

17,40 TL

-ölçü ve ayar memuru, arama kurtarma teknisyeni

17,40 TL

-su altında araştırma yapan; müze müdürü, müze müdür yardımcısı, müze araştırmacısı, arkeolog

16,67 TL

-kaymakam

14,50 TL

-icra müdürü, icra müdür yardımcısı

14,50 TL

-tabip, diş tabibi, eczacı, bakteriyolog, biyolog, eczacı, tıbbi teknolog, sağlık memuru, hemşire, ebe, sağlık teknikeri, laboratuvar teknisyeni, hemşire yardımcısı, laborant

14,50 TL

-bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni

14,50 TL

-cezaevlerinde görevli öğretmen

13,05 TL

-emniyet amiri, başkomiser, komiser, komiser yardımcısı, polis memuru

11,60 TL

-adalet bakanlığında: psikolog, sosyal çalışmacı, pedagog

9,42 TL

-adliyede: emanet memuru

8,70 TL

-ceza ve tevkif evlerinde: idare memuru

8,70 TL

-yataklı ve yataksız tedavi kurum ve kuruluşları ile ıslah kurum ve enstitüleri, hayvan yetiştirme ve temin laboratuvarlarında görevli; hasta bakıcı, hayvan bakıcısı, hizmetli, hademe, odacı

8,70 TL

-çarşı ve mahalle bekçisi

7,97 TL

-radyoaktif ve zehirli maddelerle çalışan teknik hizmetler sınıfı personeli

7,25 TL

-öğretmen

7,25 TL

-itfaiye teşkilatında: amir, itfaiyeci, başçavuş, çavuş, onbaşı, er, operatör, şoför

8,70 TL

-zabıta teşkilatında: amir, başkomiser, komiser, komiser yardımcısı, memur ile belediye trafik memuru

7,61 TL

-koruma ve güvenlik görevlisi, güvenlik görevlisi, koruma amir yardımcısı, koruma memuru

5,07 TL

*Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde görev yapan memurların iş riski puanları %20 artırımlı olarak maaş hesaplamasında kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.