Cumhurbaşkanına hakaret soruşturmasında ders niteliğinde karar

Cumhurbaşkanına hakaret soruşturmasında ders niteliğinde karar

Cumhurbaşkanına Hakaret Soruşturmasında Ders Niteliğinde Karar...

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanına hakaret soruşturmasında ders niteliğinde bir karar verdi. Başsavcılık üyemiz hakkında yürütülen soruşturmada, “Şiddet içermeyen eleştiri ifade özgürlüğü kapsamındadır” diyerek soruşturma izni vermedi.
Biri Adana Şube yöneticimiz Mehmet Akarsubaşı olan 2 kişi hakkında, 27 Aralık 2015 tarihinde Adana’da yapılan basın açıklamasında “Saray Savaş Halklar Barış İstiyor” şeklinde slogan atarak, Cumhurbaşkanına hakaret ettikleri gerekçesiyle soruşturma açılmıştı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma sonucunda, sloganı eleştiri hakkının kullanılması ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek kovuşturma yapılmasına gerek olmadığına karar verdi.
Kararda, düşünce ve ifade özgürlüğünün; sadece toplumda beğenilen, kabul gören, zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgiler veya fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerli sayıldığı ve bunun demokratik toplumun olmazsa olmaz unsurlarından olan çok seslilik, tolerans ve hoşgörünün gereği olduğu ve şiddet, silahlı direniş ya da isyana teşvik içermediği sürece ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirileceği belirtildi. Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde yer alan ifadeyi açıklama özgürlüğünün “sınır tanımayan” bir değere sahip olduğu, böyle bir özgürlüğün halkın büyük bir kesimini rahatsız etse dahi koruma kapsamında kalacağı ifade edildi.  Kararda ayrıca, eleştiri hakkının Anayasada güvence altına alınan ifade özgürlüğünün doğal bir parçası olduğu, kişilerin bu hakkı kullanarak düşüncelerini açıklamalarının suç oluşturmayacağı, eleştiri hakkı kullanıldığında kişiye yaptırım uygulanmayacağı ve bu konunun çoğulcu demokrasilerin vazgeçilmez bir unsuru olduğu vurgulandı.
Kararı görmek için:
Sayfa 1
Sayfa 2

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.