2015 Yılında Eğitim Sorunları Azalmadı

2015 Yılında Eğitim Sorunları Azalmadı

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Çorum İl Eğitim Sekreteri Kenan Taşkın 2015 yılını eğitim öğretim açısından değerlendirdi. Kenan Taşkın ‘ 2015 yılı sorunlarımızın azaldığı bir yıl olmadı’ dedi.

 Ülkenin eğitim durumunun iyileşmemesi ve kısa sürelerle sistem değişikliğine gidilmesinin eğitimi yap boz tahtasına çevireceğini belirten AES İl Eğitim Sekreteri Kenan Taşkın 2015 yılında da, idarecisi, öğretmeni, memuru, hizmetlisi, atama bekleyen öğretmeni  ile eğitim sorunlarının farklılaşarak devam ettiğini kaydetti. Kenan taşkın açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

NORM KADRO MAĞDURİYETLERİ ÇÖZÜLMEDİ

Eğitim sistemimizin yeniden şekillendiği 4+4+4 sisteminde plansız yapılan uygulamalar neticesinde dönüşen okullardaki öğretmenlerin norm kadro sıkıntısı hala devam etmektedir.  Düz liseden Anadolu liselerine dönüşen okullarda bakanlığın sınava giren ve kazanan öğretmenleri kendi okulunda kadroya almamasından dolayı öğretmenler her norm güncellemesinde mahkeme kapılarında kalmaktadır. Kendi oluklunda Anadolu kadrosu vermediği öğretmeni bir başka Anadolu lisesine atamaktadır. Bu atama da sınava dayalı olmadığı için sınav kazanan öğretmen orada da norm fazlası durumuna düşmekte ve göçmen kuşlar gibi  her sene   kendine yer aramaktadır.

 

UZMAN ÖĞRETMELİK SINAVI HÂLÂ YAPILMADI

 2007 yılında yapılan ve bir daha yapılmayan uzman öğretmenlik sınavı aradan geçen onca yıla rağmen hala yapılmadı. O tarihte çeşitli gerekçelerle  sınava giremeyenlerin hakkı onlara verilmedi. Bu zamana kadar uzman öğretmenin maaş farkından yararlanamadılar ve bu büyük adaletsizlik okullardaki çalışma barışını da bozdu.

 

MEMUR GÜVENCESİ ORTADAN KALDIRILMAK İSTENİYOR.

 2105 yılında hazırlanan yeni 657 DMK ‘da yapılmak istenen değişiklik memurun iş güvencesi değil memur güvencesi tehdit altındadır. Devlette memur olmadan ve memurun güvencesi olmadan devlet işlerinin sağlıklı yürütülmesi mümkün değildir.

 

MAAŞ ZAMLARI VERGİ DİLİMİNE KURBAN GİTTİ

25 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:290) ile vergi matrahı 2016 yılı için 12 000 liradan12 600 liraya yükseltilmesi ile çalışanlar % 20’lik vergi dilimine bir ay daha önce girecek. Böylece maaş zamları her yıl olduğu gibi bu yıl da vergi dilimi karşısında eriyecek . Eğitimciler hak ettikleri maaşı almak şöyle dursun ellerindekini de koruyamayacaklar.

 

ÖĞRETMENE ŞİDDET ARTTI

 2015 yılı içinde öğretmenin itibarsızlaştırılması, kıyafeti yüzünden toplum içinde azarlanması ve kendi güvenliğini sağlayamaz duruma gelmesi ile uğradığı şiddette hatta ölümle sonuçlanan saldırılarda artış oldu. Öğretmenler gerek öğrenci gerekse velilerin saldırıları ile karşılaştılar. Alo 147 şikayet hatları ile öğretmenin hedef haline getirildiği bir eğitim ortamında istene verim elde edilemez.

 

OKULLARDAKİ NÖBET GÖREVİNE VERİLECEK ÜCRET ÇOK DÜŞÜK 

Toplu sözleşmelerde karara bağlanan ve aylık 98 TL olan nöbet ücreti yapılan görevin karşılı olmamıştır. Tutulan saat kadar ücret verilmelidir. Ayrıca nöbet isteğe bağlı olmalıdır. Sendikamızın hukuki mücadelesi sürmektedir.
 

HAFTA SONU YETİŞTİRME KURSLARI SORUNLU

Sınav sisteminde okulların ön plana çıkarılması girişimleri olumlu bir yaklaşım olmakla beraber hafta içi ve sonu hazırlık kursları istenilen verimliliğe henüz ulaşamamıştır. Talep edilen her dersten kurs açılması yönünde gerekli tedbirlerin alınmalıdır. Öğrencilerin tercih ettikleri öğretmenle kurs açılması için yeterli sayıya ulaşılamamışsa, kurs açılabilecek öğretmen sayısının birden fazla olması durumunda öğrencinin tercihi yeniden alınmalıdır. Gerekli araçlar sağlanmalıdır.

 

OKULLARDA KAYNAK KİTAP SORUŞTURMASI AÇILIYOR

2015 yılı içinde okullarda yaşanan en büyük sıkıntılardan biri de okullarda kaynak kullanımı ile ilgili yapılan soruşturmalardır. Sistemin doğru işlememesi neticesinde başvurulan kaynak kitapların sorumlusu öğretmenmiş ve öğretmen bundan gelir elde ediyormuş gibi bir havanın oluşturulması, şikâyetlerin yapılması kabul edilemez. Kaldı ki sendikamızın 2186 öğretmenle yaptığı yaptığı ankete göre öğretmenlerin %56 sı ders kitaplarını yetersiz buluyor. %64’ bu yüzden kaynak kitaba ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor.

 

BAZI OKULLARDA İKİL EĞİTİM HALA DEVAM EDİYOR

Yaşadığımız çağda ikili eğitimin ortadan kalkması eğitim açısından en önemli unsurlardan biridir. Sabahın yedisinde derse başlamak akşamın yedisinde dersten çıkmak eğtimin kalitesi açısından hiç de iç açıcı bir durum değildir. 

 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK SON BULMALIDIR.

Ücretli öğretmenlik adı altında öğretmenin emeğinin sömürülmesi maalesef 2015 yılında da giderilememiştir. Aynı emeği ve fedakârlığı gösteren öğretmelerimizin bu durumu en kısa zamanda giderilmeli mesleki kazanımları verilmelidir.

 

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER DAĞ GİBİ BÜYÜYOR

2015 de 320 bin atanamayan öğretmenin var olduğu bir ülkede eğitim politikalarının düzenli olmadığı açıktır. Okullarda 120 bin öğretmen ihtiyacının olduğu düşünüldüğünde öğretmen yetiştirme stratejisinin olmadığı gayet açıktır.

 

YER DEĞİŞTİRME DE SORUNLAR VAR

Zorunlu hizmet affıyla başlayan, sistem ve alan değişikliği ile artan norm sorunu hem ilk atama hem de yer değiştirme bekleyen öğretmenleri mutsuz etmiştir. Ayrıca hala bir araya gelemeyen eşler parçalanmış aileler vardır. Aile birliğinin korunması çeşitli gerekçelere kurban edilmemelidir.

 

MEMUR VE HİZMETLİ SINIFINA HAZIRLIK ÖDENEĞİ VERİLMEDİ

Eğitim çalışanlarının bir bütün olduğu eğitim hizmetinin her sınıftaki arkadaşımız tarafından yürütüldüğü unutulmamalıdır. Bu kapsamda her eğitim öğretim yılı başlangıcında öğretmenlere verilen eğitime hazırlık ödeneği 2015 yılı bütçesine konmadığından memur ve hizmetli arkadaşlarımıza verilmemiştir. Bu adaletsizliğe son verilmelidir. 

 

Anadolu Eğitim Sendikası 

Çorum İl Temsilciliği Basın Sekreterliği

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.