Aktifsen'den MEB Kanununa Tepki

Aktifsen'den MEB Kanununa Tepki

Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu bu karar ara karar niteliğinde olup esasa ilişkin karar daha sonra verilecektir. Yani bu karar ile dava sonlanmış değildir, aksine esasa ilişkin inceleme yapılarak söz konusu yasa maddelerinin iptal edilip edilmeyeceğine ileri süreçte karar verilecektir.

 Gelinen aşamada 4 yılını doldurmuşOkul Müdürleri, Müdür Başyardımcıları ve Müdür Yardımcıları kanunda 2013-2014 ders yılı bitiminde görevlerinden alınacaklardır. Ancak bu gün (11.06.2014) verilen karar Anayasa Mahkemesinin nihai kararı olmadığından bu hükümlerin iptal edilme ihtimali halen devam etmektedir.

Bu durumda görevden alınan okul yöneticilerinin kanun karşısında ne yapacağısorunu ortaya çıkmaktadır:
Öncelikle kanun gereği görevden alınanların Anayasa Mahkemesinin ileride İptal Kararı vermesi dışında yapabileceği pek bir şey olmadığını belirtmek gerekir. Ancak Anayasa Mahkemesinin iptal kararı vermesi halinde ise bu kararın geriye yürümediği dikkate alındığında ve daha sonra iptal kararı verilse bile görevinden alınan Müdür, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcıları eski görevlerine dönemeyecekleri sorunu çıkacaktır.
Bu durumda bizim tavsiyemiz, görevden alınan idareciler kendilerine tebligat yapıldıktan sonra 60 gün içinde kendilerini görevden alan işlemin ve dayanağı olan kanun maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle İdare Mahkemelerinde iptal davası açmalıdırlar. Bu iptal davalarında atama işleminin dayanağı kanun maddesi olduğu için doğrudan olumlu sonuç almak zordur. Buna rağmen bu davalar sürerken Anayasa Mahkemesinin ilgili kanun maddesinin iptaline karar vermesi durumunda söz konusu idare mahkemesi de dayanağı kalmayan işlemin iptaline karar verebilecektir. Böylece idare mahkemesi geriye dönük işlemi iptal ettiği için de görevden alma/atama işleminin geri alınması istenebilecektir. Burada amaç, İdare Mahkemesinde açılacak İptal davası devam ederken Anayasa Mahkemesini muhtemel bir İptal kararından yaralanmayı sağlamaktır. Sonuç olarak yasal süreler kaçırılmadanİdare Mahkemelerinde açılacak iptal kararları Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez şeklinde çıkarılacak sorunları telafi edecektir.
 
Aktif Eğitim Sen

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.