Bakanlıktan Adil ve Sürdürülebilir Bir Tayin Sistemi Talep Ettik

Bakanlıktan Adil ve Sürdürülebilir Bir Tayin Sistemi Talep Ettik

Anadolu Eğitim Sendikası olarak; Milli Eğitim Bakanlığına başvurarak, öğretmenlerin yer değiştirmelerinde adaletli bir sistemin olmasını talep ettik. Kamuoyunda yalnızca özür gruplarında sorun yaşandığına dair bir algı olsa da isteğe bağlı tayinler de güçlükle yapılmaktadır. Kimi ilçelerde ve uzak köylerde çakılı kalmış on binlerce öğretmenimiz vardır. Yüksek hizmet puanlarına rağmen milim yer değiştiremeyen bu öğretmenler mesleki tecrübelerini farklı okullarda geliştirebilir. Teşvik edilen bir rotasyon da ayrıca yarar sağlayacaktır.

Söz konusu başvuruda; tayinlerin sadece bir umut veya tahminden öteye götürülerek, adaletli bir sıra tayin sisteminin olmasının yerinde bir uygulama olacağını belirttik. Sıraların yaz tatili ve yarıyıl tatilinde en az iki defa çalıştırılmasının yerinde bir uygulama olacağını, gerekirse bu konuda öğretmenlere anket uygulanmasının, taslak çalışmaya görüşler alınması suretiyle geri bildirim alınmasının adil bir sistem için yol gösterici olacağını bakanlığın bilgisine sunduk.

Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

  Sayı :    855-18/4894                                                                                       Tarih:13/02/2018

  Konu: Öğretmen Atamada Sistem Değişikliği

 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne

  İlgi: a) T.C. Anayasası

          b) 17/04/2015 Tarih ve 29329 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme

               Yönetmeliği 

      

              Öğretmen atamalarında yıllardır süre gelen sorunlar öğretmenlerin iş yaşamını olumsuz etkilemiştir. İşinde mutsuz öğretmenler özel yaşamında da mutsuz olmuş ve hayattan beklentileri düşmüştür. Bunun en büyük nedeni; adaletsiz bir atama sisteminin olmasıdır. Her ne kadar atamaların türü içinde hizmet puanı geçerli olsa da, il içi atamalar tam olarak bitmeden il dışı atamalar, il dışı atamalar tamamlanmadan özür grubu atamalar yapılmaktadır.

            Kamuoyunda yalnızca özür gruplarında sorun yaşandığına dair bir algı olsa da isteğe bağlı tayinler de güçlükle yapılmaktadır. Kimi ilçelerde ve uzak köylerde çakılı kalmış on binlerce öğretmenimiz vardır. Yüksek hizmet puanlarına rağmen milim yer değiştiremeyen bu öğretmenler mesleki tecrübelerini farklı okullarda geliştirebilir. Teşvik edilen bir rotasyon da ayrıca yarar sağlayacaktır.

               Pek doğaldır ki tayin isteyen her öğretmenin isteği yerine getirilmez ancak adaletli bir atama sistemini herkes kabul edebilecek, ona göre iş ve özel yaşamını bir düzene koyacaklardır. Atamalar sadece bir umut veya tahminden ileri götürülmüş olacaktır. Atamalardaki olumsuz durumlara örnek verecek olursak; yüksek hizmet puanına sahip bir öğretmen il içi atama ile köyden il veya ilçe merkezine ataması yapılmamakta ancak merkeze ilk atama öğretmen atanabilmektedir. Ayrıca atamalara ayrılan kontenjanların ihtiyaca cevap olması tartışılmalıdır. Kontenjanlar yerine bütün atamalar için sıra sisteminin olması adil bir sistem getirecektir. Önemli olan belirli bir sistemin olması hizmet puanına göre sıraya girilmesidir. Ve bu sıraların yaz tatili ve yarıyıl tatilinde en az iki defa çalıştırılması yerinde bir uygulama olacaktır.

Sendikamızın bakanlığa arz ettiği “Öğretmen Sirkülasyonu Raporu” bu kapsamda hal güncelliğini korumaktadır. Yanı sıra bu konuda öğretmenlere anket uygulanması, taslak çalışmaya görüşler alınması suretiyle geri bildirim alınması adil bir sistem için yol gösterici olacaktır. Bakanlığımızın adil ve sürdürülebilir bir yer değiştirme sistemini hayata geçirmesi için katkı sunmaya devam edeceğiz.

Gereğini arz ederiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.