Yetiştirme kurslarında da hazırlık ve planlama ücreti ödenmelidir

Yetiştirme kurslarında da hazırlık ve planlama ücreti ödenmelidir

Yetiştirme kurslarında da hazırlık ve planlama ücreti ödenmelidir

01.12.2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, 16.12.2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Hazırlık ve planlama görevi" başlıklı 11. maddesinde; "(1) Bu Kararın 10 uncu maddesinde sayılanlar hariç, müdür yetkili öğretmenler dahil, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlere, haftada 3 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir." hükümleri bulunmaktadır.

Yukarıdaki madde metni hazırlık ve planlama görevinin hangi şartlarda ne kadar ödeneceğini ve Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders niteliğinde yönetim görevi" başlıklı 11. maddesindekilere ödenmemesi gerektiğini belirtmiştir.

Uygulamada ise sadece Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders görevi" başlıklı 5. maddesi ve "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi kapsamında girilen aylık ve ek ders görevlerine karşılık hazırlık ve planlama görevi ödenmektedir

Fakat ilgi Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın diğer maddelerine göre gerçekleştirilen aylık ve ücret karşılığı fiilen okutulan her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ek ders ücreti ödenmesi gerekirken ödenmemektedir.

Örneğin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okuma-yazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi kapsamında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde yapılan ve fiilen okutulan her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Aynı durum Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders ücreti karşılığında görevlendirme" başlıklı 9. maddesi kapsamında görevlendirilen ücretli öğretmenler ile diğer personele ve "Hizmet içi eğitim faaliyetleri" başlıklı 7. maddesi kapsamında görevlendirilen öğretmenlere de fiilen okutulan her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Bu nedenle okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okutulan her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenmesi gerektiğine dair Milli Eğitim Bakanlığınca genel bir yazının hazırlanarak, il milli eğitim müdürlüklerine gönderilmesi gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.