Atama Bekleyen Engelliler

Atama Bekleyen Engelliler

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, engelli vatandaşların kadro beklediğini ifade ederek, “Engelli kardeşlerimizin işe girmesi, sadece maddi bir ücrete kavuşma değil, manevi bir motivasyona ulaşmak anlamına geliyor” dedi.

 Memur-Sen tarafından düzenlenen “Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok” programı Gençlik Parkı Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde yapıldı. Programda konuşan Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, sözlerine, Soma’da maden ocağında çıkan yangın sonucu hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.


 

Engelliler Hepimizin İmtihanı

 

Engelliler Komisyonu’nun, yaptığı çalışmalarla topluma engelleri anlattığını ifade eden Gündoğdu, şöyle devam etti: “Komisyonumuz, toplumun engellileri anlaması için yaptığı çalışmalardan ötürü teşekkürü hak ediyor. İnsanlar, mal, can, din ve akıl emniyeti gibi doğuştan haklarla doğarlar. Bunlar kutsal haklardır. Cinsiyeti ve ırkı ne olursa olsun herkes bu konuda eşittir. Cenabı Hak Kur’an-ı Kerim’de hitapta bulunurken, hitabının muhatapları da ‘ey iman edenler veya ey insanlar’ şeklindedir. Sadece akli melekelerden yoksun insanlar bu emirlerin muhatabı değildir. Cenabı Allah’ın akıl vermediği insanlar da tamamımızın imtihanıdır zaten. Dünyadaki en önemli sorumluluklarımızdan biri de budur.”



 

Asıl Sorun Basiret Engelliler

 

Basiret engelli olanların dünyada yaşanan zulme sessiz kaldığını belirten Gündoğdu, “Bu engellilerin dünyaya, insanlığa, demokrasiye bakışını gördüğümüzde ‘basiret engeli olanlar kimin imtihanı’ diye sormadan edemiyoruz. Yani kendi ülkende medeniyetin, insan haklarının savunuculuğunu yap, bir balina bile karaya vurduğunda dünyayı ayağa kaldır. Ama diktatör katil Esed çocuklara bomba yağdırsın ve ölmek üzere olan 9 yaşındaki çocuk onu Allah’a anlatacağım diyerek aramızdan ayrılsın, bu zulme sessiz kal, esas engel budur. Ölümü geçim kaynağı yapmak, Siyonist bakışıyla insanların ölümünden beslenmek, işte asıl engelliler bunlardır. Birleşmiş Milletler ile değil ama ‘birleşmiş yürekler’ ile bu dünyadan insana bakış engellerini de hep beraber kaldıracağız” şeklinde konuştu.


 

Engelleri Kaldırmak Devletin Görevi

 

Engelliler için engellerin kaldırılması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, engelli vatandaşların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Teknik olarak bakıldığında engellerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası şeklinde çeşitleri var. Burada yapılması gereken, engelleri doğuran sebepleri ortadan kaldırmaktır. Engelliye engelleri kaldırmak da bunların içinde yer almalı. Yönetici olmanın önündeki engelleri kaldırmak devlete düşüyor. Devlet Personel Başkanımızın da bu konuda çalışması gerekiyor. İş yerine ulaşımdaki, ibadet etmedeki engelleri kaldırmalıyız. Diğer yandan engelli olmayan birisi hacca gideceği zaman 4 bin Euro’ya gidiyorken, engellilerimiz yanında bir refakatçi alıyor ve 8 bin Euro’ya gidiyor. Elvan başkan diyor ki, ‘kaldırımda bile engelsizler basiret engeli ile arabalarını park ettiği için yürüyemiyoruz. Daracık imkânlarımızla hiç değilse araba alalım da bu engelleri aşalım diyoruz, ÖTV’den kurtuluyoruz ancak KDV önümüze çıkıyor.’ Yani ben şunu anlıyorum, devlet denizde değil, bir karış suda boğuyor.”

 


Konuyu Başbakan’a Sunalım

 

Ahmet Gündoğdu, engelli yıldız yeteneklere sahip çıkılması gerektiğini kaydederek, “Sosyal devlet gereği olarak sanat ve sporda engelli kardeşlerimize sahip çıkılmalı. 58 bin kadro var, 35 bini doldu diyor başkan. 23 bin kadro boş. En az 50 bin engelli kardeşimiz daha iş bekliyor. En geç Temmuz’da, tamamını Başbakanımızla ben de paylaşayım. Bu kardeşlerimizin işe girmesi sadece maddi bir ücrete kavuşma değil, manevi bir motivasyona ulaşmayı da ifade ediyor” diye konuştu.


 

Her Şeyde Bizden Öndeler

 

Ülke kazanımları için engellilerin her daim önde olduğunu söyleyen Gündoğdu, “Demokrasiye ve millete sahip çıkmada bizden geri kalmayıp ileri gidiyorlar. Dünya mazlumlarına sahip çıkma konusunda, Mısır, Suriye, Arakan, Myanmar, Orta Afrika ile ilgili çalışmalarda yine bizden öndeler. Kamuda başörtüsü serbestliği için imza toplayalım dedik, gözleri cam gibi görenler basiret engeline takıldı. İnsanlar, imza standına sırtını dönerken, engelli kardeşlerimiz bu ülkede eşit yurttaşlığa geçeceksek bu engel ortadan kalkmalı diyerek bu kampanyaya sahip çıktılar. Çözüm sürecinde ‘kardeşliğin önündeki engeller kalkmalıdır’ projesine yine engelli kardeşlerimiz sahip çıktı” ifadelerini kullandı.
 



Bakıştaki Engelleri Gidermeliyiz

 

Engellilerin 1 Mayıs Emek, Dayanışma, Kardeşlik ve Medeniyet buluşmasında başı çektiğini dile getiren Gündoğdu, “Kardeşliğimizi pekiştirmek için Diyarbakır’a gittik. 19 ilden 167 otobüs gelmişti. Bu otobüslerde engelliler komisyonu başkanı ve üyeleri de vardı, hep birlikteydik. Eğer biz bakışlardaki engelleri giderirsek, bu imtihan meselesine sabrettiğimizde gerçekten kazanan olacağız. Ortak akıl devreye girecek. Bu nedenle, ben bu programları önemsiyorum” dedi.

 

Gündoğdu, Soma’da yaşanan üzücü kaza nedeniyle ampüte futbol takımı ile yapılacak maçın ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.
 



Atama Bekleyen Engelliler

 

Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu, hizmet konusunda farklı çalışmalar üretme gayreti içerisinde olduklarını belirtti. Uğurlu, “Kronik sorunların bir anda çözülmesi mümkün değil. Sorunların çözümü sadece engellilerin, toplumun veya devletin değil, medeniyetimizin sorumluluğundadır. Nüfusumuzun 12,9’u, yani 8 milyonu engelli kabul edilmektedir. Bunlara yeni kadrolar açmak için gerekli çalışmaları yapmak bizim ve Memur-Sen’in görevleri arasındadır” şeklinde konuştu.




 

35 Bin Atama Yapıldı

 

Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise, engelli bireyleri yetiştiren ailelerin yaşadığı zorluklara değinerek, engelli istihdamı hakkında bilgi verdi. Engelli memur adayları için yapılan merkezi sınavın önemine değinen Kumbuzoğlu, “Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar sonucunda yaklaşık 13 yıl içinde, 5 bin 777 olan istihdam sayımız, şu an 35 bine dayanmış durumda” dedi.

 

Programda okunan şiirler konuklara duygu dolu anlar yaşattı. Engelli Elif Gamze Bozo’nun, “Hayatımda bana göre engel yok! Zaten ben engelli değilim ki! Toplum adımı engelli koydu” sözleri uzun süre alkışlandı. Program, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu’nun, şiir okuyan öğrenciye plaket vermesiyle sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.