3600 Ek Gösterge Ne Anlama Geliyor?

3600 Ek Gösterge Ne Anlama Geliyor?

Gündemin en çok konuşulan konusu “3600 Ek Gösterge” .

Peki, bu sayı ne anlam ifade ediyor. Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Rafet Ural sizler için açıkladı;

3600 ek gösterge nedir, 3600 ek gösterge ne işe yarar, emeklilik ek göstergelerinin 3600'e çıkması ne anlam ifade eder, ek gösterge 3600'e çıkınca maaşlar mı artacak?

       Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, “Değerli kardeşlerim önemli bir konuya geliyorum. Burayı hassas dinleyelim. Polis, öğretmen, hemşire, din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum.Diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3 bin 600'e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği gidermiş olacağız.” dedi.

       Uzun zamandır hemen hemen tüm sendikalarında dillendirdiği bu mevzu sonunda gerçek oluyor. Her şeyden önce ‘3600 ek gösterge’nin yukarıda açıklanan memurlar için çok büyük bir kazanım olduğunu belirteyim. Yıllar önce Necmettin Erbakan Hoca’nın memur maaşlarında yaptığı iyileştirmeden sonra yapılan en büyük köklü değişiklik ve iyileştirmenin bu olduğu aşikar. Cumhurbaşkanımızında ifade ettiği üzere kamu çalışanları arasında,  emekli maaşlarındaki adeletsizlikte son bulmuş olacak.

        Ek gösterge devlet memurlarını yakından ilgilendiriyor. Fakat iki gündür tarafıma ulaşan sorulardan, memurların bu konuyu, aslında detaylıca bilmediğini gösteriyor. Burada somut örnekler üzerinden konuyu  açıklamaya çalışacağım. ‘3600 ek gösterge’ memurların ve sendikaların en çok önem verdiği konuların başında yer almaktadır. Geçtiğimiz dönem toplu görüşmelerin de en önemli konu başlığını oluşturuyordu. Ek gösterge; memurun aylık brüt ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır. Özellikle  emekli maaşı ve emekli ikramiyesinde büyük bir değişiklik arz etmekte. Bunu aşağıdaki tablo sayesine rahatlıkla görebilirsiniz.

      Hatırlarsanız daha önce ülkemizin güvenlik alanındaki göz bebeği olan polis memurları için 2200 olan ek göstergeleri 3000 olmuştu. Ancak bu artış beklentiyi karşılamamış ve 3600 ek göstergeye yükseltilmesi beklentilerini getirmiştir. İşte bu beklenti yıllardır tüm memurlar için adeta bir hayal olmuştu. Gerçekleşiyor olması çok büyük mutluluk yarattı.

      Emeklilik şartlarını doldurmasına rağmen çocukları okuyan, çocuklarının evlilik hazırlığını yapan birçok kamu çalışanı emekli olduğunda maaşında yaşanan düşüş sebebi ile emekliliğini ertelediğini biliyoruz. ‘3600 ek gösterge’ gerçekleştiğinde bu düşüşler yaşanmayacak ve kamu çalışanı zamanı geldiğinde emekli olacaktır. Aynı zamanda genç nüfus için kamuda istihdam açılacaktır. 

       Ek göstergenin özellikle emeklilik haklarına etkisinin fazla olması nedeniyle, memurlar emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çıkarılması isteği oluşturmaktadırÖğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler başta olmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olan pek çok memur ilgili yasanın biran önce gerçekleşmesini bekliyordu. Değişen parlamenter sistem ile yürütmenin başındaki isim olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuyu gündemine alması ve olacağına dair söz beyan etmesi, beklenti içinde olan kesimde olumlu karşılandığını görüyoruz. Kamudaki diğer memurlarında bu anlamda  beklenti içinde olduğunu belirtmeden edemeyeceğim. Bu açıklama, kamuda diğer unvanlarda bulunanlara da artışların yapılması konusunda ki beklentiyi hızlandırmıştır.

       Durumu rakamlar ile izah edecek olursak göstergenin yükselmesi (3000’den 3600’e yükselmesi) ile emekli olan bir öğretmenin maaşında 400 ile 500 lira emekli ikramiyesinde ise 10 bin ile 20 bin lira arsında bir artış meydana gelebilecek.

30 hizmet yılı dolan ve son basamakta yer alan yüksek okul mezunu kişiler üzerinden yapılan hesaplamalar şu şekildedir:

3000 ek göstergeli öğretmenin aylık maaşı 2.594 TL. İkramiye tutarı 93.000 TL.

3600 ek göstergeli öğretmenin aylık maaşı 2.990 TL. İkramiye tutarı 108.000 TL.

Maaş hesaplama robotunda sadece ek gösterge rakamı değiştirilerek hesaplama yapıldığında öğretmen maaşlarındaki  değişim bu şekildedir. Kıdem yılı arttığında rakamlarda da artış görülmekte.

       Ömrünün uzunca bir süresini kamu hizmetinde çalışarak geçiren devlet memurlarının emekliliklerinde de daha iyi bir hayat sürdürmeleri için yapılacak olan bu ‘3600 ek gösterge’ değişikliğini önemsiyor ve yerinde buluyoruz.

  Rafet URAL

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Bşk. Yrd.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.