AES, Promosyon İade Hukuksuzluğuna Dur Dedi

AES, Promosyon İade Hukuksuzluğuna Dur Dedi

Anadolu Eğitim Sendikasından Yapılan Açıklama:

 Yıllarca bankalar ve Milli Eğitimler arasında el değiştiren promosyon ödentilerinin asıl sahibi olan öğretmenlere verilmesi sendikamızın mücadele konusu olmuş, bir çok ilde sözleşmeleri öğretmen lehine iptal ettiren sendikamız üyelerinin hakkını kimseye kaptırmamıştır. Bu atama-yer değiştirme döneminde sendikamıza ulaşan (yer yer geçen yıl da yaşandığını öğrendiğimiz) banka promosyonu iadesi konusu “bu kadarına da pes” dedirtecek boyuttadır.


İstanbul İl Başkanlığımıza telefon ve maille ulaşan çok sayıda öğretmen Bayrampaşa başta olmak üzere çeşitli ilçelerden başka ilçelere tayini çıkan öğretmenlerin ilişiklerinin kesilmediğini, bu işlem için banka promosyonlarının dönemsel payının elden toplandığını ihbar etmişlerdir. Birkaç yüz liralık meblağların belgesiz (elden) toplanması tam da Deli Dumrul hikayesidir.

Öğretmene yasal hakkı çerçevesinde, banka tarafından, maaş hesabına yatırılan promosyonlar üzerinde okul müdürünün, ilçe milli eğitim müdürünün ne hakkı olabilir? Atanılan yeni ilçe veya ilde yine bir banka (belki de aynı banka) ile mahsuplaşabilecek olan öğretmendir, atandığı yerin promosyondan doğan hakkını almak da hakkıdır.   Her durumda Milli eğitim promosyona dair işlemi özlük dosyasında belirtmek (talep ile taraflara belgelemek dışında) bu işin dışındadır.

İlişik kesme işlerini zamanında yerine getirmekle yükümlü kurumların işkembeden şart uydurması, öğretmenin kesesine çökmesi en hafifinden suçtur. Elden toplanan paranın hukuki karşılığı da haraçtır.

Bu hukuksuz uygulama üzerine doğrudan Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşen AES İstanbul İl Başkanımız Sayın Mehmet SATAR; promosyonla ilgili talebin ilişik kesme işlemine ön şart olmasına itiraz ederek derhal bu uygulamadan vaz geçilmesini, elden ödeme yapmış öğretmenlere paralarının iade edilmesi, ilişik kesme işlemlerinin tamamlanmasını talep etmiştir. Talebimizin hukuki gerekçeleri doğrultusunda reddi mümkün olmadığı için müdürlük ve okullar tarafından yapılan yanlışlıktan dönüleceği sözü verilmiştir. Okul duvarlarına, panolarına asılan “bize para verin yoksa ilişiğinizi kesmez süründürürüz” duyuruları da kara mizah olarak kayıtlara geçmiştir.

Geçtiğimiz yıl da farklı il ve ilçelerde banka promosyonu iade etmeden ilişiği kesilmeyeceği tehdidine maruz kalan öğretmenlerimiz olduğunu, bazılarının elden bazılarının da ilçe milli eğitimlere banka havalesiyle promosyon iadesi yaparak ilişik kestiğini üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.

Münferit olsa da öğretmenin payından milli eğitime hatta okullara pay ayırmak isteyen müdürlüklere de rastlansa da sendikamıza bilgi verilmesi durumunda tarafımızdan müdahale edilmektedir. Hakkını arama noktasında çekimser olan, milli eğitim müdürlüğünün sözlü-yazılı her talebini kanuni zanneden meslektaşlarımızı da bilgilendirecek olan bizleriz. Bir öğretmenin yeni atandığı ilçede alacaklı olduğu promosyonu alabilmesi esnasında eski görev yerindeki promosyon fazlalığını mahsuplaşması bankanın talebiyle başlar, alacaklı kurum ancak bankadır. Milli eğitimin bu mahsuplaşmaya aracı olması başka, elden veya başka şekilde para toplaması başkadır. Hiçbir durumda tayinle ilgili iş ve işlemler için durumdan vazife çıkarılmaz, ilişik kesme işlemleri için “bankanın parasını bize öde” denemez.

Öğretmenlerimizin bugüne kadar maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları da, bundan sonra yaşayabilecekleri olayları da mevzuat çerçevesinde değerlendirmeleri, hakim değillerse sendikalarından bilgi almaları önemlidir. Talimat ve talepleri emir telakki etmemek, mantıksız ve hukuksuz bulduğumuz uygulamaları sorgulamak her şeyden önce eğitimci olmanın gereğidir.

Bu son olayda olduğu gibi pek çok örnek durumda mağdurların üyelik durumuna bakmadan soruna anında müdahale eden Sayın Mehmet SATAR şahsında AES İstanbul İl yönetimimize, ilçe başkanlarımıza ve hakkını arama cesareti olan öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

 

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.