DEMOKRATİK BİR TOPLUM İÇİN DEMOKRATİK OKUL!

DEMOKRATİK BİR TOPLUM İÇİN DEMOKRATİK OKUL!

Demokratik bir toplum için demokratik okulların şart olduğunu belirten DES Çorum İl Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Elif Erdoğan “Sağlıklı, verimli ve demokratik bir okul ve yönetimi için Milli Eğitim Bakanlığı okul idarecilerini yetiştirmek üzere bir yönetici akademisi kurmalıdır.” dedi.

 Türkiye’de 60 bin civarında okulda yaklaşık 80 bin okul müdür ve müdür yardımcısının görev yaptığını belirten Demokrat Eğitimciler Sendikası Çorum İl Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Elif Erdoğan;  “Çocuklarımızı emanet ettiğimiz ve yine çocuklarımızı geleceğe hazırladığımız okulların idarecilerini kurulacak olan akademide yetiştirmeliyiz. Okul idarecileri öğretmeniyle, öğrencisiyle ve velisiyle tüm eğitim bileşenleri ve çevreyle ilişkili, barışık, bilimsel ve demokratik değerlere sahip, hür düşünceye, karşılıklı yönetişime ve özgür iradeye saygılı kişiler olmalıdır.” şeklinde konuştu.  

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetici atama sisteminden daha çok yönetici yetiştirme sistemine odaklanılması gerektiğini ifade eden Elif Erdoğan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Okul idarecinin yetiştirilmesi ve belirlenmesi süreçleri bilimsel, demokratik, katılımcı, adaletli ve sağlıklı olmadıkça, liyakati esas almadıkça; bilimsel, kaliteli, demokratik ve verimli bir okul atmosferi olmayacağını, nitelikli, çağdaş eğitimin verilemeyeceğini ve demokratik bir topluma geçilemeyeceğini unutmamalıyız. Öğretmenlerimiz maalesef mevcut atama ve terfi sisteminde önünü görememekte, çalışarak, üreterek, kendini geliştirerek görevde yükselmeyi bir hayal olarak düşünmektedir.

EZBERCİ DEĞİL VİZYONER OKUL YÖNETİCİSİ

Mevcut sistemde sadece; siyasi referansları iyi olmak dışında bir özelliği olmayanların okul müdürü, yasa ve yönetmelik ezberi güçlü olanların da müdür yardımcısı olarak atanmasının söz konusu olduğu bilinen bir gerçektir.  Mevcut durumun eğitimin genel ilkelerine, eğitim yöneticiliğinin ruhuna aykırılık gösterdiğini düşünüyoruz. Yüzlerce, binlerce öğrencinin devam ettiği okullarımızın sevk, yönetim ve idaresinin teslim edildiği müdür ve müdür yardımcılarının kişisel niteliklerinin, vizyon ve liderlik özelliklerinin çok nitelikli olması gerekiyor.

OKUL MÜDÜRÜ ÖĞRETMENLERE ROL MODEL, ÖĞRENCİLERE ABİ OLMALI

Bilgisayar dahi kullanmasını bilmeyen, gençlerin psikolojik gelişim evrelerinden, iç dünyalarından, pedagojiden bihaber, statükocu, siyasi pazarlamacı, okulu ticarethane, öğrencileri müşteri, öğretmenleri tahsildar gibi gören tüccar okul yöneticisi fotoğrafının artık değişmesi gerektiğini, yeniliğe açık, kendini geliştiren, vizyon sahibi, eğitim lideri, öğrencilerin ve velilerin hamisi, öğretmenlerin örnek aldığı okul yöneticilerinin iş başına getirilmesinin artık şart olduğunu düşünüyoruz. 

OKULLAR DEMOKRASİNİN TALİMHANESİ OLMALIDIR

Geleceğimizi imar ettiğimiz okullarımıza gelişi güzel idareci atama lüksümüz olamaz. Demokratik eğitim sistemi adına, katılımcı demokrasiyi daha çocukken benimsetmek ve en başta okullarımızda tesis etmek adına, okullarımızı gelişmiş, çağdaş demokrasinin talimhanesi haline getirmek adına okul idarecilerinin MEB Yönetici Akademisi maharetiyle ve akabinde demokratik bir temayülle liyakat esaslarına göre seçilmesini öneriyoruz.

OKULLARDA HESAP VERİLEBİLİRLİK, PERFORMANS VE EĞİTİMİN KALİTESİ ARTAR

Bu sistemle öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ve okulda çalışan diğer görevlilerin okulu sahipleneceğini, okulda verilen eğitimin kalitesinden, okulun ihtiyaçlarını gidermeye kadar eğitim sisteminde dile getirilen birçok sorunun kendiliğinden çözüleceğini, okul-öğrenci, okul-veli, okul-öğretmen ilişkisinin kombineli bir şekilde güçleneceğini, hesap verilebilirliğin, ekip çalışmasının ve okulun performansının gelişiminin sağlıklı bir mekanizmaya kavuşacağını düşünüyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.