BRANŞ FAZLALIĞI ÖZÜR GRUBU ATAMALARINDA SORUN TEŞKİL ETMEMELİDİR

BRANŞ FAZLALIĞI ÖZÜR GRUBU ATAMALARINDA SORUN TEŞKİL ETMEMELİDİR

Memur-sen Ankara İl Başkanı ve Eğitim Bir Sen 1 nolu Şb. Bşk. Mustafa KIR özür grubu atamalarında mağdur edilen öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

 

 ÖZÜR GRUBU İÇİN 10 İL DEĞİL, 81 İL AÇIK TUTULMALIDIR 

 

Bu günlerde telefonlarımız susmak bilmiyor. Ya öğretmenlerin dakikalarca sitem dolu sözlerini ya da hıçkırıklarla ağlama seslerini dinliyoruz.  MEB iller arası yer değiştirme döneminde 7 ilin atamaya açık tutulması sebebiyle aradığını bulamayan öğretmenler bütün umutlarını özür grubu atamalarına bağlamışken şimdi de özür grubu atamalarında özellikle sınıf öğretmenleri için sadece 10 ilin açık gösterilmesi başta sınıf olmak üzere bulunduğu ilden başka illere özür grubu atanma isteğinde bulunan öğretmenlerimizi hayal kırıklığına uğramıştır.

 

 ŞİMDİ HER YENİ SİSTEM ÇÖZÜM YERİNE ÇÖZÜMSÜZLÜK GETİRİYOR 

 

Özür grubu atamalarının yılda ikiden bire indirilmesi, il emrine yapılabilen atamaların kaldırılması, 4+4+4 sistemi ile özellikle sınıf öğretmenlerini norm dışına itilmesi, sendikaların öğretmenlerin sosyal, ekonomik ve eğitimle ilgili sorunlarının çözümüne yönelik önerilerine Milli Eğitim Bakanlığının adeta karşı atağa geçmesi sorunları çözme yerine çözümsüzlük üretiyor. Eğitim çalışanlarına huzur yerine huzursuzluk veriyor. Huzursuz öğretmen huzur verebilir mi? Kendisi sorunlu olan başkalarının sorununu çözebilir mi? Sistemler insanların karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırmak için üretilir. Her yeni sistem sorun çözme yerine çözüm üretiyorsa o zaman yeni sisteminde sorgulanması gerekir. Önemli olan sistem değil,  insandır. Onun için insanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesi günümüze kadar hepimize ışık tutmuştur.

 

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI OLAYA MÜDAHİL OLMALIDIR 

 

Aile toplumun çekirdeğidir. Bu güne kadar millet olarak iç ve dış bölücü mihraklar tarafından yıkılamayışımızın sebebi aile yapımızın sağlamlığına bağlıdır. Özür grubu atamalarının ağırlığını eş durumu atamaları oluşturuyor. Eşler ayrı, çocuklar ya annenin ya da babanın yanında veya çocuk olmasa yine karı-koca farklı illerde dört gözle mutluluk tablosu çizmek için bir araya gelecekleri günü sayarken önlerine birden bire koskoca bir belirsizliğin çıkmasıyla hevesleri kursağında kalıyor. Atanmak için sisteme giriyor. Sistem atanmasına engel olmadığı için açılıyor. Ancak sıra eşinin bulunduğu il ve ilçe den okul tercihine gelince ‘atanacağınız ilde branşınıza uygun kontenjan olmadığından atamanız gerçekleştirilememektedir.’ ibaresi ile karşılaşıyor.

 

Şimdi soruyorum: Eş durumu özür grubunda öğretmen fazlalığı özür grubuna kapalılığa mazeret sayılabilir mi? Bu fazlalık ne kadar devam edecek? Bu belirsiz zaman içerisinde eşler eşlerden, çocuklar ana ve babalarından hep ayrı mı kalacak? Bu durumun eş ve çocuklar üzerinde açacağı tahribat hiç hesaba katılmış mıdır? Bu işin mağdurlarından önce parçalanmış ailelerin önlenmesi için olaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı derhal müdahale etmelidir.

 

ÖZÜR GRUBU ATAMALARINA ÖĞRETMEN FAZLALIĞI ENGEL TEŞKİL ETMEMELİDİR

 

Bilindiği üzere 4+4+4 sistemi ile özellikle 50 bine yakın sınıf öğretmeni norm dışında kalmıştır. Bu norm dışı olayı sadece birkaç ili değil tüm illeri ilgilendirmektedir. Öğretmenlerin norm dışında kalmaları kendi istekleri ile oluşan bir durum değil, sistem değişikliğinin getirdiği bir olgudur. Sistem rayına oturana kadar hiçbir sınıf veya branş öğretmeninin mağduriyetine sebebiyet verilmemelidir. Atacağı illerde branşında fazlalıkta bulunsa bile 81 il atamaya açık tutulmalı il emrine hatta eşinin bulunduğu ilçe emrine ataması yapılmalıdır. Özellikle yeni sistemle birlikte her ilde sınıf öğretmenliği alanında norm fazlalığı oluşmuştur. Özür grubu atamalarında sınıf öğretmeni olan illerin ihtiyacı giderileceği gibi ihtiyaç fazlası olan öğretmende gittiği ilde de ihtiyaç fazlası olacaktır. Burada mühim olan okulları öğretmensiz bırakmamak ve öğretmenlerin de huzur içerisinde görev yapmasını sağlamaktır. Çünkü A İlinde norm dışı kalmak ile B ilinde norm dışı kalmak arasında bir fark yoktur.  

 

Sanıldığı gibi iller arası tayin isteğinde bulunan veya özür grubundan tayin isteyen öğretmenler sebebiyle eğitim-öğretimi sıkıntıya sokacak hiçbir sorun oluşmayacaktır. Asıl sorun atanması yapılmayarak sıkıntıya girecek öğretmenlerden doğacak sorundur. Çünkü tayin isteyen öğretmenlerden oluşacak sorun il içindeki norm dışı öğretmenler tarafından telafi edilecektir. 

 

Sistem rayına girene kadar norm dışında kalan öğretmenler özlük haklarında hiçbir mağduriyet yaşatılmadan bulundukları iller de ve ilçelerde ‘Okullar Hayat Bulsun’ projelerinde, okullarda öğrencilere yönelik açılacak kurslarda ve sınav hizmetlerinde ayrıca il ve ilçelerin bünyesine uygun projelerin uygulanmasında görevlendirilmek suretiyle değerlendirilmelidir. 

 

NORM DIŞINDA KALAN VE ATAMASI YAPILAMAYAN ÖĞRETMENLERİ FERAHLATMAK MİLLİ EĞİTİM BAKANIMIZIN GÖREVİDİR

 

 Öğretmenlere sürekli çözüm yerine çözümsüzlük, umut yerine umutsuzluk önerilmesi eğitim öğretimin bağrında açtığı tahribat giderek büyümektedir. 2012-2013 Eğitim-öğretim yılının açılmasına az bir zaman kala tüm öğretmenler Milli Eğitim-Bakanımızın ağzından kendilerinin moralitesini yükseltecek sözcükleri sabırsızlıkla beklemektedir. Sorunların çözülmesinin olumlu semeresi Başta Milli Eğitim bakanlığımız olmak üzere tüm milletimize kısa zamanda yansıyacaktır.

 

Eğitim-Bir-sen olarak bizim görevimiz oluşan ve oluşacak sorunlara yönelik çözüm üretmek, bakanlığımıza sunmaktır. Şimdi Milli eğitim Bakanlığımızdan acilen sorunların çözülmesini bekliyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.