Demir: MEB Uzmanlık Sınav Kılavuzu geri çekilmelidir

Demir: MEB Uzmanlık Sınav Kılavuzu geri çekilmelidir

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, Milli Eğitim Uzmanlığı Sınav Kılavuzu ile ilgili bir açıklama yaptı.

 Demir, yaptığı yazılı açıklamada kılavuzun geri çekilmesi gerektiğini savunarak "Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapmak üzere toplam 75 adet kadroya Milli Eğitim Uzmanı ataması yapılacaktır. Bakanlık tarafından çarşamba günü yayınlanan Milli Eğitim Uzmanlığı Sınav Kılavuzu'nda adayların sınav komisyonu tarafından sözlü sınava tabi tutulacağı belirtilmiştir. Görünen o ki MEB, birçok yargı kararıyla da hukuksuz olduğu tescillenen sözlü sınava dayalı atama yapma yönteminde ısrar etmekte, yandaşa özel kadro açmaya dönük uygulamalarını sürdürmektedir.

Sözlü sınav, bugüne kadarki uygulamalarından da anlaşılacağı üzere asla objektif değildir. Çünkü sözlü sınav yapanlar, adayları tamamen kendi kişisel değer yargılarına göre değerlendirmektedir. Dini inanç ve politik görüş de sınavı yapanların kişisel değer yargılarının içinde yoğunlukla yer almaktadır. Bu nedenle sözlü sınavın, kamu yönetiminde bir değerlendirme aracı olarak kullanılamayacağını defalarca belirttik. MEB'in planladığı sözlü sınavlar, siyasi iktidarın devlet yapısı içinde kadrolaşmasının, sınav görüntüsü altında meşrulaştırılmasından ibarettir. Şube müdürlüğü ve okul müdürlüğü atamalarında gerçekleştirilen sözlü sınavlar değerlendirmenin, tamamen inanç yoğunluğu ve politik görüş yakınlığı ölçütlerine uygun yapıldığını ortaya koymuştur.

Öte yandan sınav kılavuzunu incelediğimizde Maarif Müfettişi, öğretmen, okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapanlardan adaylık dahil 5-10 yıl hizmet süresi olanların başvuruda bulunabilmeleri öngörülmüştür. Başvuruda 10 yıl görev süresinin üstünün kabul edilmemesi hukuken ve mesleğin gelişimi açısından kabul edilemez. Ayrıca maarif müfettişi ünvanını alabilmek için en az 11 yıllık hizmet süresi olması gerektiği göz ardı edilmiştir. Eğitim-İş olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nı '2015 yılı Milli Eğitim Uzmanlığı Sınav Kılavuzu'nu geri çekmesi konusunda uyarıyoruz. Aksi halde siyasi referansların dikkate alınacağı, yandaşa özel kadro açmaya dönük hiçbir objektif ölçüt taşımayan keyfi düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açacağımızı belirtiyoruz" ifadelerini kullandı.

Demir: MEB Uzmanlık Sınav Kılavuzu geri çekilmelidir



HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.