Çözüm Süreci Yeni Anayasa Yapımını Engellememelidir

Çözüm Süreci Yeni Anayasa Yapımını Engellememelidir

Memur-Sen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı sonuç bildirgesinde, ‘Çözüm Süreci’ ve yeni anayasanın birlikte yürütülmesi çağrısı yer aldı.

 Alanya’da gerçekleştirilen ve üç gün süren toplantının sonunda hazırlanan sonuç bildirgesi Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu tarafından açıklandı.

22 maddelik sonuç bildirgesinde, çözüm süreci, yeni anayasa, kılık-kıyafet özgürlüğü, Kamu Personeli Danışma Kurulu’nun gündemindeki konular, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 2013 yılı toplu sözleşme konuları ile dünyadaki son gelişmeler ve sorunlar değerlendirildi.

Söz konusu konularla ilgili çözüm önerileri ve tekliflerin oluşturulduğu toplantıda şu kararlar alındı:

Çözüm Süreci

-Türkiye, 30 yıldır yaşadığı terör sorunundan yerli bir dille ve milli birlikle kurtulacak tarihi ve kültürel birikime sahiptir. Sorunun bitmesi noktasında dünya görüşleri, ideolojileri ve hedefleri farklı toplum kesimlerinin ortak iradesi fazlasıyla mevcuttur.

-Konfederasyonumuz çözüm sürecini ve bu süreç kapsamında Genel Başkanımız Ahmet Gündoğdu’nun da dâhil olduğu akil insanlar grubunun çabalarını kararlılıkla desteklemektedir. Çözüm sürecindeki kırmızı çizgilerimiz, şehit yakınlarını ve gazileri incitmemek, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüdür.

-Çözüm sürecinin milletimizin beklentisi doğrultusunda sonuçlanması halinde Türkiye sadece terör sorunundan kurutulmayacak, terörü besleyen bataklık kuruyacak, terörle mücadeleye harcanan kaynak ve enerji Türkiye’nin büyümesine, refahına aktarılacaktır. Böylece Türkiye bölgesinde lider ve küresel aktör olarak dünya demokrasi ve ekonomi süper liginde hak ettiği sıraya yükselecektir.

-Çözüm sürecini destekleyenlerin yanında bu süreci içerde ve dışarıda akamete uğratmak ve sabote etmek isteyenler olacaktır. Bu çerçevede çözüm sürecini destekleyen kişi, kuruluş, aydınlarımız ve aziz milletimiz sabırlı ve sağduyulu tavrını sürdürmelidir.

Yeni Anayasa

-Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun, 2012 Aralık ayı sonuna kadar yeni anayasa taslağını tamamlamamasını millet tarafından verilen görevi yerine getirilmemesi olarak görüyor ve bundan kaygı duyuyoruz.

-Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda üyesi bulunan siyasi partilerin liderleri, anayasaların bir mutabakat metni olduğu gerçeğinden hareketle bir araya gelmeli ve sürecin hızlanması noktasında ortak irade beyanında bulunmalıdır.

-Çözüm süreci yeni anayasa için, yeni anayasa da çözüm süreci için bekletici sorun olarak görülmemelidir. Bu çerçevede yeni anayasa taslağı TBMM tatile girmeden Meclis gündemine alınmalıdır.

-Yeni anayasa yapım sürecinin hızlanması amacıyla medya, parlamento dışı siyasi partiler ile STK’lar; parlamentoda grubu bulunan siyasi partiler, hükümet ve TBMM üzerinde baskı oluşturmalıdır.

-Türkiye, milleti ve devletiyle insan onuruna dayanan, vesayete ve darbelere kapıları kapatan; özgürlükçü, sivil, demokratik, sosyal, hukuk devleti gerçek anlamıyla hayata geçiren, bireyi devlet karşısında güçlü kılan, kamu görevlilerine siyaset ve grev haklarını kazandıran, din ve vicdan özgürlüğünü, düşünce ve kanaat hürriyetini, insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla dizayn eden yeni bir anayasa yapmalıdır.

Kılık-Kıyafet Özgürlüğü

-Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz, kamuda kılık-kıyafet özgürlüğü için 18 Mart’ta başlatmış olduğumuz sivil itaatsizlik eylemine destek vermiş, eylemin ısrarla sürdürülmesi kararını almıştır.

-Hükümetin, anayasal ve yasal dayanaktan yoksun 82 model kılık-kıyafet yönetmeliğini hala yürürlükte tutmasını haklı gösterecek bir gerekçesi bulunmamaktadır. Yönetmelik, milletimizin beklentisi ve medeniyet değerlerimiz çerçevesinde kılık-kıyafet özgürlüğünü temin edecek şekilde değiştirmelidir.

-2015 yılı sonuna kadar Türkiye üç seçim süreci geçirecektir. Ancak, hala kadınların seçilme hakkını sınırlayan yasaklar mevcuttur. Bu seçim süreçleri başlamadan kadınların seçilme hakkını sınırlayan bütün yasaklar kaldırılmalı ve zihinlerden silinmelidir.

Kamu Görevlilerinin Beklentileri

-Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda üzerinde uzlaşmaya varılan ve aralarında 2005 yılından sonra göreve başlayanlara bir derece verilmesi, disiplin cezalarının affı, yardımcı hizmetli sınıfındakilere ek gösterge verilmesi ile aday memurların disiplin işlemlerinin yeniden düzenlenmesi konularının da yer aldığı ancak hükümetin halen yerine getirmediği kamu görevlilerinin talep ve beklentilerini içeren 14 madde bir an önce hayata geçirilmelidir.

-4/B ve 4/C’liler başta olmak üzere kamuda görev yapan sözleşmeli ve geçici personelin kadroya alınması süreci bir an önce tamamlanmalıdır.

-Medyada kamu personel sisteminde kapsamlı değişiklik çalışmaları yapıldığına ilişkin haberler yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük memur konfederasyonu olarak bizim dışımızda gerçekleştirilen ve fikir belirtmediğimiz herhangi bir çalışmayı kabul etmeyeceğimizi belirtmek isteriz. Bu çerçevede kamu görevlilerinin kazanılmış haklarını yok sayan ve mevcut düzenlerinin bütünüyle değişmesi sonucunu getirecek rotasyon düzenleme ve uygulamasına hiçbir şekilde izin vermeyiz.

-Kamu hizmetinin bütün vatandaşlara eşit şekilde sunulması ve personelin dengeli dağılımı için yapılması gereken; istihdamda zorluk çekilen bölgelerde görev yapan personele mali, sosyal ve özlük hakları yönüyle teşvik uygulamalarının hayata geçirilmesidir.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

-1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü işçi ve memur konfederasyonları olarak birlikte kutlamayı önemsemiştik. Ancak, ilk olarak Kamu-Sen ve KESK arasındaki bildiri krizi, ardından da DİSK ve KESK’in dayanışma kavramıyla örtüşmeyen bencil tutumları nedeniyle ortak kutlama imkânı ortadan kalkmıştır.

-Başkanlar Kurulumuz, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü “Hak, emek, barış ve kardeşlik için Çanakkale’deyiz” temasıyla Çanakkale’de kutlamaya karar vermiştir. Bu çerçevede konfederasyonumuz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Çanakkale ruhunu merkeze alarak birlik ve beraberlik içerisinde ve bayram havasında kutlayacaktır.

2013 Yılı Toplu Sözleşme Gündemi

-Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzda, 2014-2015 yıllarında kamu görevlilerinin yararlanacağı mali ve sosyal hakları belirlemek üzere 2013 Ağustos ayında gerçekleştirilecek toplu sözleşme görüşmelerinde masaya getirilecek teklifler genel hatlarıyla değerlendirilmiş ve kamu işvereninin bu görüşmelerde uzlaşma ve toplu sözleşme imzalama eğilimi ile masaya gelmesi gerektiği ifade edilmiştir.

-Memur-Sen ve bağlı sendikaları, 2013 yılı toplu sözleşme masasına getirecekleri teklifleri teşkilatın ve üyelerin talep ve beklentileri doğrultusunda hazırlayacaktır. Bu amaçla teşkilatımız, üyelerimiz ve kamu görevlilerinin talep ve teklifleri alınacaktır.

Dünya Gündemi

-Arakan’da dayanılmaz hale gelen Müslümanlara yönelik katliamlar insanlık ailesinin ortak utancıdır. Arakan, Filistin, Irak ve Suriye başta olmak üzere mazlumlara yönelik katliamlara son verilmesi için uluslararası kamuoyu bir an önce harekete geçmelidir.

-İsrail’in geç de olsa hatasını anlayıp Türk milletinden özür dilemesi ve Mavi Marmara’da katlettiği vatandaşlarımıza tazminat ödemeyi kabul etmesi olumlu bir gelişmedir. Ancak, Gazze’ye yönelik uygulanan ablukanın hala devam ettiği unutulmamalı ve bu tecridin de bir an önce son bulması için uluslararası toplum harekete geçirilmelidir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.